Ziekte van Crohn


Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een darmziekte. In Nederland hebben ongeveer 20.000 mensen Crohn. De meeste mensen ontdekken de ziekte tussen hun vijftiende en dertigste levensjaar.

lees meer

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een darmziekte. In Nederland hebben ongeveer 20.000 mensen Crohn. De meeste mensen ontdekken de ziekte tussen hun vijftiende en dertigste levensjaar. Crohn komt iets meer voor bij vrouwen. Crohn lijkt veel op colitis ulcerosa, een ziekte waarbij de darm ontstoken is. Een verschil is dat de zweren bij Crohn soms veel dieper in de darmwand zitten. Ook de plaats van de ontstekingen verschilt. Bij colitis ulcerosa zitten de zweren alleen in de dikke darm. 

Oorzaak

Bij de ziekte van Crohn ontstaan ontstoken plekjes (zweren) in de darmwand. Crohn kan in het hele spijsverteringskanaal optreden, dus van mond tot anus. Meestal zit het in het laatste deel van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm. De ziekte is chronisch. Dit betekent dat de ontstekingen regelmatig terug komen. De oorzaak van de ziekte van Crohn is (nog) onbekend. De volgende dingen kunnen een rol spelen:
  • Het immuunsysteem kan in de war zijn en het eigen lichaam aanvallen.
  • Erfelijkheid, vijf tot tien procent van de familieleden van iemand met Crohn heeft de ziekte ook.
  • Soms spelen bepaalde bacteriën een rol.
  • Roken kan ook een rol spelen.

Onderzoek

Met een MRI (Magnetische Resonantie Imaging) maken we met een zeer sterke magneet en radiogolven afbeeldingen van uw lichaam. Van de sterke radiogolven merkt u niets.

lees meer

Onderzoek

Met een MRI (Magnetische Resonantie Imaging) maken we met een zeer sterke magneet en radiogolven afbeeldingen van uw lichaam. Van de sterke radiogolven merkt u niets. De MRI bestaat uit een buis van 1,5 meter lang en een doorsnede van 70 centimeter. De buis is van binnen verlicht en aan beide kanten open. Het te onderzoeken lichaamsgebied zit in het midden van de buis. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit. U kunt tijdens het onderzoek met hem praten. Hij ziet u via een camera. Een radioloog beoordeelt het resultaat.

Vier vragen aan een patiënte

Janine Verbruggen vertelt over de ziekte van Crohn: "Ik weiger de ziekte van Crohn de hoofdrol te laten spelen."

lees meer

Vier vragen aan een patiënte

Jarenlang buikpijn, diarree, bloedverlies en vermoeidheid. In 1990 kregen de klachten van Janine Verbruggen een naam: de ziekte van Crohn. Janine gaat haar aandoening te lijf met positivisme. Het Radboudumc speelt daarin een belangrijke rol.

1 Hoe gaat u om met de ziekte van Crohn?

"Ik weiger de ziekte van Crohn de hoofdrol te laten spelen. Net als ieder ander mens wil ik de dingen doen die belangrijk voor me zijn: werken, kinderen, genieten. Nog steeds ga ik daarin soms te ver. Dan blijkt opnieuw hoe moeilijk de ziekte te accepteren is. Ik fluit mezelf niet terug. Een ander moet dat doen. Vaak zijn dat de mensen van het Radboudumc."

2 Wat betekenen artsen en verpleegkundigen voor u?

"Toen ik nog studeerde, belde mijn arts bijvoorbeeld met mijn opleiding om uit te leggen wat mijn ziekte inhield. Mede door haar telefoontje heb ik rust kunnen nemen om goed bij te tanken. Mijn arts stimuleerde me later mijn studie weer op te pakken in mijn eigen tempo. Zo heb ik uiteindelijk mijn diploma behaald. Die extra zorg is nooit betuttelend. Wat ik door onterechte gêne niet uit mezelf oppak, doen de artsen en verpleegkundigen in overleg voor mij."

3 Welke rol speelt het Radboudumc voor u?

"Het is fijn dat het Radboudumc me zoveel mogelijk een vaste behandelaar aanbiedt. In een academisch ziekenhuis is dat niet altijd mogelijk. Artsen zijn voor een bepaalde tijd aan een afdeling verbonden en vervolgen hun opleiding dan ergens anders. De verpleegkundige die me begleidt, is er al vanaf het begin. Zij is geweldig! Ze weet dat ik pas aan de bel trek als het al te laat is en reageert daarom snel en doortastend. Ze hoort meer dan wat ik zeg."

4 Hoe kijkt u terug op de periode tot nu?

"Ik ga mijn ziekte met positivisme te lijf en dat werkt door goede wisselwerking tussen mij en mijn behandelaars. De manier waarop mijn arts omging met mijn kinderwens is daar een goed voorbeeld van. Het medicijn Remicade was in die jaren nog een belemmering voor zwangerschap, maar het Radboudumc zocht naar een oplossing en inmiddels ben ik moeder van Julie."


Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten
(024) 361 91 90

stel een vraag
inloggen