Personen Bart Kiemeney

Contact

prof. dr. Bart Kiemeney
hoogleraar

(024) 361 03 89
contact

Bart Kiemeney Hoogleraar

  • Geboren: 17 juli 1960 (Hilvarenbeek)
  • Benoeming tot hoogleraar: 2003
  • Research theme: Urological cancers

Opleiding

  • 1972 - 1978 Atheneum B (St. Odulphus Lyceum, Tilburg)
  • 1979 - 1983 Fysiotherapie (cum laude, Academie voor Fysiotherapie West Brabant, Breda)
  • 1984 - 1988 Biomedische wetenschappen (cum laude, Katholieke Universiteit Nijmegen)
  • 1988 - 1993 Promotie (UMC St Radboud) Promotoren: prof. dr. A.L.M. Verbeek, prof. dr. F.M.J. Debruyne
  • Titel proefschrift: Prognostic assessment in superficial bladder cancer
  • 1993 Specialisatie: Clinical epidemiology, University of Washington, Seattle WA
  • 1994 Specialisatie: Genetic epidemiology, Johns Hopkins University, Baltimore MD


Loopbaan Bart Kiemeney

1979 Breda

Kiemeney startte zijn carrière als fysiotherapeut, na diverse keren te zijn uitgeloot voor Geneeskunde. Hij deed een onderofficiersopleiding bij de Geneeskundige Troepen in Militaire Dienst (Hollandse Rading) en was fysiotherapeut bij de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Daar ontdekte hij dat zijn hart meer uitging naar onderzoek dan naar patiëntenzorg.

1988 Nijmegen

Hij besloot daarom de nieuwe opleiding Biomedische Wetenschappen te gaan doen aan de Radboud Universiteit, in plaats van Geneeskunde. In juli 1988 studeerde hij cum laude af, als een van de eerste vijf studenten. Daarop werd hij hoofd kankerregistratie van het Integraal Kankercentrum Oost, te Nijmegen. Vanuit die functie werd hij halftime gedetacheerd naar de afdeling Epidemiologie van het Radboudumc voor een promotieonderzoek onder leiding van epidemioloog prof. dr.  A. Verbeek, en uroloog prof. F. Debruyne. Vier jaar later verkreeg hij een twee jaar durend fellowship van KWF Kankerbestrijding voor verdere training in de klinische en genetische epidemiologie. Hij vertrok daarop met zijn gezin naar Seattle (University of Washington en Fred Hutchinson Cancer Research Center) en later naar Baltimore (Johns Hopkins University). Daar startte hij met zijn onderzoek naar genetische oorzaken van blaaskanker

1994 Nijmegen

In 1994 kwam hij terug naar Nijmegen en werd universitair docent aan de afdelingen Epidemiologie en Urologie. Daarnaast vervulde hij de functie van hoofd onderzoek van het Integraal Kankercentrum Oost. In 2003 werd hij benoemd tot hoogleraar Kankerepidemiologie. In 2011-2012 was hij tevens plaatsvervangend hoofd onderzoek van Integraal Kankercentrum Nederland (Utrecht). Sinds 2012 is hij directeur van het Nijmegen Centre for Evidence Based Practice en sinds 2013 hoofd van de afdeling Health Evidence van het Radboudumc. Bart was tot april 2019, ruim zeven jaar, directeur van Radboud Institute for Health Sciences. Zijn speciale onderzoeksinteresse gaat uit naar erfelijke determinanten voor het ontstaan en de prognose van urologische tumoren, met name blaaskanker. Hij is actief in, of leidt, verscheidene internationale samenwerkingsverbanden op dit terrein. Hij is (co-)auteur van ruim 400 wetenschappelijke artikelen.


Neven­activiteiten

Kiemeney’s passie buiten het werken is fietsen. Zo fietste hij in 2002 al eens naar het base camp van de Mount Everest in Tibet. Hij fietste alle ‘klassiekers’ minstens eenmaal en in 2012 volbracht hij de Tour de France, elke etappe één dag vóór de professionals.

Leeropdracht

Kankerepidemiologie

Radboud Institute for Health Sciences

Ideally, every procedure in clinical practice and public health should take place based on proof, instead of intuition or 'experience'. Our aim is to improve clinical practice and public health. read more