
Eerste gesprek over erfelijke borstkanker en eierstokkanker
Het eerste gesprek duurt ongeveer 45 minuten. U spreekt met een klinisch geneticus, een arts die veel weet van erfelijke ziekten. Er wordt een overzicht van uw familie gemaakt en bepaald of een DNA-test nodig is. Vergeet niet uw verzekeringspas en een paspoort of rijbewijs mee te nemen.
lees meer over het eerste gesprekEerste gesprek over erfelijke borstkanker en eierstokkanker
-
-
Tijdens uw bezoek spreekt u met een klinisch geneticus. Het kan ook zijn dat u het gesprek heeft met een genetisch consulent of met een arts-assistent. Zij zijn allen gespecialiseerd in het geven van advies over erfelijke ziekten. Tijdens het gesprek is altijd overleg met een klinisch geneticus.
Er wordt geen lichamelijk onderzoek van de borsten gedaan. Wel kan het zijn dat bijvoorbeeld uw hoofdomtrek wordt gemeten. -
Bij het eerste gesprek wordt een overzicht gemaakt van uw familie: de stamboom. Hierin staat wie in uw familie kanker kreeg en op welke leeftijd.
Daarom helpt het als u van tevoren nadenkt over het volgende:-
Hoe ziet uw familie eruit? Denk hierbij aan uw kinderen, ouders, broers en zussen. Maar denk ook aan uw kleinkinderen, grootouders, ooms, tantes en kinderen van uw broers of zussen aan zowel uw moeders als vaders kant van de familie.
-
Wie van deze familieleden kreeg welke soort kanker en op welke leeftijd?
U kunt deze gegevens invullen op de formulieren die u krijgt toegezonden voorafgaand aan het eerste gesprek. Soms blijkt tijdens het eerste gesprek dat aanvullende medische gegevens van familieleden nodig zijn. Deze gegevens worden alleen opgevraagd wanneer deze familieleden of hun nabestaanden hier schriftelijk toestemming voor hebben gegeven.
-
-
De kosten van het gesprek en van de DNA-test worden betaald door de zorgverzekering, maar worden wel verrekend met uw eigen risico.
Meer informatie over verzekeren en erfelijkheid

Erfelijkheidsonderzoek en de DNA-test
Met erfelijkheidsonderzoek wordt bepaald of het familierisico op borstkanker en eierstokkanker verhoogd is. Met een DNA-test (in bloed) kan bepaald worden of een erfelijke aanleg in uw DNA aanwezig is. Borstkanker is meestal niet erfelijk.
lees meer
Gevolgen BRCA-mutatie
Het risico op borstkanker en eierstokkanker is sterk verhoogd bij vrouwen met een BRCA-mutatie. Er is dan een keuze tussen intensief controleren of preventief opereren van de borsten. Vanwege de verhoogde kans op eierstokkanker is het advies de eierstokken en eileiders te laten verwijderen.
lees meer
Test op eierstokkankerweefsel
Wanneer eierstokkanker operatief is verwijderd, wordt dit weefsel altijd onderzocht. Soms wordt in het weefsel een verandering in het tumor DNA gevonden. Dan kan een aanpassing nodig zijn in uw behandeling. Een verandering kan ook wijzen op een verhoogd familierisico op borst- en eierstokkanker
lees meer over test op eierstokkankerweefselTest op eierstokkankerweefsel
Wat gebeurt er met het verwijderde tumorweefsel?
Sinds najaar 2015 wordt in de regio Zuid-Oost Nederland een standaardtest gedaan op het tumorweefsel dat bij de operatie vanwege eierstokkanker verwijderd wordt: een tumor DNA-test.De uitslag van de test geeft antwoord op de vraag of de tumor kan reageren op specifieke medicijnen (PARP-remmers). De medisch oncoloog bepaalt, in overleg met u, wat voor u de beste behandeling is. Dit is van meer factoren afhankelijk dan alleen van deze testuitslag.
Met de tumor DNA-test wordt ook bepaald of er aanwijzingen zijn voor een hoog risico op erfelijke eierstokkanker.
Hoe weet ik zeker of ik een erfelijke vorm van eierstokkanker heb?
Met de tumor DNA-test kan alleen worden vastgesteld of er aanwijzingen zijn voor een hoog risico op erfelijke eierstokkanker. Om zeker te weten of het om een erfelijke vorm van eierstokkanker gaat, is een erfelijke DNA-test in bloed nodig. Hiervoor is een verwijzing naar de klinisch geneticus nodig. Deze verwijzing wordt gedaan wanneer met de tumor DNA-test een verandering wordt gevonden, omdat dit kan wijzen op een hoog risico op erfelijke eierstokkanker.Wat doet de klinisch geneticus?
De klinische geneticus is een arts die veel weet van erfelijke ziekten. Tijdens het gesprek worden de gevolgen van de erfelijke DNA-test in bloed met u besproken. Daarna kunt u zelf beslissen of u de erfelijke DNA-test in bloed wel of niet wilt laten doen. Soms is het lastig tijdens het gesprek te beslissen of u getest wilt worden. U kunt dan later beslissen, eventueel na een gesprek met een maatschappelijk werker van onze afdeling.