Projecten Coronavirus

Coronavirus en het Radboudumc

Veel van de geplande poliklinische afspraken en behandelingen gaan door. Soms ook telefonisch of in een videogesprek. Helaas moeten we sommige geplande opnames uitstellen. Wij nemen zelf contact met u op als dit voor u geldt. U kunt voor spoedgevallen altijd bij ons terecht.

lees meer

Coronavirus en het Radboudumc

Mondkapje verplicht

Het is verplicht voor patiënten, begeleiders en bezoekers vanaf 9 jaar in het Radboudumc om mondkapjes te dragen in onze gebouwen. Dit ter bescherming van de kwetsbare patiënten die ook bij ons komen. Bij de ingang delen we medische mondkapjes uit. 

Afspraken en behandelingen

Veel van de geplande afspraken en behandelingen gaan door. Soms kunnen deze omgezet worden naar een telefonisch consult of een videogesprek. De uitnodiging hiervoor ontvangt u telefonisch, per post of via mijnRadboud.

Helaas moeten we sommige geplande opnames uitstellen. Dit kan betekenen dat u langer moet wachten op de uitnodiging voor uw opname of operatie. We nemen zelf contact met u op als dit voor u geldt. U hoeft ons niet te bellen.

Vragen over uw situatie

Heeft u vragen over uw eigen medische situatie in relatie tot het coronavirus? Neem dan contact op met uw behandelaar. Verandert uw situatie of maakt u zich zorgen? Neem dan ook contact met ons op.

Spoedgevallen

Voor de duidelijkheid: u kunt voor spoedgevallen altijd terecht in het Radboudumc.

Maatregelen in het RadboudumcHeeft u een afspraak op de polikliniek?

Lees hieronder welke situatie voor u van toepassing is.


 • Veel van de geplande afspraken gaan door. Soms ook telefonisch of in een videogesprek. Ook behandelingen zonder opname gaan in principe door. U kunt voor spoedgevallen altijd terecht in het Radboudumc.

  Gezondsheidscheck

  Als u naar ons ziekenhuis komt, stellen wij u vooraf een aantal vragen over uw gezondheid. U vult deze vragenlijst (indien mogelijk) van te voren in via mijnRadboud. Heeft u geen mijnRadboud of is het invullen niet gelukt, dan beantwoordt u de vragen bij de ingang. Alleen als u naar het Radboudumc komt voor een opname of dagbehandeling wordt u van tevoren gebeld als u de vragen niet via mijnRadboud heeft ingevuld.

  Wij vragen u open en eerlijk te zijn over uw klachten. Ook als u gevaccineerd bent tegen corona is het nodig om deze vragen te beantwoorden.

  Voorkom volle wachtruimtes

  We verzoeken u om zo kort mogelijk voor uw afspraak naar het ziekenhuis te komen, zodat de wachtruimte zo min mogelijk wordt bezet.

  Kom alleen naar het ziekenhuis

  Om te zorgen dat het niet te druk is in het ziekenhuis en iedereen 1,5 meter afstand kan houden, is het helaas niet meer mogelijk om een begeleider mee te nemen in het ziekenhuis. Alleen als het voor u noodzakelijk is dat een begeleider meegaat of als dit met uw zorgverlener is afgesproken mag u maximaal één begeleider (zonder klachten) meenemen. Daarnaast zijn er de volgende uitzonderingen:

  • Patiënten die komen voor een bevalling mogen twee begeleiders meenemen.
  • Kinderen en jongeren tot 18 jaar die een afspraak hebben op de polikliniek mogen altijd één ouder meenemen. Als het voor kind of ouder noodzakelijk is of als dat met de zorgverlener is afgesproken, mogen twee ouders mee.
  • (Kwetsbare) ouderen die een afspraak hebben op de polikliniek mogen hun partner én een kind/mantelzorger meenemen.

  Wilt u meer naasten betrekken bij uw bezoek, dan bieden we u de volgende alternatieven:

  • U kunt als patiënt een voor u belangrijke naaste ook telefonisch betrekken bij een afspraak. Het is altijd toegestaan om uw partner, een familielid of een vriend(in) te bellen en op de luidspreker te zetten tijdens uw afspraak. Zo kan uw naaste meeluisteren en ook iets zeggen of vragen.
  • Als u wilt kunt u het gesprek opnemen met uw mobiele telefoon, zodat u dit later samen kunt terugluisteren.
  • U kunt ook uw zorgverlener vragen om een geluidsopname van het gesprek te maken. 

  Uw begeleider vult een eigen vragenlijst in bij de ingang. Dit kan ook van tevoren via de online vragenlijst.Wordt u opgenomen in het ziekenhuis?

Helaas moeten we sommige geplande opnames uitstellen. Dit kan betekenen dat u langer moet wachten op de uitnodiging voor uw opname of operatie. We zijn ons ervan bewust dat uitstel van opname heel ingrijpend kan zijn voor u en uw naasten, maar vragen hiervoor toch uw begrip. Ook in het contact met onze medewerkers, zowel in het ziekenhuis als aan de telefoon. 

Komt u naar het ziekenhuis voor een opname? Dan mag u op de opnamedag één begeleider meenemen. Tijdens de opname zijn per patiënt maximaal twee bezoeker per dag toegestaan. Ook kinderen vanaf 0 jaar tellen mee als bezoeker. Deze maatregel geldt voor het hele terrein van het ziekenhuis, ook buiten zijn maximaal twee bezoekers per dag toegestaan.

Ligt u op een eenpersoonskamer? Dan mogen twee bezoekers ook gelijktijdig komen als er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Lukt dat niet, dan moeten bezoekers verspreid komen. Let op: als u bezoek krijgt of een zorgverlener op uw kamer komt moet u zelf ook een mondkapje dragen.

Ligt u op een meerpersoonskamer? Dan mogen de twee bezoekers niet tegelijk komen. Let op: als er bezoek of een zorgverlener op uw kamer komt moet u zelf ook een mondkapje dragen. Houdt ook 1,5 meter afstand van uw kamergenoten.

Er zijn de volgende uitzonderingen:

 • Patiënten die mogelijk komen te overlijden mogen twee bezoekers ontvangen.
 • Opgenomen zwangeren mogen bezoek ontvangen van hun kinderen, maximaal één kind tegelijk met een begeleider
 • Opgenomen kinderen en jongeren tot 18 jaar mogen maximaal vier bezoekers per dag ontvangen, maximaal twee bezoekers tegelijkertijd, als er 1,5 meter afstand kan worden gehouden.
 • Opgenomen (kwetsbare) ouderen mogen hun partner én een kind/mantelzorger ontvangen.
 • Op de IC zijn twee bezoekers per patiënt toegestaan.

Bezoekers/begeleiders met klachten mogen helaas niet naar binnen.

Gezondheidscheck

Ook als u opgenomen wordt stellen wij u vooraf enkele vragen over uw gezondheid

Beantwoordt u één of meer vragen met ja, dan nemen we bij u een PCR-test af. In afwachting van de testuitslag nemen we u in isolatie op. Beantwoordt u alle vragen met nee, dan nemen we ook een PCR-test bij u af, maar hoeft u niet in isolatie te worden opgenomen.Bent u bezoeker of begeleider van een patiënt?

Om te zorgen dat het niet te druk is in het ziekenhuis en iedereen 1,5 meter afstand kan houden, zijn bezoekers en begeleiders beperkt welkom. We begrijpen dat dit een ingrijpende maatregel is. Wij doen dit om uzelf, onze patiënten en medewerkers nog beter te beschermen. Hoe minder mensen het Radboudumc bezoeken, hoe kleiner de kans is dat patiënten en bezoekers het virus aan elkaar doorgeven.

Bekijk hieronder welke situatie op u van toepassing is.


 • Patiënten mogen per dag maximaal twee bezoekers* per dag ontvangen. Overleg daarom met uw naasten wie er op een bepaalde dag op bezoek kunnen komen. Ook kinderen vanaf 0 jaar tellen mee als bezoeker. Deze maatregel geldt voor het hele terrein van het ziekenhuis, ook buiten zijn maximaal twee bezoekers per dag toegestaan.

  Ligt uw naaste op een eenpersoonskamer? Dan mogen de twee bezoekers ook gelijktijdig komen als er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Lukt dat niet, dan moeten bezoekers verspreid komen. Ligt uw naaste op een meerpersoonskamer? Dan mogen de twee bezoekers niet tegelijk komen. Uiteraard moeten bezoekers ook tijdens het bezoek op de kamer een mondkapje dragen.

  Er zijn de volgende uitzonderingen:

  • Opgenomen kinderen mogen maximaal vier bezoekers per dag ontvangen, maximaal twee bezoekers tegelijkertijd, als er 1,5 meter afstand kan worden gehouden
  • Opgenomen patiënten na bevalling mogen maximaal vier bezoekers per dag ontvangen, maximaal twee bezoekers tegelijkertijd, als er 1,5 meter afstand kan worden gehouden
  • Uitzonderingen gelden voor patiënten die mogelijk komen te overlijden. Dit kan worden overlegd met de afdeling waar de patiënt is opgenomen.

  * Houdt u er rekening mee dat bezoekers alleen toegang hebben als deze op alle gezondheidsvragen ‘nee’ kunnen antwoorden en een mondkapje dragen.

  Gezondsheidscheck

  Bij de ingangen staan medewerkers om u vragen te stellen over uw gezondheid. Wij vragen u daarover open en eerlijk te zijn.Mondkapje verplicht in het Radboudumc

Het is verplicht voor patiënten, begeleiders en bezoekers vanaf 9 jaar in het Radboudumc om mondkapjes te dragen in onze gebouwen. Dit ter bescherming van de kwetsbare patiënten die ook bij ons komen. Bij de ingang delen we medische mondkapjes uit. Deze draagt u tot u het ziekenhuis weer verlaat. Ook als u op bezoek gaat bij een patiënt moet u tijdens het bezoek op de kamer het mondkapje blijven dragen.

In de wachtruimtes is het niet toegestaan om uw mondkapje af te zetten om te eten of te drinken.

Bekijk de Nederlands- of Engelstalige instructie over hoe een mondkapje op een correcte manier gedragen en afgedaan kan worden.Dagpas voor uw afspraak

Als u naar ons ziekenhuis komt, stellen wij u vooraf een aantal vragen over uw gezondheid. Wij vragen u open en eerlijk te zijn over uw klachten. Ook als u gevaccineerd bent tegen corona is het nodig om deze vragen te beantwoorden. 

Beantwoordt u alle vragen met nee, dan ontvangt u een groene dagpas met dagstempel. Deze laat u zien bij de polikliniek of afdeling van uw afspraak. Beantwoordt u één of meer vragen met ja, dan ontvangt u een oranje dagpas met dagstempel. De dagpas laat u zien bij de polikliniek of de afdeling van uw afspraak. 

Bezoekers of begeleiders die één of meer vragen met ja beantwoorden, kunnen helaas niet naar binnen.

Hoe ontvang ik een dagpas?

Bent u zelf patiënt in het Radboudumc? Dan zijn er verschillende manieren waarop u een dagpas kunt ontvangen:

 • Vooraf via mijnRadboud, dit kan vanaf 3 dagen voor uw afspraak: na het versturen van de vragenlijst vindt u de (digitale) dagpas in mijnRadboud in het menu onder de knop Informatie. Laat de pas op uw mobiele telefoon (of geprint) zien bij de ingang. Maakt u gebruik van de hoofdingang, dan kunt u kiezen voor de rij Toegang met dagpas.
 • Vooraf via de website: heeft u geen mijnRadboud of is het invullen niet gelukt, dan vult u de online vragenlijst in. Na het versturen van uw antwoorden ontvangt u een e-mail met de antwoorden in uw mail. Deze e-mail is uw digitale dagpas. Laat de mail op uw mobiele telefoon (of geprint) zien bij de ingang. Maakt u gebruik van de hoofdingang, dan kunt u kiezen voor de rij Toegang met dagpas.
 • Bij de ingang: als het invullen van de online vragenlijst niet is gelukt, beantwoordt u de vragen bij de ingang. U ontvangt daar een dagpas.

Alleen als u naar het Radboudumc komt voor een opname of dagbehandeling wordt u van tevoren gebeld als u de vragen niet via mijnRadboud heeft ingevuld.

Dagpas bezoekers en begeleiders

Bezoekers en begeleiders hebben ook een dagpas nodig. Ook voor u zijn er verschillende manieren waarop u een dagpas kunt ontvangen:

 • Voorafgaand aan uw bezoek via de website: U vult de online vragenlijst in. We verzoeken u om de vragenlijst kort voor uw bezoek in te vullen, maximaal 1 dag van tevoren. Na het versturen van uw antwoorden vindt u de (digitale) dagpas in uw mail. Laat deze mail op uw mobiele telefoon (of geprint) zien bij de ingang. Maakt u gebruik van de hoofdingang, dan kunt u kiezen voor de rij Toegang met dagpas.
 • Bij de ingang: u beantwoordt de vragen over uw gezondheid en ontvangt daar een dagpas.

Bezoekers of begeleiders die één of meer vragen met ja beantwoorden, kunnen helaas niet naar binnen. Bent u naaste van een opgenomen coronapatiënt, maar bent u zelf klachtenvrij? Dan is bezoek wel mogelijk.

Komt u voor de eerste keer naar het Radboudumc?

Komt u voor de eerste keer, dan kunt u zich als nieuwe patiënt inschrijven bij de inschrijfbalie. Daar worden ook de vragen over uw gezondheid gesteld en ontvangt u een dagpas.

Vragen voor patiënten, bezoekers en begeleiders

 1. Heeft uzelf COVID-19 of heeft uw huisgenoot/partner COVID-19 of koorts en/of kortademigheid?
 2. Bent u in de afgelopen 10 dagen geïnformeerd over de besmetting van een ander met wie u in contact was?
 3. Had u in de afgelopen twee dagen klachten passend bij COVID-19, zoals koorts, kortademigheid, neusverkoudheid, keelpijn, griepachtige klachten, hoofdpijn of verlies van smaak en/of reuk, anders dan normaal voor u?
 4. Verbleef of woonde u de afgelopen 10 dagen in een oranje of rood risicogebied buiten Nederland (volgens de criteria van de Rijksoverheid) waarvoor in Nederland (thuis)quarantaine geldt?


Aangepaste ingangen, looproutes en voorzieningen

Het Radboudumc heeft verschillende maatregelen genomen voor de veiligheid en de gezondheid van patiënten, bezoekers en medewerkers. 

Er zijn minder ingangen open

In verband met het coronavirus beperken wij het aantal ingangen voor patiënten en bezoekers. U kunt alleen gebruik maken van de volgende ingangen: 

 • Hoofdingang, gelegen aan het Geert Grooteplein Zuid 10
 • Ingang oost, gelegen aan de Reinier Postlaan 4
 • Ingang west, gelegen aan de Philips van Leydenlaan 15
 • Ingang apotheek/polikliniek Interne Geneeskunde, gelegen aan het Geert Grooteplein Zuid 8

Patiënten die komen voor een afspraak bij Radiotherapie of voor dialyse hebben een eigen ingang. Deze blijven alleen voor hen open. De ingang vrouw & kind blijft alleen open voor vrouwen die acute verloskundige zorg nodig hebben.

Er is een controlepost bij de ingangen

Elke dag staan er medewerkers bij de ingangen om u (en uw eventuele begeleider) vragen te stellen over uw gezondheid. U toont de ingevulde vragenlijst over uw gezondheid aan de medewerkers bij de ingang of u vult de vragenlijst bij de ingang in. 

Er zijn looproutes aangegeven in het gebouw

In het ziekenhuis worden de ingangen en uitgangen zoveel mogelijk van elkaar gescheiden. Met pijlen wordt de looprichting aangegeven, waarbij zoveel mogelijk eenrichtingswegen worden uitgezet. 

We houden afstand

Iedereen moet binnen het Radboudumc anderhalve meter afstand bewaren van elkaar.

