Over het museum
Het Museum voor Anatomie en Pathologie is gevestigd in het studiecentrum van het Radboudumc in Nijmegen. De eerste collectie is in 1967 ingericht door de toenmalige hoogleraar in de anatomie, professor dr. H. J. Lammers.
lees meerOver het museum
Openingstijden van het museum
Maandag t/m donderdag van 09.00 - 17.00 uur
Vrijdag van 09.00 - 13.00 uur
Rondleidingen
Wij verzorgen rondleidingen in het Museum voor Anatomie en Pathologie voor groepen. Kijk hier voor meer informatie.
lees meerRondleidingen
Wij verzorgen rondleidingen in het Museum voor Anatomie en Pathologie voor groepen. Studenten geneeskunde worden hiervoor intern opgeleid. Zij weten welke preparaten er tentoongesteld zijn en waarom deze zo bijzonder zijn. Wilt u met een groep langskomen of een op maat gemaakte rondleiding? Buiten de reguliere openingstijden bestaat ook de mogelijkheid voor rondleidingen op maandag tot en met donderdag in de avonduren tot 22.00 uur. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op.
Toegang
Het Museum voor Anatomie en Pathologie is vrij toegankelijk. Voor kinderen is een speurtocht beschikbaar. Wilt u met een groep langskomen of een op maat gemaakte rondleiding? Neem voor de mogelijkheden contact met ons op.
Collecties van het museum
Anatomie
Anatomie is de leer van de bouw en organisatie van het menselijk lichaam. Het museum bevat een groot aantal anatomische preparaten waarin de kleinste details zichtbaar zijn en bestudeerd kunnen worden. Naast de volwassen anatomie staat in het museum tevens het begin van het menselijke leven centraal: de embryologie.
bekijk de foto'sPathologie
In het pathologisch museum zijn ongeveer 500 organen of orgaandelen van het menselijk lichaam tentoongesteld. Doordat er jaren systematisch is verzameld toont deze collectie een groot aantal zeldzame afwijkingen die heden ten dage niet meer voorkomen.
bekijk de foto'sTeratologie
De teratologische collectie van het museum is grotendeels verzameld tussen de jaren 60 en 80 van de vorige eeuw. Het feit is dat ongeveer één op de 100 pasgeborenen een of meerdere aangeboren aandoeningen heeft, variërend van een simpele afwijkende vorm van bijvoorbeeld een teen of een extra vinger, tot zeer complexe syndromen die vaak niet of zeer moeilijk met het leven verenigbaar zijn.
bekijk de foto'sMeer informatie
Over Honderd Ziekten
Vanwege het 100 jarig bestaan van de Radboud Universiteit is het boek ‘Over Honderd Ziekten’ uitgebracht. Dit fraai geïllustreerde boek is te koop voor € 20,-.
bestel het boekSpeurtocht voor kinderen
Kinderen kunnen een speurtocht doen en een reis maken door het menselijk lichaam. De vernieuwde speurtocht is in het museum aan de balie te krijgen.
Steun het museum
Het Museum voor Anatomie en Pathologie wordt gesteund via het Radboudfonds om uitbreiding en verrijking van de collectie mogelijk te maken.
lees meer