Personen Thijs Merkx

Radboud Institute for Health Sciences

Ideally, every procedure in clinical practice and public health should take place based on proof, instead of intuition or 'experience'. Our aim is to improve clinical practice and public health. read more

Thijs Merkx

 • Geboren: 30 mei 1959 (Nijmegen)
 • Benoeming: 2008


Loopbaan Thijs Merkx

2000 Nijmegen

Na zijn opleiding tot mond- en kaakchirurg werd Thijs Merkx staflid van de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het Radboudumc. Daarna specialiseerde hij zich verder in de hoofd-halsoncologie. In 2000 promoveerde hij op een experimentele studie naar het gebruik van verschillende soorten botvervangende materialen bij schedeldakdefecten.

In 2001 werd Merkx universitair hoofddocent in de kaakchirurgische oncologie. Een jaar later werd hij geregistreerd als fellow of the European Board of Oral and Maxillofacial Surgeons. Merkx is opleider van kaakchirurgen in vervolgopleiding voor oncologie (KIVO). In zijn onderzoek richt hij zich vooral op reconstructieve chirurgie bij patiënten met oncologische aandoeningen in het gebied van mond, kaak en aangezicht. Daarnaast ligt zijn focus op translationeel onderzoek naar biomarkers voor regionale metastase in mondkanker en maligne transformatie van premaligne afwijkingen in hoofd en hals, ontwikkeling van nieuwe technieken voor intraoperatieve weefselanalyse bij hoofd- en halskanker en het optimaliseren van diagnostische en therapeutische strategieën in mondkanker. De kwaliteit van leven en kwaliteit van zorg voor patiënten met kanker in het hoofd-halsgebied, waaronder grote prospectieve projecten voor gegevensverzameling over deze kwesties, staan hierbij centraal.

2008 Nijmegen

Zijn benoeming tot hoogleraar volgde in 2008. Daarnaast werd hij opleidingsdirecteur voor het postacademisch onderwijs binnen de medische faculteit. Als external examiner is hij betrokken bij de tandheelkundige en kaakchirurgische opleiding in het Muhimbili ziekenhuis (Dar es Salaam, Tanzania). Door zijn inbreng in onderwijs en onderzoek probeert Merkx het niveau van de tandheelkundige en kaakchirurgische zorg in Tanzania te verhogen.


Neven­activiteiten

 • External examiner van de Dental School van de Muhimbili University of Health and Allied Sciences (Dar es Salaam, Tanzania) (2008-heden).
 • Opleidingsdirecteur van PAO Heyendael (sinds 2009).
 • Voorzitter van de Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren (NWHHT) (2013-heden).

Leeropdracht

Mond-, Kaak-, en Aangezichtsoncologie en Orale Geneeskunde

Opleiding

 • 1971-1978 Middelbare school (Gymnasium bèta, Canisius College - Mater Dei, Nijmegen)
 • 1979-1985 Universiteit (Tandheelkunde, Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Antwerpen)
 • 1985-1989 Universiteit (Geneeskunde, Rijksuniversiteit Groningen)
 • 1990-1994 Specialisatie Mond- en Kaakchirurgie (UMC St Radboud) Opleider: prof. dr. H.P. Freihofer
 • 1995-1997 Specialisatie Hoofd-Halsoncologie (UMC St Radboud) Opleider: dr. I. Bruaset
 • 2000 Promotie (Radboud Universiteit Nijmegen) Promotor: prof. dr. H.P. Freihofer
 • Titel proefschrift: Autogenous bone and bovine bone mineral as grafting materials in maxillofacial surgery