Projecten Blue Zone

Blue Zone: creativiteit, rust & ontspanning

Bent u op zoek naar afleiding of ontspanning tijdens uw verblijf in het Radboudumc? Dan bieden wij u de Blue Zone: creativiteit, rust & ontspanning. Tijdens uw verblijf of bezoek kunt u (met uw naasten) deelnemen aan diverse workshops en ontspanningsactiviteiten. lees meer

Blue Zone: creativiteit, rust & ontspanning

Bent u op zoek naar afleiding of ontspanning tijdens uw verblijf in het Radboudumc? Dan bieden wij u de Blue Zone: creativiteit, rust & ontspanning. Tijdens uw verblijf of bezoek kunt u deelnemen aan diverse workshops en ontspanningsactiviteiten. Uw naasten en familie zijn ook welkom. De activiteiten bieden afleiding en een moment van rust. Wekelijks worden uiteenlopende activiteiten aangeboden in de Blue Zone-ruimtes in het ziekenhuis of aan bed. En u kunt zelf ook binnenlopen om aan de slag te gaan in het open atelier. U bent van harte welkom!


Contact

Eveline Kooke
(06) 21 56 52 39

Patricia Verstraten
(06) 11 70 88 77
contact

Online lessen

Blue Zone biedt op dit moment alleen online lessen aan. Doe via onze website mee met Urban sketching of Fotograferen met je smartphone. 

lees meer

Over het project Blue Zone

In de wereld komen 5 Blue Zones voor: gebieden waar de mensen een specifieke levensstijl en leefomgeving delen en waar ze langer leven. Het Radboudumc wil patiënten het gevoel van zo’n Blue Zone bieden. lees meer

Over het project Blue Zone

In de wereld komen 5 Blue Zones voor: gebieden waar de mensen een specifieke levensstijl en leefomgeving delen en waar ze langer leven. Het Radboudumc wil patiënten het gevoel van zo’n Blue Zone bieden. Een fijn gevoel waarbij ze even hun sores vergeten. Voor momenten waarop zij even geen grip hebbenen hun vertrouwde omgeving en hun dagelijkse ritme missen. Dit doen we door patiënten activiteiten aan te bieden die de creativiteit kunnen prikkelen of rust en ontspanning kunnen bieden.

 


Ervaringen van deelnemers en docenten

Inmiddels hebben al heel wat patiënten deelgenomen aan de verschillende activiteiten van de Blue Zone. Een aantal van hen heeft hun ervaringen gedeeld. lees meer

Ervaringen van deelnemers en docenten

"Je komt door het zingen in een laag waarin je niet komt als je op je kamer blijft."
 – Deelnemer Plezier in samen zingen – 


“Wat fijn dat deze ruimte hier is, normaal zijn mijn zoon en ik beperkt tot het binnenplein in het ziekenhuis. Er is geen plek om even eruit te gaan, om op andere gedachten te komen. Wat goed om te horen dat het ook mogelijk is om de ruimte naar het bed zelf te halen. Het feit dat een kunstvakdocent langskomt, in de ruimte waar je al 5 dagen ligt en niks anders kan, is een echte aanvulling op het zorgproces. Het zorgt ervoor dat we ons minder opgesloten voelen en maakt ruimte voor andere gedachtes dan het ziek zijn.” 
– Moeder van een jonge patiënt (5 jaar), opgenomen in Amalia Kinderziekenhuis –


"Bedankt voor jullie inspanning om ons even creatief te laten ontspannen. We hebben heerlijk kunnen verven en tekenen. Dat zorgt voor een stuk ontspanning en laat je nieuwe dingen doen en ontdekken. Ik heb nu twee maal de schrijfworkshop gedaan, en twee keer mijn moment met papier en verf gehad, een goed initiatief. Ik hoop dat deze pilot verder uitgerold kan worden en ook op andere afdelingen gedaan kan worden. Goed dat jullie dit op Cardiologie aanbieden omdat niet iedereen zomaar de afdeling af kan en mag. En goed dat jullie de samenwerking met een instituut zijn aangegaan dat in Nijmegen cursussen aanbiedt. Ik hoop echt dat er geld gevonden wordt voor dit soort activiteiten want mensen zich laten 'welbevinden', komt de totale zorg ten goede. Een mens blijft meer dan organen met een velletje."
– Deelnemer Schrijfcafé en Tekenen en schilderen –


“Vandaag heb ik de Blue Zone ervaren zoals de Blue Zone is bedoeld! Drie mannen die last hadden van de lange, saaie middagen. Een van hen die vorige week ook mee had gedaan was zelfs het weekend bijna niet doorgekomen van de verveling. 'Je ligt maar wat op je bed,' zeiden ze. Verpleegkundige Romy deed ook mee. We hebben veel gelachen en er zijn prachtige teksten geschreven waar iedereen trots op was. Even het leven van een verzonnen personage leven, fictief vertoeven op een lievelingsplek en luisteren naar elkaars verhalen, dat deed ze zichtbaar goed.”
 
 Docent schrijfcafé –

"Wat een bijzondere ervaring om met patiënten te zingen... Van één-op-één liedjes zingen op een kamer tot en met een groepje patiënten, hun bezoekers en verpleegkundigen samen als een heus koor. Even die ziekenhuissfeer vergeten, even nergens anders mee bezig zijn dan met zingen. Meer dan een ukulele en wat liedteksten hebben we niet nodig. We zingen klassiekers van de Beatles of Bob Dylan, of juist oerhollandse liedjes. Soms zingen we zelfs tweestemmig en zijn ze verbaasd over hun eigen kunnen. Er wordt niet alleen gezongen, maar ook gelachen of juist verdriet gedeeld. Want even je ei kwijt kunnen, is soms ook nodig. 

Ik ga altijd met een glimlach naar huis. Dankbaar voor de mooie stemmen die ik heb gehoord. Dankbaar voor wat ik met muziek kan bereiken. Dankbaar voor de dankbaarheid van de patiënten."
- Docent Plezier in samen zingen - 
 

Samenwerking

De activiteiten vanuit het Blue Zone project worden aangeboden in samenwerking met de Lindenberg, LUX en het Radboudumc Centrum voor Mindfulness.

  • Medewerkers
  • Intranet