Rondleidingen

Wij verzorgen rondleidingen in het Museum voor Anatomie en Pathologie voor groepen. Studenten geneeskunde worden hiervoor intern opgeleid. Zij weten welke preparaten er tentoongesteld zijn en waarom deze zo bijzonder zijn. Wilt u met een groep langskomen of een op maat gemaakte rondleiding? Buiten de reguliere openingstijden bestaat ook de mogelijkheid voor rondleidingen op maandag tot en met donderdag in de avonduren tot 22.00 uur. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op.

Afdelingen Beeldvorming Anatomie Museum voor Anatomie en Pathologie

Over het museum

Het Museum voor Anatomie en Pathologie is gevestigd in het studiecentrum van het Radboudumc in Nijmegen. De eerste collectie is in 1967 ingericht door de toenmalige hoogleraar in de anatomie, professor dr. H. J. Lammers.

lees meer

Over het museum

Sinds mensenheugenis bestaat de fascinatie voor het gezonde lichaam, het zieke lichaam en daarmee samenhangend de dood. Vele bezoekers zullen de schoonheid van wat onder de huid schuilt met grote verwondering en bewondering tijdens een bezoek aan het museum aanschouwen.

Het Museum voor Anatomie en Pathologie van het Radboudumc in Nijmegen is opgericht door de eerste hoogleraar anatomie professor dr. H.J. Lammers en zijn rechterhand J. Fellinger in 1967. De vroegste preparaten stammen uit begin jaren 50 van de vorige eeuw. Het museum is het meest recente anatomisch museum en uniek in dat zij haar collecties actief uitbreidt. Het museum wordt gezien als één van de parels van de Radboud campus door de fraaie collecties, de kunstzinnige en verfijnde prepareertechnieken en de esthetisch en didactisch ingeklede opstellingen.

Er zijn drie verschillende collecties: anatomie, pathologie en teratologie.

Deze collecties bestaan bijna geheel uit menselijke preparaten die met de uiterste zorg zijn bewerkt en klaargemaakt voor permanente expositie.


Contact

Museum voor Anatomie en Pathologie

(024) 361 33 01
contactformulier

Openingstijden van het museum

Maandag t/m donderdag van 09.00 - 17.00 uur
Vrijdag van 09.00 - 13.00 uur

Vanwege vakantie gesloten van 13 juli t/m 18 augustus 2024.


Rondleidingen

Wij verzorgen rondleidingen in het Museum voor Anatomie en Pathologie voor groepen. Kijk hier voor meer informatie.

lees meer

Adres en contact

Ingang: Studiecentrum
Verdieping: 0
Route: 101

bekijk route

Adres en contact

Bezoekadres

Museum voor Anatomie en Pathologie
Studiecentrum
Geert Grooteplein 21
6525 EZ Nijmegen

Het Museum voor Anatomie en Pathologie is gevestigd in het Radboudumc.
U vindt het museum in het Studiecentrum Medische Wetenschappen op de begane grond, tegenover de hoofdingang van het Radboudumc.

024-3613301
museum.anat@radboudumc.nl

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein 21
Ga naar binnen bij: Studiecentrum
Ga naar Verdieping 0 en volg route 101 (Museum voor Anatomie en Pathologie)

Toegang

Het Museum voor Anatomie en Pathologie is vrij toegankelijk. Voor kinderen is een speurtocht beschikbaar. Wilt u met een groep langskomen of een op maat gemaakte rondleiding? Neem voor de mogelijkheden contact met ons op.

Collecties van het museum


Anatomie

Anatomie is de leer van de bouw en organisatie van het menselijk lichaam. Het museum bevat een groot aantal anatomische preparaten waarin de kleinste details zichtbaar zijn en bestudeerd kunnen worden. Naast de volwassen anatomie staat in het museum tevens het begin van het menselijke leven centraal: de embryologie.

bekijk de foto's

Pathologie

In het pathologisch museum zijn ongeveer 500 organen of orgaandelen van het menselijk lichaam tentoongesteld. Doordat er jaren systematisch is verzameld toont deze collectie een groot aantal zeldzame afwijkingen die heden ten dage niet meer voorkomen.

bekijk de foto's

Teratologie

De teratologische collectie van het museum is grotendeels verzameld tussen de jaren 60 en 80 van de vorige eeuw. Het feit is dat ongeveer één op de 100 pasgeborenen een of meerdere aangeboren aandoeningen heeft, variërend van een simpele afwijkende vorm van bijvoorbeeld een teen of een extra vinger, tot zeer complexe syndromen die vaak niet of zeer moeilijk met het leven verenigbaar zijn.

bekijk de foto's

Meer informatie


Over Honderd Ziekten

Vanwege het 100 jarig bestaan van de Radboud Universiteit is het boek ‘Over Honderd Ziekten’ uitgebracht. Dit fraai geïllustreerde boek is te koop voor € 20,-.

bestel het boek

Speurtocht voor kinderen

Kinderen kunnen een speurtocht doen en een reis maken door het menselijk lichaam. De vernieuwde speurtocht is in het museum aan de balie te krijgen.


Steun het museum

Het Museum voor Anatomie en Pathologie wordt gesteund via het Radboudfonds om uitbreiding en verrijking van de collectie mogelijk te maken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet