Projecten Coronavirus

Coronavirus en het Radboudumc

Veel van de geplande poliklinische afspraken en behandelingen gaan door. Soms ook telefonisch of in een videogesprek. Helaas moeten we sommige geplande opnames uitstellen. Wij nemen zelf contact met u op als dit voor u geldt. U kunt voor spoedgevallen altijd bij ons terecht.

lees meer

Coronavirus en het Radboudumc

Mondkapje verplicht

Alle patiënten, begeleiders en bezoekers vanaf 13 jaar zijn verplicht een mondkapje te dragen in de publieke binnenruimtes van het Radboudumc. Bij de ingang krijgt u een medisch mondkapje. Houdt dit masker op tot u het ziekenhuis heeft verlaten.

Afspraken en behandelingen

Veel van de geplande afspraken en behandelingen gaan door. Soms kunnen deze omgezet worden naar een telefonisch consult of een videogesprek. De uitnodiging hiervoor ontvangt u telefonisch, per post of via mijnRadboud.

Helaas moeten we sommige geplande opnames uitstellen. Dit kan betekenen dat u langer moet wachten op de uitnodiging voor uw opname of operatie. We nemen zelf contact met u op als dit voor u geldt. U hoeft ons niet te bellen.

Vragen over uw situatie

Heeft u vragen over uw eigen medische situatie in relatie tot het coronavirus? Neem dan contact op met uw behandelaar. Verandert uw situatie of maakt u zich zorgen? Neem dan ook contact met ons op.

Spoedgevallen

Voor de duidelijkheid: u kunt voor spoedgevallen altijd terecht in het Radboudumc.


Heeft u vragen of maakt u zich zorgen?

Heeft u vragen over uw eigen medische situatie in relatie tot het coronavirus? Neem dan contact op met uw behandelaar. Verandert uw situatie of maakt u zich zorgen? Neem dan ook contact met ons op.

lees meer

Heeft u vragen of maakt u zich zorgen?

Vragen voor het Radboudumc

Heeft u een vraag over uw eigen medische situatie in relatie tot het coronavirus? Neem dan contact op met uw eigen behandelaar. Verandert uw situatie of maakt u zich zorgen? Neem dan ook contact met ons op.

Algemene vragen

Heeft u algemene vragen over het coronavirus? Kijk u dan op de website van het RIVM. Hier vindt u algemene informatie over het coronavirus en wat u moet doen bij klachten. Ook vindt u daar het antwoord op veelgestelde vragen. U kunt ook het landelijke informatienummer bellen op: 0800 – 1351.

Eenvoudige uitleg over corona

Voor mensen die moeite hebben met taal zijn er speciale websites over het coronavirus. Op de website Steffie worden de maatregelen en adviezen uitgelegd in makkelijke taal met plaatjes. Op de website Pharos vind je informatie over corona in eenvoudige taal en in veel andere talen, zoals Engels, Pools, Arabisch en Turks.

Heeft u klachten? Laat u testen!

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Dan kunt u zich laten testen op het coronavirus. Bel voor een afspraak met 0800-1202 (alleen voor mensen vanaf 12 jaar). Kijk voor meer informatie op de website van het Rijksoverheid

Mondkapje verplicht

In het Radboudumc is het dragen van een medisch mondkapje verplicht. Dit geldt voor medewerkers maar ook voor patiënten, hun begeleiders en bezoekers. Bij de ingang krijgt u een medisch mondkapje. Houd dit masker op tot u het ziekenhuis heeft verlaten.

COVID-19-vaccinatie

Op deze pagina leest u het laatste nieuws over het vaccineren tegen het coronavirus. Ook vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over het vaccineren van patiënten met een medisch hoog risico.

lees meer

Locatie vaccinatie hoogrisico-patiënten

De vaccinatie vindt plaats in de Tuinzaal. Deze is te bereiken via een aparte buiteningang. Het adres is René Descartesdreef 7, 6525 GL Nijmegen.

routebeschrijving

Locatie vaccinatie hoogrisico-patiënten

 • Sla vanaf de Philips van Leydenlaan af naar de René Descartesdreef, dit is de straat tussen het Tandheelkundegebouw en Dermatologie.
 • Rijd rechtdoor, de slagboom die u tegenkomt opent automatisch.
 • Na de slagbomen kunt u links parkeren op de parkeerplaats Parkeren Vaccinatie. Als u geen parkeerwacht aantreft, belt u via de intercom aan voor het openen van de slagboom.
 • Vervolgens loopt u via de aangegeven route naar de ingang van de Tuinzaal. De afstand van de parkeerplaats naar de Tuinzaal is 400 meter. Er is ook een shuttle beschikbaar die u vanaf de parkeerplaats naar de Tuinzaal kan brengen. Denkt u bij het gebruik van de shuttle aan een mondkapje en 1,5 meter afstand houden. 