De wachtruimtes zijn aangepast

De wachtruimtes zijn ingericht met minder stoelen, zodat er anderhalve meter afstand kan worden gehouden van elkaar. Het (losse) speelgoed en de tijdschriften in de wachtruimtes zijn niet beschikbaar. Wel is het mogelijk om zelf speelgoed en tijdschriften mee te nemen voor eigen gebruik. We verzoeken u om deze ook weer mee naar huis te nemen en niet achter te laten. De koffieautomaten in de wachtruimtes zijn buiten gebruik. U kunt wel gebruik maken van de koffiecorners en het restaurant. Via de schermen in de wachtruimtes wordt u verder geïnformeerd over de maatregelen. Ook zijn medewerkers aanwezig in de wachtruimtes om u te informeren en vragen te beantwoorden.

Restaurant en koffiecorners

De coronamaatregelen hebben ook consequenties voor de horeca van het Radboudumc. Er zijn verschillende mogelijkheden om te eten en drinken of eten en drinken af te halen. Meer informatie over onze restaurants en koffiecorners.

Parkeren en betalen

Op dit moment is het alleen mogelijk om voor het parkeren met uw pinpas te betalen en niet met contact geld.


Heeft u vragen of maakt u zich zorgen?

Heeft u vragen over uw eigen medische situatie in relatie tot het coronavirus? Neem dan contact op met uw behandelaar. Verandert uw situatie of maakt u zich zorgen? Neem dan ook contact met ons op.

lees meer

Heeft u vragen of maakt u zich zorgen?

Vragen voor het Radboudumc

Heeft u een vraag over uw eigen medische situatie in relatie tot het coronavirus? Neem dan contact op met uw eigen behandelaar. Verandert uw situatie of maakt u zich zorgen? Neem dan ook contact met ons op.

Algemene vragen

Heeft u algemene vragen over het coronavirus? Kijk u dan op de website van het RIVM. Hier vindt u algemene informatie over het coronavirus en wat u moet doen bij klachten. Ook vindt u daar het antwoord op veelgestelde vragen. U kunt ook het landelijke informatienummer bellen op: 0800 – 1351.

Eenvoudige uitleg over corona

Voor mensen die moeite hebben met taal zijn er speciale websites over het coronavirus. Op de website Steffie worden de maatregelen en adviezen uitgelegd in makkelijke taal met plaatjes. Op de website Pharos vind je informatie over corona in eenvoudige taal en in veel andere talen, zoals Engels, Pools, Arabisch en Turks.

Heeft u klachten? Laat u testen!

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Dan kunt u zich laten testen op het coronavirus. Bel voor een afspraak met 0800-1202 (alleen voor mensen vanaf 12 jaar). Kijk voor meer informatie op de website van het Rijksoverheid


Met corona in het Radboudumc

Als u opgenomen wordt in ons ziekenhuis met klachten van het coronavirus krijgt u een coronatest. Afhankelijk van uw gezondheidstoestand verblijft u op onze Acute Opname Afdeling, COVID-verpleegafdeling of Intensive Care.

lees meer

COVID-19-vaccinatie

Op deze pagina leest u het laatste nieuws over het vaccineren tegen het coronavirus. Ook vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over het vaccineren van patiënten met een medisch hoog risico.

lees meer

Samen stoppen we het coronavirus!

Het Radboud Fonds steunt onderzoekers die eraan werken om het coronavirus te begrijpen, en zo betere bescherming en medicatie te ontwikkelen. Draag ook bij aan onderzoek en innovatieve oplossingen via de actie 'samen stoppen we het coronavirus!'. Doneer nu

Corona in cijfers 14 januari 2021

In het Radboudumc zijn op dit moment:

 • 15 bewezen COVID-patiënten (waarvan 8 op de IC)
 • 2 patiënten met COVID-verdenking (waarvan 0 op de IC)

Project Corona in beeld

Het coronavirus had en heeft sinds maart 2020 invloed op elke afdeling en medewerker. Het Radboudumc heeft tijdens deze periode veel medewerkers gesproken en dit vastgelegd op beeld, om te illustreren hoe wij als umc de crisis aangingen.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet