Personen Ivo de Blaauw

Over Ivo de Blaauw

Ivo de Blaauw is hoofd van de divisie kinderchirurgie in het Amalia kinderziekenhuis.

Contact

prof. dr. Ivo de Blaauw

contact

Loopbaan

Ivo de Blaauw (Amsterdam, 1959), behaalde in 1987 zijn Master geneeskunde en in 1989 zijn artsdiploma aan de Radboud Universiteit.

lees meer

Loopbaan

Ivo de Blaauw (Amsterdam, 1959), behaalde in 1987 zijn Master geneeskunde en in 1989 zijn artsdiploma aan de Radboud Universiteit. Hij volgde de opleiding tot tropenarts in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en werd vervolgens door Artsen zonder Grenzen uitgezonden naar het Mekele General Hospital in Ethiopië en later nog naar de vluchtelingenkampen in Lockichokio, Kenia. Terug in Nederland, begon hij aan zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht, waar hij in 1997 promoveerde op onderzoek naar het verstoorde eiwit- en aminozuurmetabolisme bij kanker.
 
De Blaauw specialiseerde zich op het gebied van de chirurgie (2000), werkte tijdelijk in het Maasziekenhuis in Boxmeer om zich vervolgens te sub-specialiseren in de kinderchirurgie (2006). Als kinderchirurg was hij werkzaam op de afdeling Kinderchirurgie in het Radboudumc (2004-2010). In 2010 werd hij kinderchirurg in het ErasmusMC- Sophia, Rotterdam, een functie die hij later twee jaar combineerde met eenzelfde baan in het Radboudumc. In deze periode heeft hij zich verder gespecialiseerd in de dikke darmchirurgie chirurgie bij kinderen, waarvoor hij zowel nationaal als internationaal erkenning heeft gekregen. Als hoogleraar Kinderchirurgie is hij actief betrokken bij de ontwikkelingen van en in het Amalia kinderziekenhuis.

Visie

De komende jaren zal de afdeling Kinderchirurgie zich onder zijn leiding klinisch en wetenschappelijk gaan concentreren op de (zeldzame) aangeboren anatomische afwijkingen.

lees meer

Visie

De komende jaren zal de afdeling Kinderchirurgie zich onder zijn leiding klinisch en wetenschappelijk gaan concentreren op de (zeldzame) aangeboren anatomische afwijkingen. Hiervan heeft de afdeling kinderchirurgie al landelijk erkenning als expertisecentrum gekregen op het gebied van aangeboren afwijkingen aan de dikke darm, middenrif en bloedvaten. Het expertisecentrum is ook aangesloten bij de Europese Reference Networks.

Vijf vragen aan Ivo de Blaauw

Kom meer te weten over de persoon en het werk van Ivo de Blaauw.

lees meer

Vijf vragen aan Ivo de Blaauw

1 Hoe ben je in het Radboudumc terecht gekomen?

Ik ben geboren in Amsterdam en groot gebracht in Nijmegen. Het Radboudumc ken ik al van jongs af aan en was "het" ziekenhuis van mijn ouders. Het is een ziekenhuis om trots op te zijn, ik vind het mooi om er te mogen werken. Na diverse opleidingen en werkzaamheden elders in het land en buitenland, was ik blij om hier aan de slag te kunnen een aantal jaar geleden.

2 Wat houdt jouw functie in?

Ik heb een tweeledige functie: Ik ben kinderchirurg, mijns inziens één van de mooiste beroepen. Om iets kunnen betekenen voor kinderen, in de bloei van hun leven, is bijzonder. Het geeft voldoening en brengt iedere dag weer een glimlach op mijn gezicht. Iedereen in het Amalia heeft dat, vraag het maar aan de mensen er werken, loop er rond en voel of proef het, het is heel bijzonder om hier deel van uit te maken. Chirurgie is een actief beroep waarbij je handelend iets kunt betekenen; vaak zonder veel "gedoe" maar gewoon omdat het moet of niet anders kan. Om dat dan in een team van hoge kwaliteit te mogen doen is onbeschrijfelijk mooi.

Naast mijn functie als kinderchirurg ben ik ook hoogleraar en hoofd van de afdeling kinderchirurgie. Ik geef dus ook leiding aan een team van topchirurgen. Samen met het team probeer ik als hoofd van de afdeling de Kinderchirurgie van het Amalia kinderziekenhuis op de kaart te zetten op het gebied van zorg, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. 

3 Wanneer ben je trots op je werk?

Als je als team patiënten door de operatie en het hele traject ervoor en erna leidt. Het is veel meer samen doen, een onderdeel zijn van het team dan leiden. Ik ben trots als alle schakeltjes kloppen en het vanaf het begin tot het einde klopt voor patiënt en familie. Dus vanaf de bali of telefoon van aanmelding tot aan het ontslag uit het ziekenhuis (en verder). 

4 Wat maakt jou zo geschikt voor deze functie?

Ik heb hier geen kant en klaar antwoord op en weet ook niet of ik geschikt ben voor alles wat ik in mijn werk tegenkom. In teams werken, samen ergens voor staan, heeft me altijd gelegen. Vroeger speelde ik rugby, een sport waarbij je alleen presteert als team. Hier refereer ik vaak aan. Misschien lag die sport me wel zo vanwege het samenspel.

Soms is het in een academisch ziekenhuis handig om een politieke speler te zijn om dingen voor elkaar te krijgen. Ik ben denk ik minder goed in dat politieke aspect van mijn functie.
Mijn expertise binnen de kinderchirurgie ligt op het gebied van aangeboren colorectale aandoeningen. Ik heb hier bovengemiddeld veel operaties in uitgevoerd en ben er veel mee bezig. Dit komt omdat ik veel samenwerk met prof. Dr. Marc Levitt die wereldwijd de meeste ervaring heeft op dit gebied. Met hem heb ik in veel delen van de wereld op de operatie kamer gestaan de afgelopen jaren. Openstaan om iedere keer weer meer en verder te leren is daarbij een cruciaal element.

5 Wat wil je nog bereiken en hoe helpt het Radboudumc jou daarbij?

Mijn doel is om de kinderchirurgie en de huidige staf van het Amalia kinderziekenhuis stevig neer te zetten in Nederland en daarbuiten.  Dat kan omdat de kwaliteit en gedrevenheid aanwezig is in het Amalia kinderziekenhuis. We richten ons met de kinderchirurgie op aangeboren vaatmalformaties (HECOVAN), de behandeling van middenrifbreuken (congenitale hernia diafragmatica) en colorectale afwijkingen bij kinderen.

Mijn doel op het gebied van colorectale afwijkingen is de oprichting van een Europees verwijscentrum zodat patiënten uit heel Europa van onze expertise op dit gebied gebruik kunnen maken. Met het huidige team hebben we hiervoor de kwaliteit, kennis en vaardigheden in huis. Met name de logistiek moet goed georganiseerd gaan worden en daarin is de ondersteuning van het Radboudumc heel welkom!  


Social Media