Met corona in het Radboudumc

Als u opgenomen wordt in ons ziekenhuis met klachten van het coronavirus krijgt u een coronatest. Afhankelijk van uw gezondheidstoestand verblijft u op onze Acute Opname Afdeling, COVID-verpleegafdeling of Intensive Care.

lees meer

Maatregelen in het RadboudumcHeeft u een afspraak op de polikliniek?

Lees hieronder welke situatie voor u van toepassing is.


 • Veel van de geplande afspraken gaan door. Soms ook telefonisch of in een videogesprek. Ook behandelingen zonder opname gaan in principe door. U kunt voor spoedgevallen altijd terecht in het Radboudumc.

  Gezondsheidscheck

  Voorafgaand aan uw afspraak, behandeling of opname nemen we contact met u op om te vragen naar uw gezondheid. U vult deze vragenlijst (indien mogelijk) van te voren in via mijnRadboud. Als u de vragenlijst niet heeft ingevuld wordt u gebeld om de vragen te beantwoorden. Heeft u geen mijnRadboud en bent u niet gebeld, dan vult u de vragenlijst bij de ingang in. Wij vragen u daarover open en eerlijk te zijn.

  Voorkom volle wachtruimtes

  We verzoeken u om zo kort mogelijk voor uw afspraak naar het ziekenhuis te komen, zodat de wachtruimte zo min mogelijk wordt bezet.

  Kom alleen naar het ziekenhuis

  Om te zorgen dat het niet te druk is in het ziekenhuis en iedereen 1,5 meter afstand kan houden, is het helaas niet mogelijk om een begeleider mee te nemen in het ziekenhuis. Alleen als het voor u noodzakelijk is dat een begeleider meegaat of als dit met uw zorgverlener is afgesproken mag u maximaal één begeleider (zonder klachten) meenemen. Daarnaast zijn er de volgende uitzonderingen:

  • Patiënten die komen voor een bevalling mogen twee begeleiders meenemen.
  • Kinderen en jongeren tot 18 jaar die een afspraak hebben op de polikliniek mogen twee ouders meenemen.
  • (Kwetsbare) ouderen die een afspraak hebben op de polikliniek mogen hun partner én een kind/mantelzorger meenemen.

  Wij begrijpen dat dit een hele ingrijpende maatregel is. Wij doen dit om uzelf, onze patiënten en medewerkers nog beter te beschermen. Hoe minder mensen het Radboudumc bezoeken, hoe kleiner de kans is dat patiënten en bezoekers het virus aan elkaar doorgeven. Om uw naaste toch te betrekken bij uw bezoek bieden we u de volgende alternatieven:

  • U kunt als patiënt een voor u belangrijke naaste ook telefonisch betrekken bij een afspraak. Het is altijd toegestaan om uw partner, familielid of een vriend(in) te bellen en op de luidspreker te zetten tijdens uw afspraak. Zo kan uw naasten meeluisteren en ook iets zeggen of vragen.
  • Als u wilt kunt u het gesprek opnemen met uw mobiele telefoon, zodat u dit later samen kunt terugluisteren.
  • U kunt ook uw zorgverlener vragen om een geluidsopname van het gesprek te maken. 

   Als u wel met een begeleider mag komen, vult uw begeleider een eigen vragenlijst in bij de ingang.Wordt u opgenomen in het ziekenhuis?

Helaas moeten we sommige geplande opnames uitstellen. Dit kan betekenen dat u langer moet wachten op de uitnodiging voor uw opname of operatie. We zijn ons ervan bewust dat uitstel van opname heel ingrijpend kan zijn voor u en uw naasten, maar vragen hiervoor toch uw begrip. Ook in het contact met onze medewerkers, zowel in het ziekenhuis als aan de telefoon. 

Komt u naar het ziekenhuis voor een opname? Dan mag u op de opnamedag één begeleider meenemen. Tijdens de opname is per patiënt maximaal één bezoeker per dag toegestaan. Daarnaast zijn er de volgende uitzonderingen:

 • Patiënten die komen voor een bevalling mogen twee begeleiders meenemen.
 • Kinderen en jongeren tot 18 jaar die een afspraak hebben op de polikliniek mogen twee ouders meenemen.
 • (Kwetsbare) ouderen die een afspraak hebben op de polikliniek mogen hun partner én een kind/mantelzorger meenemen.

