Afdelingen Mortuarium

Over de afdeling Mortuarium

De medewerkers van het Radboudumc condoleren u met het verlies van uw dierbare. Wij kunnen u helpen met praktische zaken en voorzieningen rond het overlijden in het Radboudumc. lees meer

Over de afdeling Mortuarium

De medewerkers van het Radboudumc condoleren u met het verlies van uw dierbare.
Als u afscheid heeft moeten nemen van uw dierbare, dan staat uw hoofd waarschijnlijk niet meteen naar de praktische zaken die eromheen geregeld moeten worden. Wij kunnen u helpen met een aantal praktische zaken en voorzieningen rond het overlijden van uw dierbare in het Radboudumc. Kiest u ervoor om uw dierbare na zijn/haar overlijden in ons mortuarium te laten verzorgen dan kan dat en zullen we dat uiterst zorgvuldig doen of - als u dat wilt - u daarmee helpen. Mogelijk helpt dit u bij het afscheid nemen.

We benadrukken dat we het hier hebben over de mogelijkheden waarvan u gebruik kunt maken. Als u hier geen prijs op stelt, zullen de medewerkers van de afdeling en het mortuarium de zorg voor de overledene uitvoeren. Vanzelfsprekend gebeurt dit met het grootst mogelijke respect.
 

Contact

Afdeling Mortuarium

(024) 361 43 47
contactformulier

Zullen we het eens over de dood hebben?

We willen u graag een inkijk geven in het werk en de mensen achter het mortuarium. Naast de informatie die u op deze pagina’s kunt lezen, willen we dat ook doen via een aantal blogs en podcasts. Zo ‘nemen we u mee’ in ons werk en wat ons drijft.

Verzorging op de afdeling

Als iemand overlijdt vindt de eerste verzorging van de overledene plaats op de afdeling. In overleg met de verpleegkundige kunt u helpen met het wassen van uw naaste. Daarna gaat de overledene naar het mortuarium. lees meer

Verzorging op de afdeling

Als iemand overlijdt vindt de eerste verzorging van de overledene plaats op de afdeling. In overleg met de verpleegkundige kunt u helpen met het wassen van uw naaste. Als er geen eigen pyjama is, krijgt de overledene een OK jasje aan. Daarna gaat de overledene naar het mortuarium.

U bent welkom om mee te komen naar het mortuarium, dan kunt u zien waar uw naaste naar toe gaat en (tijdens kantoortijden) de mensen ontmoeten die voor uw naaste zorgen. Het is verstandig persoonlijke bezittingen zoveel mogelijk mee naar huis te nemen, maar als er iets is waarvan het belangrijk is dat het bij uw naaste ligt, dan kunt u dat bij ons achterlaten om bij de overledene neer te leggen.

In het mortuarium

We leggen de overledene in het mortuarium over van het ziekenhuis bed op een koelingbrancard. Zolang de overledene in het mortuarium  blijft zal hij of zij op deze brancard blijven liggen, ook tijdens de verzorging. Mensen liggen naast elkaar in een grote koeling, we hebben geen koellades. Wij verrichten de noodzakelijke zorg, zoals het verwijderen van infusen,  verzorgen van wondjes en zo nodig het wassen van de haren. Wij vinden het belangrijk dat iedere overledene ons ziekenhuis netjes verzorgd verlaat.

Koelen

Voor een thuisopbaring adviseren wij de overledene een nacht bij ons in de koeling te laten. De overledene is dan goed rondom gekoeld, waar u bij de thuisopbaring (waar de overledene alleen van onderaf gekoeld wordt) voordeel van zult hebben. Bovendien geeft het u de tijd en ruimte om thuis alles in orde te maken voor de thuiskomst van uw naaste en andere praktische zaken te regelen. Uiteraard is dit slechts een advies, u beslist te allen tijde zelf wat er met uw naaste gebeurt.

Openingstijden mortuarium

Het mortuarium is op werkdagen (maandag t/m vrijdag) geopend van 8.00 uur tot 17.30 uur. Op zaterdag, zondag en feestdagen is er tussen 9.00 uur en 12.00 uur altijd een medewerker in het mortuarium aanwezig. lees meer

Openingstijden mortuarium

Het mortuarium is op werkdagen (maandag t/m vrijdag) geopend van 8.00 uur tot 17.30 uur.

Op zaterdag, zondag en feestdagen is er tussen 9.00 uur en 12.00 uur altijd een medewerker in het mortuarium aanwezig.

Tijdens deze uren kunnen uitvaartondernemers en nabestaanden een overledene (laten) ophalen of brengen. Neem hiervoor telefonisch contact op met het mortuarium om een afspraak te maken.

