Behandeling

Meestal gaat een wet lung binnen 24 uur vanzelf over omdat het vruchtwater opgenomen wordt door het lichaam. Voor sommige kinderen kost de ademhaling echter zoveel energie dat ze daarvan dreigen uit te putten. Bij deze kinderen kunnen we de ademhaling ondersteunen met CPAP. Dit helpt het vruchtwater uit de longen te persen en zorgt ervoor dat uw kind zelf minder moeite hoeft te doen om de longen open te houden en voldoende zuurstof binnen te krijgen.
 
Patiëntenzorg Aandoeningen Wet lung bij pasgeboren kinderen

Over wet lung

Sommige kinderen blijken moeite te hebben met de overgang van leven in de buik naar leven buiten de buik en het kwijtraken van het vruchtwater in de longen. Dit noemen we een ‘wet lung’ (letterlijk een natte long). lees meer

Over wet lung

Sommige kinderen blijken moeite te hebben met de overgang van leven in de buik naar leven buiten de buik en het kwijtraken van het vruchtwater in de longen. Dit noemen we een ‘wet lung’ (letterlijk een natte long). Een baby in de buik wordt in een vruchtzak omgeven door vruchtwater. Dit vruchtwater zit ook in de longen van de baby.
 
Zodra een baby geboren wordt, huilt het kind. Hiermee ontplooien de longen zich en wordt het vruchtwater wat nog in de longen zit, naar buiten geperst. Als het te lang duurt om dit vruchtwater kwijt te raken en uw kind daar last van heeft noemen we dit een wet lung.
 
Een wet lung blijkt uit verschillende dingen:
  • een te laag zuurstofgehalte in het bloed doordat het vocht in de weg zit,
  • kreunen om extra druk op te bouwen om het vruchtwater weg te duwen
  • of een snelle ademhaling als compensatie van de kleine hoeveelheid lucht in de longen. 
 
Er zijn bepaalde factoren die de kans op een wet lung vergroten:
  • Bij een keizersnede wordt een kind niet door het geboortekanaal geboren.  Men denkt dat de geboorte door het geboortekanaal bijdraagt aan het kwijtraken van vruchtwater in de longen van het kind. Een wet lung komt daardoor vaker voor bij een keizersnede.
  • Ook bij een bevalling die zeer snel gaat is de gang door het geboortekanaal heel kort waardoor het kind onvoldoende de tijd heeft gekregen om het vruchtwater uit de longen te persen.

Onderzoek

Meestal zijn de symptomen van uw kind voldoende duidelijk om te kunnen spreken van een wet lung. Soms maken we aanvullend een röntgenfoto van de longen. Hierop kunnen we zien of er nog veel vocht in de longen aanwezig is.

Behandeling

Meestal gaat een wet lung binnen 24 uur vanzelf over omdat het vruchtwater opgenomen wordt door het lichaam. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet