Wat betekent zwanger zijn na de uitgerekende datum?

Je bent nog niet bevallen. De meeste vrouwen bevallen in de periode tussen 37 en 42 weken van de zwangerschap. Als je zwangerschap langer duurt dan 42 weken, nemen de risico’s voor kind en moeder toe. Je verloskundige verwijst je naar het ziekenhuis voor de bevalling.

Risico's

Als een zwangerschap langer dan 42 weken duurt, werkt de moederkoek soms minder goed. De baby krijgt dan minder voeding via de navelstreng. Soms krijgt de baby te weinig zuurstof. Dit komt gelukkig weinig voor. Ook is de kans op een keizersnede groter.

Als je bijna een week voorbij de uitgerekende datum bent, zal de arts of verloskundige met je bespreken wat de mogelijkheden zijn. Je kunt ervoor kiezen om de bevalling in te laten leiden bij 41 weken, maar je kunt ook afwachten tot 42 weken. Je bespreekt de voor- en nadelen van beide opties met je zorgverlener en maakt samen een keuze.

De kans op een overdragen zwangerschap

De bevalling vindt meestal plaats in de periode van de 3 tot 2 weken na de uitgerekende datum. Sommige vrouwen hebben meer kans op een overdragen zwangerschap, bijvoorbeeld bij een eerdere overdragen zwangerschap of bij overgewicht.

De uitgerekende datum

De verloskundige of arts bepaalt tussen 10 en 12 weken met echoscopisch onderzoek de uitgerekende datum. De meeste vrouwen bevallen niet precies op de uitgerekende dag. De bevalling vindt meestal plaats in de periode van 3 weken voor tot 2 weken na deze datum. Dit is de periode van 37 tot 42 weken zwangerschap.

Voorbij 42 weken

Ongeveer 5 procent van de zwangerschappen duurt langer dan 42 weken.

Wie bevalt na 42 weken?

Je hebt meer kans op een overdragen zwangerschap als:

  • Je eerder na 42 weken bent bevallen
  • het in je familie voorkomt
  • het je eerste zwangerschap is
  • je overgewicht hebt
  • je ouder dan 35 jaar bent
Patiëntenzorg Aandoeningen Zwanger na de uitgerekende datum

Wat betekent zwanger zijn na de uitgerekende datum?

Je bent nog niet bevallen. De meeste vrouwen bevallen in de periode tussen 37 en 42 weken van de zwangerschap. Als uw zwangerschap langer duurt dan 42 weken, nemen de risico’s voor kind en moeder toe. Je wordt naar het ziekenhuis verwezen voor je bevalling. lees meer

Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Behandeling Inleiden van je bevalling

Bij een inleiding wordt debevalling kunstmatig op gang gebracht. Dit gebeurt met medicijnen die weeën opwekken. 

lees meer

Verloskunde

De afdeling Verloskunde wil graag een betrouwbare partner zijn en je zo veilig, vriendelijk en persoonlijk mogelijk begeleiden tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet