Personen Gert Jan van der Wilt

Profiel

prof. dr. Gert Jan van der Wilt


Over Gert Jan van der Wilt

Gert Jan van der Wilt onderzoekt de geïntegreerde evaluatie van gezondheidszorgtechnologie. Dit is een evaluatie waarbij normatief en empirisch onderzoek volledig geïntegreerd zijn. lees meer

Over Gert Jan van der Wilt

De belangrijkste onderzoeksinteresse van Gert Jan van der Wilt is de geïntegreerde evaluatie van gezondheidszorgtechnologie. Dit is een evaluatie waarbij normatief en empirisch onderzoek volledig geïntegreerd zijn. Hiertoe heeft hij interactieve benaderingen van Healthcare Technology Assessment (HTA) ontwikkeld en gebruikt, waarbij alle belanghebbenden zijn betrokken. Interpretatieve frames van stakeholdes worden gereconstrueerd door middel van interviews. Daarbij wordt onthuld hoe achtergrondtheorieën en normatieve voorkeuren samen bepalend zijn voor de probleemdefinitie en beoordeling van verschillende oplossingen voor gezondheidsproblemen. De methode is expliciet transformatief, met een focus op sociaal leren en de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor gezondheidsproblemen. Het richt zich niet alleen op de geldigheid van bewijsmateriaal, maar ook op de relevantie ervan, als een functie van waarden. In vergelijking met conventionele evaluatiemodellen houdt het meer rekening met de kwestie van de rechtvaardiging.

Gert Jan van der Wilt is neurowetenschapper. Na zijn doctoraat in de neurale netwerkanalyse aan de VU werkte hij als postdoc bij het Institute of Ethics van de VU, waarbij hij onderzoek deed naar normatieve aannames die ten grondslag liggen aan beoordelingen van gezondheidstechnologieën. Hij was gaststudent in het Hastings Centre (NY), voordat hij zijn onderzoeksactiviteiten aan het Radboudumc op zich nam. Naast zijn affioliatie bij het Radboudumc is hij hoogleraar Interactive Health Technology Assessment aan het Athena Institute of VU University. Ook is hij lid van de National Appraisal Committee van de Health Insurance Board, lid van de Health Council (commissie van HTA, commissie van Population Health Research) en lid van de Wetenschappelijke Adviescommissie van het Ludwig Boltzmann Instituut, Wenen.

Functie(s)

  • professor Health Evidence (Primair)

Social media

  • Medewerkers
  • Intranet