Personen Fredo San Giorgi

Fredo San Giorgi

 • Geboren: 21 augustus 1910 (Cheltenham, Engeland)
 • Overleden: 28 augustus 1969 (Nijmegen)
 • Benoeming: 1961


Loopbaan Fredo San Giorgi

1939 Sittard

Tijdens zijn studie was Fredo San Giorgi assistent bij dr. De Bruïne Gronevelt en dr. P. Nyst in het Elisabeth Ziekenhuis te Leiden. Na zijn artsexamen was hij een jaar assistent in de algemene chirurgie in het Canisius Ziekenhuis te Nijmegen. Van 1939-1943 was hij chef de clinique algemene heelkunde in het Ziekenhuis de Goddelijke Voorzienigheid te Sittard (hoofd: dr. H. Van der Hoff).

In 1943 werd hij algemeen chirurg in het St Elisabeth Ziekenhuis te Venray en in het St Josef Ziekenhuis te Deurne. In 1947 voltooide hij de deelopleiding Orthopedie in de St Maartenskliniek, waar hij tot 1949 chef de clinique was (hoofd: dr. G. Bär). In 1948 werd hij als orthopedisch chirurg geregistreerd. In 1949 maakte hij een studiereis naar de VS waar hij onder andere de Mayo Clinics in Rochester en het Massachusetts General Hospital in Boston bezocht.

1949 Den Haag

Na zijn promotie werd San Giorgi hoofd van de afdeling Orthopedie in het Ziekenhuis Johannes de Deo in Den Haag (1949-1953) en vervolgens van 1953-1961 in het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven.

1961 Nijmegen

In 1961 volgde zijn benoeming tot buitengewoon hoogleraar in de Orthopedie in Nijmegen, een jaar later tot gewoon hoogleraar. San Giorgi bouwde de eerste zelfstandige universiteitskliniek orthopedie op in Nederland. Hij bracht vooral de operatieve indicaties tot ontwikkeling. Zijn operatieve kwaliteiten waren bijzonder dankzij een uitgebreide kennis van de anatomie, een goed ontwikkeld gevoel voor mechanica en zijn geloof in de biologische herstelprocessen. Hij behartigde de patiëntenzorg, de opleiding van arts-assistenten en het onderwijs. Zijn natuurlijk leiderschap was gebaseerd op bescheidenheid, zijn tactvol optreden en het charmant benaderen van zijn omgeving. Hij stond bekend als een begaafd leermeester.

In Nijmegen heeft hij de moderne orthopedie opgebouwd en naar buiten geprofileerd via vele voordrachten en artikelen. Het betrof de orthopedie voor zowel kinderen, volwassenen als oudere patiënten. Hij droeg eveneens bij aan de opleiding van revalidatiespecialisten.

Speciale interesse had San Giorgi voor de pathologie van het heupgewricht (coxarthrose) en van de wervelkolom (scoliose). Dit bezorgde hem een naam in de internationale orthopedische wereld. Vele publicaties verschenen van zijn hand, o.a. in Revue d’Orthopaedie, Zeitschrift für Orthopädie, Archivum Chirurgicum Neerlandicum, Acta Orthopaedica Belgica, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en in de verslagen van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

San Giorgi onderkende als een van de eersten het belang van de biomechanica voor de orthopedie. Zo had hij ook een nauwe band met de Technische Universiteit te Eindhoven verwezenlijkt.


Neven­activiteiten

 • Voorzitter van de Nederlandse Orthopedische Vereniging (1964-1967) en lid van verschillende buitenlandse orthopedische verenigingen.
 • Lid van het Concilium Orthopaedicum.
 • Onderhouden van nauwe contacten met topinstituten Judet (Parijs), Scachlietti (Bologna) en Lange (München).

Leeropdracht

Orthopedie

Opleiding

 • 1922-1928 Middelbare school (Leiden)
 • 1928-1938 Universiteit (Geneeskunde, Rijksuniversiteit Leiden)
 • 1938 Specialisatie Heelkunde (St. Canisiusziekenhuis, Nijmegen) Opleider: dr. C. Ten Horn
 • 1949 Promotie (Geneeskunde, Universiteit van Amsterdam) Promotor: prof. dr. I. Boerema
 • Titel proefschrift: Pandakplastiek bij heupdysplasie
 • Medewerkers
 • Intranet