Bezoekers/begeleiders met klachten mogen helaas niet naar binnen.

Gezondheidscheck

Ook als u opgenomen stellen wij u vooraf enkele vragen over uw gezondheid.Bent u bezoeker of begeleider van een patiënt?

Om te zorgen dat het niet te druk is in het ziekenhuis en iedereen 1,5 meter afstand kan houden, zijn bezoekers en begeleiders slechts beperkt welkom. We begrijpen dat dit een heel ingrijpende maatregel is. Wij doen dit om uzelf, onze patiënten en medewerkers nog beter te beschermen. Hoe minder mensen het Radboudumc bezoeken, hoe kleiner de kans is dat patiënten en bezoekers het virus aan elkaar doorgeven.

Uiteraard zijn er situaties waarin we bezoekers of begeleiders wél toestaan. Bekijk hieronder welke situatie op u van toepassing is.


 • Patiënten mogen per dag één bezoeker ontvangen. Overleg daarom met uw naasten wie er op een bepaalde dag op bezoek kan komen. Deze maatregel geldt voor het hele terrein van het ziekenhuis, ook buiten is maximaal één bezoeker per dag toegestaan.

  Uitzonderingen:

  • Patiënten die mogelijk komen te overlijden mogen twee bezoekers ontvangen.
  • Opgenomen zwangeren mogen bezoek ontvangen van hun kinderen, maximaal één kind tegelijk met een begeleider
  • Opgenomen kinderen en jongeren tot 18 jaar mogen beide ouders tegelijk ontvangen of één ouder met één broertje/zusje.
  • Opgenomen (kwetsbare) ouderen mogen hun partner én een kind/mantelzorger ontvangen.
  • Op de IC zijn twee bezoekers per patiënt toegestaan.

  Gezondsheidscheck

  Bij de ingangen staan medewerkers om u vragen te stellen over uw gezondheid. Wij vragen u daarover open en eerlijk te zijn.Mondkapje verplicht in het Radboudumc

Alle patiënten, begeleiders en bezoekers vanaf 13 jaar zijn verplicht om een medisch mondkapje te dragen in de publieke binnenruimtes van het Radboudumc. Het gaat om ruimtes die vrij toegankelijk zijn voor patiënten en bezoekers, zoals de gangen, liften, trappenhuizen, toiletruimtes, wachtruimtes en restaurants. U krijgt zo'n mondkapje bij de ingang. Houdt dit masker op tot u het ziekenhuis heeft verlaten. 

Zonder mondkapje heeft u als patiënt geen toegang, tenzij u vanwege uw beperking of ziekte geen mondkapje kunt dragen. Begeleiders en bezoekers hebben zonder mondkapje geen toegang.

Gaat u op bezoek bij een patiënt, dan houdt u in de kamer het mondkapje op. Dit geldt niet alleen op een meerpersoonskamer maar ook op een eenpersoonskamer. Alleen wanneer er sprake is van ‘rooming in’ van een ouder/verzorger of partner op een eenpersoonskamer, mag u in de kamer het mondkapje afdoen. Dit is bijvoorbeeld als een ouder bij een kind op de kamer verblijft tijdens een opname of als een partner aanwezig is tijdens de bevalling.

Het is belangrijk dat u uw mondkapje op de juiste manier op- en afzet om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bekijk de Nederlands- of Engelstalige instructie over hoe een mondkapje op een correcte manier gedragen en afgedaan kan worden.Dagpas voor uw afspraak

Als u naar ons ziekenhuis komt, stellen wij u vooraf een aantal vragen over uw gezondheid. Wij vragen u open en eerlijk te zijn over uw klachten. Ook als u gevaccineerd bent tegen corona is het nodig om deze vragen te beantwoorden. 

Beantwoordt u alle vragen met nee, dan ontvangt u een groene dagpas met dagstempel. Deze laat u zien bij de polikliniek of afdeling van uw afspraak. Beantwoordt u één of meer vragen met ja, dan ontvangt u een mondneusmasker en een oranje dagpas met dagstempel. De dagpas laat u zien bij de polikliniek of de afdeling van uw afspraak.

Bezoekers of begeleiders die één of meer vragen met ja beantwoorden, kunnen helaas niet naar binnen.

Hoe ontvang ik een dagpas?

Bent u zelf patiënt in het Radboudumc? Dan zijn er verschillende manieren waarop u een dagpas kunt ontvangen:

 • Vooraf via mijnRadboud: na het versturen van de vragenlijst vindt u de (digitale) dagpas in mijnRadboud in het menu onder de knop Informatie. Laat de pas op uw mobiele telefoon (of geprint) zien bij de ingang. Maakt u gebruik van de hoofdingang, dan kunt u kiezen voor de rij Toegang met dagpas.
 • Vooraf telefonisch: als u de vragenlijst niet via mijnRadboud heeft ingevuld, wordt u gebeld om de vragen te beantwoorden.
  • Als u mijnRadboud heeft, vindt u de (digitale) dagpas in mijnRadboud in het menu onder de knop Informatie. Laat de dagpas op uw mobiele telefoon (of geprint) zien bij de ingang. Maakt u gebruik van de hoofdingang, dan kunt u kiezen voor de rij Toegang met dagpas.
  • Als u geen mijnRadboud kunt u deze bij de ingang opvragen. Geef daar aan dat u bent gebeld, zodat onze medewerkers uw dagpas in de computer kunnen opzoeken.
 • Bij de ingang: als u niet bent gebeld, beantwoordt u de vragen bij de ingang. U ontvangt daar een dagpas.

Dagpas bezoekers en begeleiders

Bezoekers en begeleiders hebben ook een dagpas nodig. Ook voor u zijn er verschillende manieren waarop u een dagpas kunt ontvangen:

 • Voorafgaand aan uw bezoek via de webstie: U vult de online vragenlijst in. We verzoeken u om de vragenlijst kort voor uw bezoek in te vullen, maximaal 1 dag van tevoren. Na het versturen van uw antwoorden vindt u de (digitale) dagpas in uw mail. Laat deze mail op uw mobiele telefoon (of geprint) zien bij de ingang. Maakt u gebruik van de hoofdingang, dan kunt u kiezen voor de rij Toegang met dagpas.
 • Bij de ingang: u beantwoordt de vragen over uw gezondheid en ontvangt daar een dagpas.

Bezoekers of begeleiders die één of meer vragen met ja beantwoorden, kunnen helaas niet naar binnen. Bent u naaste van een opgenomen coronapatiënt, maar bent u zelf klachtenvrij? Dan is bezoek wel mogelijk.

Komt u voor de eerste keer naar het Radboudumc?

Komt u voor de eerste keer, dan kunt u zich als nieuwe patiënt inschrijven bij de inschrijfbalie. Daar worden ook de vragen over uw gezondheid gesteld en ontvangt u een dagpas.

Vragen voor patiënten, bezoekers en begeleiders

 1. Heeft uzelf of uw huisgenoot/partner COVID-19 (coronavirus) of een verdenking hierop?

 2. Bent u in de afgelopen tien dagen geïnformeerd over de besmetting van een ander met wie u in contact was (via het bron- en contactonderzoek van de GGD of via de Corona Melder app)?

 3. Verbleef of woonde u de afgelopen 10 dagen in een oranje of rood risicogebied buiten Nederland (volgens de criteria van de Rijksoverheid) waarvoor in Nederland (thuis)quarantaine geldt?

Had u in de afgelopen twee dagen:

 1. Hoestklachten, meer dan normaal voor u is?

 2. Een temperatuur hoger dan 38°C? Of bij gebruik van een koortsremmer zoals paracetamol hoger dan 37,5 °C?

 3. Meer kortademigheid dan normaal voor u is, in rust of bij lichte inspanning?

 4. Nieuwe of toegenomen griepachtige klachten zoals spierpijn, keelpijn, hoofdpijn, extreme vermoeidheid, pijn achter de ogen?

 5. Nieuwe of toegenomen klachten van neusverkoudheid?

 6. Nieuwe of onverklaarde klachten van verlies van smaak en/of reuk?

 7. Last van onverklaarde diarree?Aangepaste ingangen, looproutes en voorzieningen

Het Radboudumc heeft verschillende maatregelen genomen voor de veiligheid en de gezondheid van patiënten, bezoekers en medewerkers. 

Er zijn minder ingangen open

In verband met het coronavirus beperken wij het aantal ingangen voor patiënten en bezoekers. U kunt alleen gebruik maken van de volgende ingangen: 

 • Hoofdingang, gelegen aan het Geert Grooteplein Zuid 10
 • Ingang oost, gelegen aan de Reinier Postlaan 4
 • Ingang west, gelegen aan de Philips van Leydenlaan 15
 • Ingang apotheek/polikliniek Interne Geneeskunde, gelegen aan het Geert Grooteplein Zuid 8

Patiënten die komen voor een afspraak bij Radiotherapie of voor dialyse hebben een eigen ingang. Deze blijven alleen voor hen open. De ingang vrouw & kind blijft alleen open voor vrouwen die acute verloskundige zorg nodig hebben.

Er is een controlepost bij de ingangen

Elke dag staan er medewerkers bij de ingangen om u (en uw eventuele begeleider) vragen te stellen over uw gezondheid. U toont de ingevulde vragenlijst over uw gezondheid aan de medewerkers bij de ingang of u vult de vragenlijst bij de ingang in. 

Er zijn looproutes aangegeven in het gebouw

In het ziekenhuis worden de ingangen en uitgangen zoveel mogelijk van elkaar gescheiden. Met pijlen wordt de looprichting aangegeven, waarbij zoveel mogelijk eenrichtingswegen worden uitgezet. 

De wachtruimtes zijn aangepast

De wachtruimtes zijn ingericht met minder stoelen, zodat er anderhalve meter afstand kan worden gehouden van elkaar. In de wachtruimtes kunnen de koffieautomaten helaas niet worden gebruikt. Het (losse) speelgoed en de tijdschriften in de wachtruimtes zijn niet beschikbaar. Wel is het mogelijk om zelf speelgoed en tijdschriften mee te nemen voor eigen gebruik. We verzoeken u om deze ook weer mee naar huis te nemen en niet achter te laten. Via de schermen in de wachtruimtes wordt u verder geïnformeerd over de maatregelen. Ook zijn medewerkers aanwezig in de wachtruimtes om u te informeren en vragen te beantwoorden.

Restaurant en koffiecorners

De coronamaatregelen hebben ook consequenties voor de horeca van het Radboudumc. Er zijn verschillende mogelijkheden om eten & drinken af te halen. Meer informatie over onze restaurants en koffiecorners.

Parkeren en betalen

Op dit moment is het alleen mogelijk om voor het parkeren met uw pinpas te betalen en niet met contact geld.


Corona in cijfers 15 juni 2021

In het Radboudumc zijn op dit moment:

 • 12 bewezen COVID-patiënten (waarvan 5 op de IC)
 • 4 patiënten met COVID-verdenking (waarvan 0 op de IC)

Samen stoppen we het coronavirus!

Het Radboud Fonds steunt onderzoekers die de klok rond werken om het coronavirus te begrijpen, en zo betere bescherming en medicatie te ontwikkelen. Draag ook bij aan onderzoek en innovatieve oplossingen via de actie “samen stoppen we het coronavirus!”. Doneer nu

Flexpool Hoe meldt u zich aan?

We komen graag in contact met (oud-)zorgprofessionals die kunnen bijspringen in de patiëntenzorg rondom COVID-19.

lees meer

Flexpool Hoe meldt u zich aan?

We komen graag in contact met zorgprofessionals die kunnen bijspringen in de patiëntenzorg rondom COVID-19. Tijdens de eerste golf hebben reeds veel mensen zich ingeschreven. Heeft u dit al een keer gedaan, dan hoeft u zich uiteraard niet opnieuw aan te melden via dit formulier. Heeft u zich tijdens de eerste golf niet ingeschreven en wilt u zich graag aanbieden als (oud-)zorgprofessional voor ons ziekenhuis, laat dan uw gegevens achter.

Aanmeldingen laten we centraal verlopen, zodat we het overzicht krijgen en houden over vraag en aanbod. Het gaat om inzetbaarheid in een rol waarbij u zich bekwaam voelt. Daadwerkelijke inzet gaat uiteraard altijd in afstemming met u.

Hoe het werkt

Inschrijven kan via de onderstaande link van de functie waarvoor u zich aanbiedt en waarvoor u bevoegd bent. We willen u vragen om u voor maximaal één functie in te schrijven.

Het FLEXbureau van het Radboudumc regelt de extra inzet van medewerkers voor alle functies in het Radboudumc. Na inschrijving kunt u dus door een medewerker van het FLEXbureau worden benaderd. Of en wanneer dat zal gebeuren hangt van de situatie af. U beslist uiteraard zélf of het aangeboden werk bij u past.

Heeft u vragen, neem contact op met flexbureau@radboudumc.nl.


Deelnemen aan lopende onderzoeken

Bekijk hier de lopende onderzoeken waar we nog deelnemers voor zoeken.