Trials Effect van looptraining op het evenwicht na een beroerte

Doelgroep

  • Langer dan 6 maanden geleden een beroerte heeft gehad
  • Na de beroerte revalidatie in een revalidatiecentrum heeft gehad
  • 15 minuten kunt staan zonder hulpmiddelen
  • 10 minuten kunt lopen (eventueel met hulpmiddelen)

Wat houdt het onderzoek in?

Graag vragen wij uw aandacht voor het onderzoek ‘Effect van looptraining op het evenwicht na een beroerte’ dat onlangs van start is gegaan. Het onderzoek vindt plaats vanuit het Radboud universitair medisch centrum in nauwe samenwerking met onderzoekers van de Technische Universiteit Delft. Na een beroerte ervaren mensen vaak evenwichtsproblemen. In dit onderzoek willen wij onderzoeken of looptraining invloed heeft op het evenwicht.

Behandelgroepen

De ene groep (80% van de deelnemers) zal gedurende een periode van 5 weken 2 keer per week evenwicht trainen tijdens een looptraining van ongeveer een uur. De trainingen vinden plaats in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, Tolbrug Specialistische Revalidatie in Den Bosch, Pieter van Foreest in Delft of Amstelland Fysiotherapie in Amstelveen.

De andere groep (20% van de deelnemers) zal gedurende deze periode geen training krijgen. Vlak na deze periode zal uw evenwicht nog een keer gemeten worden op een loopband en zullen een aantal gezondheidstesten worden afgenomen. Daarnaast zal uw activiteitenniveau in het dagelijks leven voor en na de trainingsperiode een week lang bijgehouden worden met behulp van een soort stappenteller. Uw reis- en parkeerkosten voor de twee bezoeken waarop uw evenwicht wordt gemeten, worden vergoed.

Deelname aan het onderzoek

U wordt gevraagd om naar  één van de volgende locaties te komen waar uw evenwicht gemeten zal worden op een loopband:
  • Radboudumc in Nijmegen
  • Pieter van Foreest Fysiotherapie in Delft
  • Amstelland Fysiotherapie in Amstelveen

Tijdens dit bezoek zullen ook een aantal gezondheidstesten worden afgenomen. Het bezoek zal ongeveer 2,5 uur duren. Een week na dit bezoek wordt u ingedeeld in een van de twee groepen.

Deelname gebeurt op vrijwillige basis. Het onderzoek is goedgekeurd door de Medische-Ethische Toetsingscommissie.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met onderstaande onderzoeker van het Radboudumc.