In het weekend en op feestdagen is het mortuarium tussen 12.00 uur en 18.00 uur alleen telefonisch te bereiken. Er kan dan geen gebruik worden gemaakt van de diensten die het mortuarium op werkdagen biedt. Neem contact op met de telefooncentrale via 024- 361 11 11 en vraag naar de dienstdoende mortuariummedewerker.


Zorg na overlijden van uw baby

Er zijn veel mogelijkheden hoe wij, eventueel samen met u, voor uw kindje kunnen zorgen. Daarbij zorgen we niet alleen voor uw kindje, maar we willen er ook voor u zijn. lees meer

Opbaren van de overledene

Als uw naaste in het mortuarium is kunt u daarna samen keuzes maken voor de dagen die volgen. U kunt alle praktische zaken afstemmen met een uitvaartverzorger. lees meer

Opbaren van de overledene

Als uw naaste in het mortuarium is, kunt u daarna samen met familie en naasten keuzes maken voor de dagen die volgen. U kunt alle praktische zaken afstemmen met een uitvaartverzorger. Wat uw naaste betreft, is het belangrijk te besluiten waar hij of zij opgebaard zal worden. Mogelijk wilt u dat uw naaste naar huis komt of overgebracht wordt naar een uitvaartcentrum.

Met de mensen die de overledene naar de gewenste locatie overbrengen maken we een afspraak over het tijdstip waarop dit gebeurt. Het is ook mogelijk uw naaste tot de dag van de uitvaart bij ons in het mortuarium verblijft. Lees hier wat onze mogelijkheden zijn.
 


De mogelijkheden in het mortuarium

U kunt helpen bij het aankleden van de overledene. Het is ook mogelijk om meerdere keren bij ons op bezoek te komen. Voor een rituele wassing hebben wij ook een ruimte beschikbaar. lees meer

De mogelijkheden in het mortuarium

Aankleden in het mortuarium

Het aankleden van de overledene kan in het mortuarium gebeuren. U mag hierbij natuurlijk aanwezig zijn en ook helpen. Het is belangrijk dat u hiervoor een afspraak maakt (dit gaat meestal via de uitvaartverzorger), dan hebben wij alle tijd en rust om u te ontvangen en te begeleiden. In het mortuarium zijn verzorgingsspullen aanwezig, maar u kunt deze ook zelf meebrengen (eigen nagellak, een geurtje, bodylotion).

Als u liever niet helpt bij de verzorging van uw naaste, doen wij dit voor u. Uiteraard met respect, zorgvuldigheid en aandacht voor de overledene. De uitvaartverzorger zorgt ervoor dat wij de kleding en eventueel eigen verzorgingsspullen van uw naaste ontvangen.

De verzorging van de overledene kan ook elders plaatsvinden. U beslist hier zelf over en geeft dit aan bij uw uitvaartverzorger.
Als u besluit uw naaste in het mortuarium te (laten) verzorgen kan de overledene daarna, al dan niet in de kist, opgehaald worden om thuis of in een rouwcentrum opgebaard te worden.

Op bezoek

Wanneer uw naaste bij ons blijft, is het mogelijk één of meerdere keren op bezoek te komen. Tijdens een rouwbezoek zorgen wij voor koffie, thee en water. U kunt uw eigen muziek meenemen of bijvoorbeeld een (ingelijste) foto van uw naaste, tekeningen of bloemen meenemen. Wij zorgen er graag voor dat u zich welkom en ‘thuis’ voelt in ons mortuarium en alle tijd heeft om rustig bij uw naaste te zijn. We geven u de ruimte om afscheid te nemen op uw eigen manier.

Opbaringsruimte

Rituele wassing

In sommige culturen en religies is het belangrijk dat de overledene op een speciale manier  gewassen wordt of volgens bepaalde rituelen verzorgd wordt. Vaak wordt dit gedaan door een geestelijk leider of een daarvoor aangestelde wasgroep. Voor deze rituelen beschikt ons mortuarium over een rituele wasruimte. De nabestaanden kunnen terecht in onze bezoekruimte, grenzend aan de rituele wasruimte.

Rituele wasruimte


 


Afscheid van uw naaste

U kunt ervoor kiezen uw dierbare in ons mortuarium te laten verblijven tot de dag van de uitvaart. De uitvaartverzorger spreekt met u af wanneer uw dierbare opgehaald wordt voor de uitvaart. Op de afgesproken dag komt de uitvaartverzorger uw naaste ophalen met een rouwauto. lees meer

Afscheid van uw naaste

U kunt ervoor kiezen uw dierbare in ons mortuarium te laten verblijven tot de dag van de uitvaart. De uitvaartverzorger spreekt met u af wanneer uw dierbare opgehaald wordt voor de uitvaart. Op de afgesproken dag komt de uitvaartverzorger uw naaste ophalen met een rouwauto. Alle persoonlijke eigendommen die nog in het mortuarium aanwezig zijn geven wij mee aan de uitvaartverzorger. Eventueel meegebrachte of bezorgde bloemen gaan mee in de rouwauto.

