Projecten BlueZone

Blue Zone: creativiteit, rust & ontspanning

Bent u op zoek naar afleiding of ontspanning tijdens uw verblijf in het Radboudumc? Dan bieden wij u de Blue Zone: creativiteit, rust & ontspanning. Tijdens uw verblijf of bezoek kunt u (met uw naasten) deelnemen aan diverse workshops en ontspanningsactiviteiten. lees meer

Blue Zone: creativiteit, rust & ontspanning

Bent u op zoek naar afleiding of ontspanning tijdens uw verblijf in het Radboudumc? Dan bieden wij u de Blue Zone: creativiteit, rust & ontspanning. Tijdens uw verblijf of bezoek kunt u deelnemen aan diverse workshops en ontspanningsactiviteiten. Uw naasten en familie zijn ook welkom. De activiteiten bieden afleiding en een moment van rust. Wekelijks worden uiteenlopende activiteiten aangeboden in de Blue Zone-ruimtes in het ziekenhuis of aan bed. En u kunt zelf ook binnenlopen om aan de slag te gaan in het open atelier. U bent van harte welkom!


Contact

Eveline Kooke
Blue Zone

(06) 21 56 52 39
contact

Meld u aan!

Meld u aan voor een van de activiteiten. Een van de verpleegkundigen neemt contact met u op. aanmelden

Online lessen

Blue Zone biedt nu ook online lessen! Doe via onze website mee met Urban sketching of Fotograferen met je smartphone. Ook is er Open atelier en Mindfulness en bieden we een gratis filmaanbod in samenwerking met Lux en Picl. lees meer

Over het project Blue Zone

In de wereld komen 5 Blue Zones voor: gebieden waar de mensen een specifieke levensstijl en leefomgeving delen en waar ze langer leven. Het Radboudumc wil patiënten het gevoel van zo’n Blue Zone bieden. lees meer

Over het project Blue Zone

In de wereld komen 5 Blue Zones voor: gebieden waar de mensen een specifieke levensstijl en leefomgeving delen en waar ze langer leven. Het Radboudumc wil patiënten het gevoel van zo’n Blue Zone bieden. Een fijn gevoel waarbij ze even hun sores vergeten. Voor momenten waarop zij even geen grip hebbenen hun vertrouwde omgeving en hun dagelijkse ritme missen. Dit doen we door patiënten activiteiten aan te bieden die de creativiteit kunnen prikkelen of rust en ontspanning kunnen bieden.

 


Ervaringen van deelnemers en docenten

Inmiddels hebben al heel wat patiënten deelgenomen aan de verschillende activiteiten van de Blue Zone. Een aantal van hen heeft hun ervaringen gedeeld. lees meer

Ervaringen van deelnemers en docenten

"Je komt door het zingen in een laag waarin je niet komt als je op je kamer blijft."
 – Deelnemer Plezier in samen zingen – 


“Wat fijn dat deze ruimte hier is, normaal zijn mijn zoon en ik beperkt tot het binnenplein in het ziekenhuis. Er is geen plek om even eruit te gaan, om op andere gedachten te komen. Wat goed om te horen dat het ook mogelijk is om de ruimte naar het bed zelf te halen. Het feit dat een kunstvakdocent langskomt, in de ruimte waar je al 5 dagen ligt en niks anders kan, is een echte aanvulling op het zorgproces. Het zorgt ervoor dat we ons minder opgesloten voelen en maakt ruimte voor andere gedachtes dan het ziek zijn.” 
– Moeder van een jonge patiënt (5 jaar), opgenomen in Amalia Kinderziekenhuis –


"Bedankt voor jullie inspanning om ons even creatief te laten ontspannen. We hebben heerlijk kunnen verven en tekenen. Dat zorgt voor een stuk ontspanning en laat je nieuwe dingen doen en ontdekken. Ik heb nu twee maal de schrijfworkshop gedaan, en twee keer mijn moment met papier en verf gehad, een goed initiatief. Ik hoop dat deze pilot verder uitgerold kan worden en ook op andere afdelingen gedaan kan worden. Goed dat jullie dit op Cardiologie aanbieden omdat niet iedereen zomaar de afdeling af kan en mag. En goed dat jullie de samenwerking met een instituut zijn aangegaan dat in Nijmegen cursussen aanbiedt. Ik hoop echt dat er geld gevonden wordt voor dit soort activiteiten want mensen zich laten 'welbevinden', komt de totale zorg ten goede. Een mens blijft meer dan organen met een velletje."
– Deelnemer Schrijfcafé en Tekenen en schilderen –


“Vandaag heb ik de Blue Zone ervaren zoals de Blue Zone is bedoeld! Drie mannen die last hadden van de lange, saaie middagen. Een van hen die vorige week ook mee had gedaan was zelfs het weekend bijna niet doorgekomen van de verveling. 'Je ligt maar wat op je bed,' zeiden ze. Verpleegkundige Romy deed ook mee. We hebben veel gelachen en er zijn prachtige teksten geschreven waar iedereen trots op was. Even het leven van een verzonnen personage leven, fictief vertoeven op een lievelingsplek en luisteren naar elkaars verhalen, dat deed ze zichtbaar goed.”
 
 Docent schrijfcafé –

"Wat een bijzondere ervaring om met patiënten te zingen... Van één-op-één liedjes zingen op een kamer tot en met een groepje patiënten, hun bezoekers en verpleegkundigen samen als een heus koor. Even die ziekenhuissfeer vergeten, even nergens anders mee bezig zijn dan met zingen. Meer dan een ukulele en wat liedteksten hebben we niet nodig. We zingen klassiekers van de Beatles of Bob Dylan, of juist oerhollandse liedjes. Soms zingen we zelfs tweestemmig en zijn ze verbaasd over hun eigen kunnen. Er wordt niet alleen gezongen, maar ook gelachen of juist verdriet gedeeld. Want even je ei kwijt kunnen, is soms ook nodig. 

Ik ga altijd met een glimlach naar huis. Dankbaar voor de mooie stemmen die ik heb gehoord. Dankbaar voor wat ik met muziek kan bereiken. Dankbaar voor de dankbaarheid van de patiënten."
- Docent Plezier in samen zingen - 
 


Activiteiten­overzicht

Bekijk het overzicht van alle activiteiten. Ook vindt u hier de dagen en tijden waarop de activiteiten plaatsvinden. Let op! In verband met de coronamaatregelen binnen het Radboudumc vinden voorlopig geen activiteiten plaats. lees meer

Activiteiten­overzicht

Let op! In verband met de coronamaatregelen binnen het Radboudumc vinden voorlopig geen activiteiten plaats.

Onderstaande activiteiten vinden plaats op flexibele locaties in het ziekenhuis of aan bed. U kunt bij de receptie van het ziekenhuis navragen waar een activiteit plaatsvindt. Ook kunt u contact opnemen met de projectleiders voor meer informatie over de locatie. Dat kan telefonisch of via de mail:
 • telefonisch: bij Eveline Kooke (06-21 56 52 39) en Anne van Rossum (06-55 34 63 83)
 • via de mail: bluezone@radboudumc.nl.

Maandag 

 • 14:00-16:00, Massage

Dinsdag

 • 14.00 - 16.00 uur, Open atelier    

Woensdag

 • 14.00 – 16.00 uur, Schilderen en tekenen
 • 14.00 – 14.45 uur, Mindfulness/yoga         

Donderdag

 • 14.00 – 16.00 uur, Plezier in samen zingen

Zondag

 • 10.00 – 11.00 uur, Zin in zondag, parochiedienst
 • Elke 2e zondag van de maand: 14.00 – 16.00 uur​, Kom uit uw bed voor muziek 

Geen activiteiten vanwege corona­maatregelen

In verband met de coronamaatregelen binnen het Radboudumc vinden voorlopig geen activiteiten plaats.

Activiteiten


Kom uw bed uit voor muziek

Elke 2e zondag van de maand vindt er een muziekoptreden plaats waar u naar toe kunt gaan. Deze optredens worden verzorgd door verschillende artiesten. lees meer

Kom uw bed uit voor muziek

In het Radboudumc stimuleren we patiënten zoveel mogelijk om actief te zijn tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Daarom organiseert ‘Beter uit Bed’ muziekoptredens om naartoe te gaan onder de naam ‘Kom u bed uit voor muziek’. Deze worden verzorgd door verschillende artiesten en vinden plaats op de 2e zondag van de maand tussen 14.00 en 16.00 op meerdere verpleegafdelingen. Een enkele keer organiseren we ook een optreden in het restaurant. De verpleegafdeling is op de hoogte van het programma.

Plezier in samen zingen

In de zanglessen draait het om het plezier in het samen zingen. U leert verschillende zangtechnieken en u krijgt tips om uw stem zo goed mogelijk te gebruiken. lees meer

Plezier in samen zingen

Tijdens de zanglessen zingt u een gevarieerd repertoire met docent Ronald Naar. In een groep leert u verschillende zangtechnieken en krijgt u tips om uw stem zo goed mogelijk te gebruiken. Tijdens de lessen komen zaken als ademhaling en verschillende zangtechnieken aan bod. Deze groepslessen draaien om het plezier in het samen zingen. Deze ‘muzikale reis’ is voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen die niet vaak zingen.
 
 

 


Teken en schilder mee

Met de les tekenen en schilderen kunt u even uw gedachten verzetten. Een portret in houtskool, een miniatuur in verf of een abstract schilderij, alles is mogelijk! lees meer

Teken en schilder mee

Met de les tekenen en schilderen kunt u even uw gedachten verzetten. Elke week kunt u aan de slag. Een portret in houtskool, een miniatuur in verf of een abstract schilderij, alles is mogelijk!

U hoeft geen ervaring te hebben: het gaat vooral om plezier in het creatief bezig zijn. Elke week kunt u komen werken onder begeleiding van docent Myrna Rasker. Zij begeleidt u in wat u graag zou willen doen of leren en helpt u met verschillende technieken.  


Ontspannen met Mindfulness

Mindfulness is de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Zonder dat onze gedachten afdwalen. Juist in een (stress)volle periode kan Mindfulness verlichten en voor rust en ontspanning zorgen. lees meer

Ontspannen met Mindfulness

Mindfulness is de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Het bewust en zonder oordeel aandacht geven aan het moment. Het gebeurt velen van ons regelmatig dat onze aandacht afdwaalt door de stroom van gevoelens, gedachten, zorgen, eisen en verantwoordelijkheden. Door uw aandacht te sturen leert u hiervan afstand te nemen. Juist in de periode waarin u geconfronteerd wordt met ziekte en stress kan mindfulness verlichten en voor rust en ontspanning zorgen. Mindfulness wordt verzorgd door het Radboudumc Centrum voor Mindfulness.

U kunt online luisteren naar verschillende geluidsbestanden van meditaties van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness.

Daarnaast bieden zij wekelijks live meditaties aan met oefeningen. Voor een overzicht van zowel geplande als terug te kijken meditaties, klikt u hier. 


Tot rust komen met yoga

Met yoga brengt u uw lichaam rustig in beweging met aandacht voor uw adem. Dit kan zowel liggend als staand. Het gaat bij yoga niet om de prestatie, maar om voelen wat uw lichaam aankan. lees meer

Tot rust komen met yoga

Met yoga brengt u uw lichaam rustig in beweging met aandacht voor uw adem. Dit kan zowel liggend als staand. Het gaat bij yoga niet om de prestatie, maar om voelen wat uw lichaam aankan.

Aanbod op zondagmorgen

Elke zondagmorgen is er een bezinningsbijeenkomst, meestal met een christelijke, soms met een algemene achtergrond. Deze heeft een gevarieerd karakter, mede bepaald door koor, thema of voorganger. lees meer

Aanbod op zondagmorgen

Elke zondagmorgen van 10.00 – 11.00u is er in de Tuinzaal (route 706) een bezinningsbijeenkomst, meestal met een christelijke, soms met een algemene achtergrond (‘Zin in Zondag’). De bijeenkomsten hebben een gevarieerd karakter, mede bepaald door koor, thema of voorganger. De bijeenkomsten bieden ‘even iets anders op zondagmorgen’: een moment en een plaats om op verhaal te komen, door muziek en teksten en in ontmoeting met anderen. U bent van harte welkom. Uw verpleegkundige kan u verdere informatie geven.

Massage ontspanning en meer energie

Ontdek de wereld van ontspanning, rust en energie tijdens een voet-, hand- of ontspanningsmassage. Hierdoor kunt u weer even opladen en volledig ontspannen. lees meer

Massage ontspanning en meer energie

Ontdek de wereld van ontspanning, rust en energie tijdens een voet-, hand- of ontspanningsmassages. De drukke, stressvolle periode  doet iets met uw gedachten en uw lichaam. Door een massage kunt u weer even opladen, meer energie krijgen en volledig ontspannen. Mohara komt bij u langs aan bed of in een ruimte op de gewenste locatie.
 

Open atelier wees welkom!

Elke dinsdagmiddag bent u van harte welkom in het Open Atelier. Hierin kunt u kiezen voor een activiteit die bij u past. Voel de vrijheid om creatief aan de slag te gaan: alles is mogelijk in het Open Atelier. lees meer

Open atelier wees welkom!

Elke dinsdagmiddag bent u van harte welkom in het Open Atelier. Hierin kunt u kiezen voor een activiteit die bij u past. Voel de vrijheid om creatief aan de slag te gaan. Wilt u schilderen of schrijven of heeft u zin in muziek maken of bewegen? Alles is mogelijk in het Open Atelier.
 

Samenwerking

De activiteiten vanuit het Blue Zone project worden aangeboden in samenwerking met de Lindenberg, LUX, het Radboudumc Centrum voor Mindfulness en Picl.

 • Medewerkers
 • Intranet