Waarom naar het Radboudumc?

In het Radboudumc leveren we kwalitatief de beste zorg omdat:
 • U wordt behandeld door een neurochirug gespecialiseerd in hersenvaat aandoeningen. Hij wordt bijgestaan door een team van hersenvaat-specialisten zoals de neurologen, neuro-radioloog;
 • U Individuele begeleiding krijgt door de verpleegkundig specialist waarbij u makkelijk met al uw vragen terecht kunt;
 • Wij patiëntgebonden wetenschappelijk onderzoek doen naar SAB hersenaneurysma’s en de behandeling daarvan.
Patiëntenzorg Behandelingen Aneurysma in de hersenen

Over de behandeling

Er zijn verschillende manieren om een hersenaneurysma te behandelen. Het doel van alle behandelingen is om het ontstaan van een bloeding te voorkomen.

Waarom naar het Radboudumc?

Er zijn verschillende redenen waarom wij in het Radboudumc kwalitatief de beste zorg leveren. lees meer

De behandeling

 • Een hersenaneurysma dat niet heeft gebloed behoeft niet altijd een behandeling. Uw behandelend neurochirurg bepaalt samen met u of het aneurysma wordt behandeld.

  lees meer


  Wel of geen behandeling

  Een hersenaneurysma dat niet heeft gebloed behoeft niet altijd een behandeling. Uw behandelend neurochirurg bepaalt samen met u of het aneurysma wordt behandeld. Uw algehele gezondheid, leeftijd, de plaats, grootte en vorm van het aneurysma, risico's van de behandeling en uw behandelwens spelen een rol in de beslissing of het aneurysma wordt behandeld en welke behandeling het beste is.

 • Operatieve behandeling

  De arts maakt een luikje in uw schedeldak, zodat hij of zij bij het aneurysma kan. De arts zet een klemmetje (clip) op de hals/nek van het aneurysma zodat er geen bloed meer naar de uitstulping gaat. Het plaatsen van dat klemmetje noemen we ‘clipping’. • Behandeling via de slagader

  Via het slangetje in de liesslagader of polsslagader brengt de arts een katheter naar het aneurysma waar hij of zij het aneurysma opvult met metalen draadjes (‘coils’). Deze krijgt dan geen bloed meer en is afgesloten van de bloedstroom.
  Soms wordt een stent geplaatst voor het aneurysma. Dat is een soort kokertje van gaas. Het kokertje wordt via de katheter op de juiste plaats geschoven waarna het aneurysma kan worden gecoiled zoals hierboven beschreven.
  Het gebruik van een stent maakt de behandeling van moeilijk behandelbare aneurysma’s mogelijk en veiliger.
  Er is veel onderzoek en ontwikkeling op het gebied van stents. Er worden verschillende stents gebruikt, de arts informeert u hierover.
   
  Veruit de meeste hersenaneurysma’s worden via de slagader behandeld. Een voordeel hiervan is dat u geen open operatie nodig heeft. Een nadeel is dat we het aneurysma soms niet in één keer en definitief met coils kunnen afsluiten. U heeft dan regelmatig controlefoto's en soms meerdere behandelingen nodig.

  Uw behandelend arts bespreekt met u welke behandeling voor u het beste is en komt samen met u tot een behandelplan.

Dag van opname

Voor de opname heeft u contact met uw behandelend neurochirurg, anesthesioloog en de verpleegkundig specialist. U wordt nuchter opgenomen op de dag van de behandeling. lees meer

Dag van opname

Voor de opname heeft u contact met uw behandelend neurochirurg, anesthesioloog en de verpleegkundig specialist. U wordt opgenomen op de dag van de behandeling. Een verpleegkundige vangt u op en wijst u de weg op de verpleegafdeling Neurochirurgie. Hij of zij vult samen met u een korte vragenlijst in. U bespreekt met de anesthesioloog wanneer u niet meer mag eten en drinken (nuchter zijn). U krijgt een bed waarna we u voorbereiden op de operatie.