Natuurlijk mag u, na overleg met de uitvaartverzorger, ook meekomen om uw naaste op te halen en te begeleiden van het mortuarium naar de plaats waar de uitvaart plaatsvindt.

Het is ook mogelijk om een afscheidsdienst in ons mortuarium te houden. Wij hebben normaal gesproken plaats voor een gezelschap van ongeveer 40 personen. Door de coronamaatregelen moeten we dit aantal beperken tot 20 personen.

Meer informatie


Onderzoek of orgaandonatie

De arts op de afdeling overlegt met u over het eventueel verrichten van onderzoek naar de doodsoorzaak, door middel van een bodyscan en/of obductie. Bovendien kan het zijn dat er naar wens van uw naaste met uw toestemming orgaan- en/of weefseldonatie wordt uitgevoerd. lees meer

Onderzoek of orgaandonatie

De arts op de afdeling overlegt met u over het eventueel verrichten van onderzoek  naar de doodsoorzaak, door middel van een bodyscan en/of obductie. Bovendien kan het zijn dat er naar wens van uw naaste met uw toestemming orgaan- en/of weefseldonatie wordt uitgevoerd.

De overledene blijft tot het onderzoek of de donatie in het mortuarium. Het is belangrijk dat te weten dat uw naaste in al deze situaties nog gewoon naar uw wens opgebaard kan worden.

Kosten van het mortuarium

Aan alle diensten die het mortuarium levert zijn kosten verbonden, zoals dat ook bij een uitvaartonderneming het geval is.

lees meer

Kosten van het mortuarium

Aan alle diensten die het mortuarium levert zijn kosten verbonden, zoals dat ook bij een uitvaartonderneming het geval is. Als u een uitvaartverzekering heeft worden de kosten mogelijk vergoed, u kunt uw uitvaartverzorger hier naar vragen. Voor de eerdergenoemde noodzakelijke zorg brengen we geen kosten in rekening.

Tarieven mortuarium 2024

Koelen  
Gebruik koeling < 3 uur € 0,00
Gebruik koeling > 3 uur (1e ligdag*) € 105,00
Gebruik koeling opvolgende ligdag(en) (per ligdag*) € 60,00
Vriezen (per ligdag*) € 105,00
Verzorgen  
Kleden (totale verzorging) en/of kisten € 155,00
Kleden (totale verzorging) en/of kisten met nabestaanden € 195,00
Bezoeken  
1e bezoek per uur € 160,00
Vervolgbezoek(en) per uur (per bezoek) € 120,00
Overig  
Rituele wassing € 270,00
Uitgifte / binnenbrengen buiten werktijden** € 120,00
Toeslag buiten werktijden** € 60,00
Uitstel voor uitvaart later dan de 6e dag of medical statement € 50,00
Assistentie justitie € 160,00
Gebruik ruimte door derden (per half uur) € 80,00
Pacemaker / ICD verwijderen € 65,00
Extra zorg overledene  € 105,00
Rondleiding voor externen € 250,00

* ligdag = 24 uur
** werktijden zijn:
Maandag t/m vrijdag: 8.00 – 17.30 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen: 9.00 - 12.00 uur

Uitleg bij tarieven Mortuarium Radboudumc

Koelen

Koelkosten worden geteld vanaf 3 uur na het tijdstip overlijden.

In het geval van post-mortem onderzoek (post-mortem scan en/of obductie) bij een overledene uit het Radboudumc, worden de koelkosten pas geteld vanaf 3 uur na eindtijd van het post-mortem onderzoek. Voor externe patiënten rekenen we kosten vanaf het tijdstip binnenbrengen.

Na een orgaan- of weefseldonatie worden de eerste 24 uur na de eindtijd van de donatieprocedure geen koelkosten in rekening gebracht.

Ligdag

Een ligdag is bij ons altijd 24 uur. De eerste ligdag wordt geteld vanaf 3 uur na het tijdstip van overlijden.

Werktijden

Onze werktijden zijn:

  • Maandag t/m vrijdag                 08.00 uur – 17.30 uur
  • Zaterdag                                       09.00 uur – 12.00  uur
  • Zon- en feestdagen                     09.00 uur – 12.00 uur

Weekendtoeslagen

In het weekend hanteren wij op een deel van onze dienstverlening de ‘toeslag buiten werktijden’. Wanneer u naar aanleiding van onze tarieven nog vragen heeft kunt u tijdens werktijden contact met ons opnemen:  (024) 361 4347.

  • Medewerkers
  • Intranet