Afdelingen Keel-, Neus- en Oorheelkunde Centrum voor Centrale Luchtwegaandoeningen

De afdelingen Longziekten, Keel-, Neus- en Oorheelkunde en Cardio-Thoracale Chirurgie werken nauw samen op het gebied van centrale luchtwegaandoeningen. Wij behandelen patiënten met problemen aan de stembanden en de luchtpijp tot en met de hoofdbronchi. Door onderzoek ontwikkelen wij nieuwe onderzoeks- en behandeltechnieken.


Over het centrum

De afdelingen Longziekten, Keel-, Neus- en Oorheelkunde en Cardio-thoracale Chirurgie werken nauw samen op het gebied van centrale luchtwegaandoeningen om hoogkwalitatieve en multidisciplinaire zorg te bieden.

lees meer

Over het centrum

De afdelingen Longziekten, Keel-, Neus- en Oorheelkunde en Cardio-thoracale Chirurgie werken nauw samen op het gebied van centrale luchtwegaandoeningen om hoogkwalitatieve en multidisciplinaire zorg te bieden. Het gaat hier om patiënten met problemen met de stembanden, luchtpijp tot en met de hoofdbronchi. Door onderzoek ontwikkelen wij nieuwe diagnostische en behandeltechnieken. Veiligheid, kwaliteit, herkenbare multidisciplinaire zorg, innovatie en onderzoek zijn kernbegrippen die passen bij onze samenwerking.

Onze kenis en expertise

Behandeling van patiënten met een aandoening aan de centrale luchtwegen vereist specifieke kennis en expertise. Een multidisciplinaire samenwerking is van groot belang. Uit eigen onderzoek is gebleken dat patiënten met luchtpijpkanker in Nederland vaak onterecht geen chirurgische behandeling krijgen en dus een kans op genezing wordt onthouden.


Contact

Centrum voor Centrale Luchtwegaandoeningen

(024) 361 45 79
contactformulier

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 652

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 652

Aandoeningen, onderzoeken & behandelingen


Aandoeningen

 • Bij patiënten met een longtumor kan sprake zijn van een centrale ligging. Dat betekent dat de tumor een nauwe relatie heeft met de grote luchtwegen, één van beide hoofdbronchi of de luchtpijp.

  lees meer


  Centrale longtumor

  Bij patiënten met een longtumor kan sprake zijn van een centrale ligging. Dat betekent dat de tumor een nauwe relatie heeft met de grote luchtwegen, één van beide hoofdbronchi  of de luchtpijp. Patiënten met een niet-kleincellig type longkanker (NSCLC, non-small cell lung cancer) komen in aanmerking voor een operatie als er geen uitzaaiingen zijn vastgesteld. Bij een centrale ligging is er meestal een speciale chirurgische techniek nodig om een deel van de luchtpijp weg te nemen, om op die manier de hele tumor te verwijderen. Dit vraagt om specifieke chirurgische expertise waarover wij beschikken in het Radboudumc.

Onderzoeken

 • We doen blaastesten waarbij we kijken hoeveel longinhoud u heeft en hoe snel u kunt in- en uitademen.

  naar het onderzoek


Behandelingen

 • Bestraling is de behandeling van kanker met radiotherapie. Doel: het doden van kankercellen, terwijl de gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard blijven.

  naar de behandeling

Samenwerkende afdelingen


Afdeling Longziekten

Onze afdeling is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij (chronische en/of complexe) longaandoeningen.

lees meer

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer

Afdeling Cardio-thoracale Chirurgie

De afdeling Cardio-thoracale Chirurgie van het Radboudumc richt zich op de chirurgische behandeling van hart- en longziekten.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet