Projecten BlueZone

Blue Zone: creativiteit, rust & ontspanning

Bent u op zoek naar afleiding of ontspanning tijdens uw verblijf in het Radboudumc? Dan bieden wij u de Blue Zone: creativiteit, rust & ontspanning. Tijdens uw verblijf of bezoek kunt u (met uw naasten) deelnemen aan diverse workshops en ontspanningsactiviteiten.

lees meer

Blue Zone: creativiteit, rust & ontspanning

Bent u op zoek naar afleiding of ontspanning tijdens uw verblijf in het Radboudumc? Dan bieden wij u de Blue Zone: creativiteit, rust & ontspanning. Tijdens uw verblijf of bezoek kunt u (met uw naasten) deelnemen aan diverse workshops en ontspanningsactiviteiten. Uw naasten en familie zijn ook welkom. De activiteiten bieden afleiding en een moment van rust. Wekelijks worden uiteenlopende activiteiten aangeboden in de Blue Zone-ruimtes in het ziekenhuis of aan bed. En u kunt zelf ook binnenlopen om aan de slag te gaan in het open atelier. U bent van harte welkom!


Contact

Blue Zone

contact

Meld u aan!

Meld u aan voor een van de activiteiten. Een van de verpleegkundigen neemt contact met u op. aanmelden

Over het project Blue Zone

In de wereld komen 5 Blue Zones voor: gebieden waar de mensen een specifieke levensstijl en leefomgeving delen en waar ze langer leven. Het Radboudumc wil patiënten het gevoel van zo’n Blue Zone bieden.

lees meer

Over het project Blue Zone

In de wereld komen 5 Blue Zones voor: gebieden waar de mensen een specifieke levensstijl en leefomgeving delen en waar ze langer leven. Het Radboudumc wil patiënten het gevoel van zo’n Blue Zone bieden. Een fijn gevoel waarbij ze even hun sores vergeten. Voor momenten waarop zij even geen grip hebbenen hun vertrouwde omgeving en hun dagelijkse ritme missen. Dit doen we door patiënten activiteiten aan te bieden die de creativiteit kunnen prikkelen of rust en ontspanning kunnen bieden. 

Wie kan meedoen?

Tijdens de pilotfase van het project kunnen patiënten van de afdelingen Medische Oncologie, Cardio-thoracale Chirurgie, Cardiologie, Nierziekten, Neurologie en Vaatchirurgie hieraan deelnemen.

Activiteiten­overzicht

Bekijk het overzicht van alle activiteiten. Ook vindt u hier de dagen en tijden waarop de activiteiten plaatsvinden.

lees meer

Activiteiten­overzicht

Maandag 

  • 14:00-15:30, Schrijfcafé         

Dinsdag

  • 14.00 – 16.00 uur, Open atelier    

Woensdag

  • 14.00 – 16.00 uur, Schilderen en tekenen
  • 14.00 – 14.45 uur, Mindfulness
  • 14.00 – 16.00 uur, Gitaarles                 

Donderdag

  • 14.00 – 16.00 uur, Zangles                            

Vrijdag

  • 14.00 – 15.00 uur, Yoga
  • 15.00 – 16.30 uur, Kinderfilm
  • 19.00 – 21.00 uur, Volwassenen film

Ervaringen van deelnemers

Inmiddels hebben al heel wat patiënten deelgenomen aan de verschillende activiteiten van de Blue Zone. Een aantal van hen heeft hun ervaringen gedeeld.

lees meer

Ervaringen van deelnemers


"Je komt door het zingen in een laag waarin je niet komt als je op je kamer blijft."

          – Deelnemer Plezier in samen zingen – 


“Wat fijn dat deze ruimte hier is, normaal zijn mijn zoon en ik beperkt tot het binnenplein in het ziekenhuis. Er is geen plek om even eruit te gaan, om op andere gedachten te komen. Wat goed om te horen dat het ook mogelijk is om de ruimte naar het bed zelf te halen. Het feit dat een kunstvakdocent langskomt, in de ruimte waar je al 5 dagen ligt en niks anders kan, is een echte aanvulling op het zorgproces. Het zorgt ervoor dat we ons minder opgesloten voelen en maakt ruimte voor andere gedachtes dan het ziek zijn.” 

         – Moeder van een jonge patiënt (5 jaar), opgenomen in Amalia Kinderziekenhuis –

Activiteiten


Schrijf mee in het schrijfcafé

In het schrijfcafé kunt u op een laagdrempelige manier kennis en technieken opdoen die helpen bij het schrijven van een goede tekst en het verwoorden van uw ideeën en gedachten.

lees meer

Schrijf mee in het schrijfcafé

In het schrijfcafé kunt u op een laagdrempelige manier kennis en technieken opdoen die helpen bij het schrijven van een goede tekst en het verwoorden van uw ideeën en gedachten. Docenten Manon Emons en Wilma Eras leren u de fijne kneepjes van het schrijversvak. Elke bijeenkomst heeft een eigen opdracht in fictie of autobiografisch schrijven. U kunt wekelijks aanschuiven, maar ook eenmalig meedoen.

Gitaarles voor iedereen

Speelt u al jaren gitaar? Of heeft u nog nooit een gitaar aangeraakt en kunt u geen noten lezen? Als u graag muziek wilt maken, kunt u aanschuiven bij één van onze gitaarlessen.

lees meer

Gitaarles voor iedereen

Speelt u al jaren gitaar? Of heeft u nog nooit een gitaar aangeraakt en kunt u geen noten lezen? Als u graag muziek wilt maken, kunt u aanschuiven bij één van onze gitaarlessen. Één van de gitaardocenten van de Lindenberg begeleidt u, zelfs als u geen noten kunt lezen. Een gitaar meebrengen is niet nodig. 

Plezier in samen zingen

In de zanglessen draait het om het plezier in het samen zingen. U leert verschillende zangtechnieken en u krijgt tips om uw stem zo goed mogelijk te gebruiken.

lees meer

Plezier in samen zingen

Tijdens de zanglessen zingt u een gevarieerd repertoire met docent Ronald Naar. In een groep leert u verschillende zangtechnieken en krijgt u tips om uw stem zo goed mogelijk te gebruiken. Tijdens de lessen komen zaken als ademhaling en verschillende zangtechnieken aan bod. Deze groepslessen draaien om het plezier in het samen zingen. Deze ‘muzikale reis’ is voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen die niet vaak zingen.

Teken en schilder mee

Met de les tekenen en schilderen kunt u even uw gedachten verzetten. Elke week kunt u aan de slag. Een portret in houtskool, een miniatuur in verf of een abstract schilderij, alles is mogelijk!

lees meer

Teken en schilder mee

Met de les tekenen en schilderen kunt u even uw gedachten verzetten. Elke week kunt u aan de slag. Een portret in houtskool, een miniatuur in verf of een abstract schilderij, alles is mogelijk!

U hoeft geen ervaring te hebben: het gaat vooral om plezier in het creatief bezig zijn. Elke week kunt u komen werken onder begeleiding van docent Myrna Rasker. Zij begeleidt u in wat u graag zou willen doen of leren en helpt u met verschillende technieken.  

Ontspannen met Mindfulness

Mindfulness is de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Zonder dat onze gedachten afdwalen. Juist in een (stress)volle periode kan Mindfulness verlichten en voor rust en ontspanning zorgen.

lees meer

Ontspannen met Mindfulness

Mindfulness de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Het bewust en zonder oordeel aandacht geven aan het moment. Het gebeurt velen van ons regelmatig dat onze aandacht afdwaalt door de stroom van gevoelens, gedachten, zorgen, eisen en verantwoordelijkheden. Door uw aandacht te sturen leert u hiervan afstand te nemen. Juist in de periode waarin u geconfronteerd wordt met ziekte en stress kan mindfulness verlichten en voor rust en ontspanning zorgen. Mindfulness wordt verzorgd door het Radboudumc Centrum voor Mindfulness.

Tot rust komen met yoga

Met yoga brengt u uw lichaam rustig in beweging met aandacht voor uw adem. Dit kan zowel liggend als staand. Het gaat bij yoga niet om de prestatie, maar om voelen wat uw lichaam aankan.

lees meer

Tot rust komen met yoga

Met yoga brengt u uw lichaam rustig in beweging met aandacht voor uw adem. Dit kan zowel liggend als staand. Het gaat bij yoga niet om de prestatie, maar om voelen wat uw lichaam aankan.

Samenwerking

De activiteiten vanuit het Blue Zone project worden aangeboden in samenwerking met de Lindenberg, LUX en het Radboudumc Centrum voor Mindfulness.