Personen Theo Benraad

Theo Benraad

  • Volledige naam: Theodorus Johannes
  • Geboren: 1 februari 1930 (Terborg)
  • Overleden: 11 januari 2009 (Nijmegen)
  • Benoeming: 1970 (lector), 1980 (hoogleraar)
  • Emeritaat: 1995


Loopbaan Theo Benraad

1961 Radboudumc

Theo Benraad werd in 1961 wetenschappelijk medewerker bij de afdeling Biologie van het Radboudumc. In 1979 werd hij afdelingshoofd Experimentele en Chemische Endocrinologie. Vanaf 1980 bekleedde hij de leerstoel Experimentele en Chemische Endocrinologie. In 1988 werd hij tevens afdelinghoofd van het Laboratorium Endocrinologie en Voortplanting.

Benraad heeft in zijn carrière de laboratoriumdiagnostiek binnen het vakgebied van de endocrinologie tot ontwikkeling zien komen. Begin jaren zestig was slechts voor een handvol endocriene parameters een laboratoriumbepaling beschikbaar. Ten tijde van zijn afscheid kon zijn afdeling meer dan 100 hormonen in bloed, urine en speeksel kwantificeren. Benraad leverde op chromatografisch en analytisch gebied een belangrijke bijdrage aan het meten van steroïdhormonen.

1970 Receptor and Biomarker Study Group

Benraad richtte eind jaren zeventig binnen de European Organisation for Research and Treatment of Cancer de Receptor and Biomarker Study Group op. Deze groeide uit tot een werkgemeenschap van ruim 50 wetenschappers binnen de EORTC die de introductie van nieuwe biomerkstoffen binnen de klinische oncologie begeleidden. Benraad leverde een belangrijke bijdrage aan de introductie voor biochemische meetmethoden voor oestradiol, progesteron en epidermale groeifactor-receptoren in tumorweefsel van vrouwen met borstkanker. Deze meetmethoden zorgden ervoor dat de keuze voor wel of geen endocriene therapie voor vrouwen met borstkanker beter gemaakt kon worden.  Om de kwaliteit van die metingen wereldwijd te harmoniseren, introduceerde Benraad een groot internationaal External Quality Assessment-programma. Eind jaren tachtig namen meer dan 160 laboratoria internationaal aan dit Nijmeegs programma deel. De laboratoriumresultaten van de verschillende instituten konden hierdoor beter met elkaar vergeleken worden.
   
Benraad heeft ruim 200 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Hij begeleidde 19 promovendi.


Neven­activiteiten

  • Werkgroepleider werkgemeenschap Steroïden, FUNGO (1969-?)

Onder­scheidingen

Erelid van de Receptor and Biomarker Study Group van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer.

Leeropdracht

Experimentele Endocrinologie (1970-1980); Experimentele en Chemische Endocrinologie (1981)


Opleiding

1942-1948 Middelbare school (HBS-B, Katholiek Gelders Lyceum, Arnhem)
1952-1959 Universiteit (Analytische chemie, Rijksuniversiteit Utrecht)
1959 Universiteit (Farmacie, Rijksuniversiteit Utrecht)
1966 Promotie (Katholieke Universiteit Nijmegen)
Promotor: prof. dr. S.L. Bonting
Titel proefschrift: Bepaling van aldosteron met behulp van een dubbel-isotoop methode
  • Medewerkers
  • Intranet