Voorbereiding

U wordt opgeroepen voor een poliklinisch bezoek bij de anesthesist (arts wie de narcose toedient). Hij of zij beoordeelt de risico’s van het toedienen van de anesthesie bij uw algehele  gezondheid. Soms is hier overleg met andere specialisten voor nodig. De anesthesist geeft ook instructies het gebruik van medicatie.
U krijgt meestal aansluitend aan de afspraak bij de anesthesist een afspraak bij een arts of verpleegkundig specialist van de afdeling Neurochirurgie.  Hier wordt het opnamegesprek en neurologisch onderzoek gedaan. Ook krijgt u uitleg over de procedure, eventuele instructies en kunt u vragen stellen. Mogelijk moet er nog bloed worden geprikt.

Contact

Heeft u vragen? Stel ze dan aan de verpleegkundig specialist. U kunt contact opnemen via telefoonnummer (024) 361 66 04.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Aneurysma in de hersenen

Een aneurysma is een uitpuiling van de wand van een hersenslagader. Het aneurysma zit bijna altijd op de splitsing van 2 slagaders. Meestal aan de onderkant van de hersenen of hersenstam. lees meer

Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Het verloop van uw verblijf is afhankelijk van de behandeling. lees meer

Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Verblijf na behandeling via de liesslagader 

Na de behandeling verblijft u een aantal uren op de verkoeverkamer. De verpleegkundige controleert zeer regelmatig uw bewustzijn, bloeddruk, pupilreflexen en uw wond (of insteekopening van de lies). U bent verbonden aan bewakingsapparatuur, infusen en u heeft een blaaskatheter. Op de insteekopening zit een pleister. Als er geen problemen zijn, gaat u naar de verpleegafdeling Neurochirurgie. Ook daar wordt u regelmatig gecontroleerd.

Platte bedrust
U moet de eerste uren na de behandeling plat op bed blijven liggen. U mag het been dat voor de behandeling is gebruikt niet buigen. Als u bloedverdunners gebruikt  krijgt u meestal een extra drukverband. Dit verband blijft 4 uur zitten en voorkomt dat u een grote blauwe plek krijgt.
Meestal wordt de insteekopening van de slagader gesloten met een Angio-SealTM. Dit is een soort plugje. In sommige gevallen is dit niet mogelijk. In dat geval wordt na het verwijderen van de katheter uw lies 15 á 20 minuten afgedrukt. U krijgt daarna een drukverband in uw lies. De verpleegkundige vertelt u wanneer u uit bed mag. De Angio-SealTM lost in de loop van 3 maanden op.

Wat heeft u nodig tijdens de opname?
Naast uw dagelijkse toiletartikelen, is het prettig om makkelijk zittende kleding en ondergoed  mee te nemen aangezien de lies na de behandeling gevoelig kan zijn. 
Het ziekenhuis levert uw medicatie. Het is prettig u uw eigen medicatie in doosjes meeneemt mochten er problemen zijn met de levering.
U kunt op eigen risico uw waardevolle bezittingen in uw nachtkastje met codeslot achterlaten. 

Naar huis
Als u bent hersteld van de narcose en de behandeling mag u de dag na de behandeling naar huis. 6 weken na de behandeling  ontvangt u een controleafspraak bij uw behandelend arts. De zaalarts bespreekt voor ontslag de vervolgafspraken met u.
Na een behandeling via de lies mag u 5 dagen na de operatie geen dingen doen waarmee er druk op de lies komt. U mag bijvoorbeeld niet zwaar tillen, persen, autorijden of fietsen.
U mag 24 uur na de operatie weer douchen.
Als u na ontslag nieuwe medicijnen moet slikken, ontvangt u een recept. U kunt met dit recept terecht bij iedere apotheek.
Heeft u hechtingen die niet vanzelf oplossen? Uw huisarts kan deze na 8 dagen verwijderen. U krijgt hierover informatie van de verpleegkundige.

Verblijf bij behandeling van een hersenaneurysma met clipping

Na de behandeling verblijft u enkele uren op de uitslaapkamer. Als uw situatie stabiel is, gaat u terug naar uw kamer op de verpleegafdeling. De verpleegkundige controleert zeer regelmatig uw bewustzijn, bloeddruk, pupilreflexen en uw wond (of insteekopening van de lies). U bent verbonden aan bewakingsapparatuur, infusen en u heeft een blaaskatheter. Op de wond  zit een pleister.
De verpleegkundige controleert zeer regelmatig uw bewustzijn, bloeddruk, pupilreflexen en uw wond (of insteekopening van de lies). U bent verbonden aan bewakingsapparatuur, infusen en u heeft een blaaskatheter. Op de wond of insteekopening zit een pleister.

Wat heeft u nodig tijdens de opname?
Naast uw dagelijkse toiletartikelen, is het prettig om makkelijk zittende kleding mee te nemen. 
Het ziekenhuis levert uw medicatie. Het is prettig als u uw eigen medicatie in doosjes meeneemt mochten er problemen zijn met de levering.
U kunt op eigen risico uw waardevolle bezittingen in uw nachtkastje met codeslot achterlaten. 

Naar huis
Als u probleemloos bent hersteld van de operatie mag u naar huis. Dit is vaak 2 a 3 dagen na de operatie, afhankelijk van hoe u zich voelt. 6 weken na de behandeling  ontvangt u een controleafspraak bij uw behandelend arts. De zaalarts bespreekt voor ontslag de vervolgafspraken met u.
U mag 24 uur na de operatie weer douchen.
Als u na ontslag nieuwe medicijnen moet slikken, ontvangt u een recept. U kunt met dit recept terecht bij de Radboud Apotheek (hoofdingang, route 459) of bij uw eigen apotheek.
Heeft u hechtingen die niet vanzelf oplossen? Uw huisarts kan deze na 8 dagen verwijderen. U krijgt hierover informatie bij ontslag.


Problemen of vragen na ontslag

Heeft u een van de onderstaande symptomen? Neem dan contact op met de verpleegafdeling Neurochirurgie. lees meer

Problemen of vragen na ontslag

Heeft u een van de onderstaande symptomen? Neem dan contact op met de verpleegafdelingafdeling Neurochirurgie. Dat kan via telefoonnummer (024) 361 50 10. Als het nodig is, krijgt u een arts aan de telefoon.
 • u voelt zich suffer worden
 • u bent misselijk en moet braken
 • u heeft uitvalsverschijnselen zoals bemoeilijkte spraak of verminderde kracht
 • de lies of wond zwelt
 • de lies pf wond wordt rood en de pijn neemt toe
 • er komt bloed, vocht of pus uit de insteek opening de lies/wond
 • u heeft geen gevoel in uw been en/of uw been doet pijn
 • u heeft koorts
 • uw hoofdpijn wordt erger

Overige vragen

Bij vragen zonder spoed kunt u bellen met de neurovasculaire telefoon op het nummer: (024) 309 78 39
Wanneer u vragen heeft over de planning van uw operatie kunt u contact opnemen met ons planbureau via telefoonnummer (024) 365 52 55.

Radboudumc Expertise­centrum voor Subarachnoïdale Bloeding

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Subarachnoïdale Bloeding (SAB) behandelt patiënten met een SAB, die vaak acuut optreedt.

lees meer

Behandeling Pneumatische kousen

Tijdens en na een operatie beweegt u minder en ligt u veel op bed. Dit verhoogt de kans op trombose. Om deze kans te verkleinen worden bij u pneumatische kousen aangemeten en gebruikt. lees meer

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer

Verpleeg­afdeling Hart, Vaat en Long C4

Op de verpleegafdeling Hart, Vaat en Long (C4) werken de volgende specialismen nauw met elkaar samen: Cardiologie, Cardio-thoracale Chirurgie, Longziekten en Heelkunde.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet