Afdelingen Mortuarium Zorg na overlijden

Over de zorg voor uw kindje

Er zijn veel mogelijkheden hoe wij, eventueel samen met u, voor uw kindje kunnen zorgen. Daarbij zorgen we niet alleen voor uw kindje, maar we willen er ook voor u zijn. Wij proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij uw wensen.

Verzorging op de afdeling

Als uw kindje overleden is kunt u uw kindje, samen met de verpleegkundige van de afdeling, verzorgen en aankleden. lees meer

Verzorging op de afdeling

Als uw kindje overleden is kunt u uw kindje, samen met de verpleegkundige van de afdeling, verzorgen en aankleden. Als er op dat moment geen eigen kleertjes zijn kunnen wij deze aanbieden. Het is ook mogelijk om op een later tijdstip eigen kleertjes aan te doen.

Tastbare herinneringen

Het is mogelijk om op de afdeling tastbare herinneringen te maken die u kunt bewaren, zoals hand- en voetafdrukjes met inkt en/of in gips, een haarlokje en foto’s. Er zijn diverse stichtingen die kosteloos foto’s kunnen maken van u en uw kindje.
 

Naar het mortuarium

Wanneer u er klaar voor bent is het tijd om uw kindje naar het mortuarium te brengen. U bent altijd welkom om mee te komen zodat u kunt zien waar uw kindje naar toe gaat en zodat u de mensen kunt ontmoeten die voor uw kindje zullen zorgen. lees meer

Naar het mortuarium

Wanneer u er klaar voor bent is het tijd om uw kindje naar het mortuarium te brengen. U bent altijd welkom om mee te komen zodat u kunt zien waar uw kindje naar toe gaat en zodat u de mensen kunt ontmoeten die voor uw kindje zullen zorgen. Wij hebben in het mortuarium speciale voorzieningen voor overleden kindjes.
Een eigen dekentje, knuffeltje, tekeningen en/of foto’s mogen bij uw kindje blijven.
 

Postmortaal onderzoek en obductie

De arts op de afdeling overlegt met u over het eventueel te verrichten onderzoek naar de doodsoorzaak. Bij kindjes gebeurt dat met een babygram, een MRI scan en een schouw door de klinisch geneticus. Ook kan de arts u vragen of u wilt dat er een obductie wordt uitgevoerd. Houd er rekening mee dat een obductie meestal pas op de eerstvolgende werkdag plaatsvindt. Uw kindje blijft in het mortuarium totdat alle onderzoeken zijn afgerond. Wij vinden het belangrijk dat u weet dat uw kindje in al deze situaties gewoon kan worden opgebaard.

Koelen

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om uw kindje goed te koelen. Zeker wanneer u uw kindje op een later tijdstip mee naar huis neemt. Wij adviseren u om uw kindje een nachtje bij ons te laten. Onze ervaring leert dat uw kindje in de dagen erna thuis mooier blijft wanneer uw kindje goed gekoeld is. Bovendien geeft het u tijd en ruimte om thuis alles in orde te maken voor de thuiskomst van uw kindje en om andere praktische zaken te regelen.

Uiteraard is dit slechts een advies, u beslist te allen tijde zelf wat er met uw kindje gebeurt. We vinden het belangrijk dat u weet dat uw kindje in het mortuarium in een grote koeling ligt, in een bedje of in het mandje of kistje dat u zelf al had geregeld. Wij hebben geen koellades.

De volgende stappen

Als uw kindje in het mortuarium is, kunt u daarna keuzes maken voor de dagen die volgen. Als uw kindje geboren is na een zwangerschap van meer dan 24 weken, dan is het verplicht om aangifte van geboorte en overlijden te doen. U kunt uw kindje ook verzorgen op het mortuarium. lees meer

De volgende stappen

Als uw kindje in het mortuarium is, kunt u daarna keuzes maken voor de dagen die volgen. U kunt zelf de begrafenis of crematie voor uw kindje regelen. U mag ook een uitvaartondernemer van uw voorkeur inschakelen. Deze regelt meestal alle praktische zaken. Het is belangrijk dat u beslist waar uw kindje verblijft in de dagen tot de uitvaart. U mag uw kindje mee naar huis nemen, uw kindje kan naar een rouwcentrum bij u in de buurt en uiteraard mag uw kindje ook bij ons blijven. Wanneer u besluit dat u uw kindje naar elders wilt laten overbrengen, maakt u of uw ondernemer een afspraak met ons over het tijdstip waarop dit gebeurt.

Aangifte van geboorte en overlijden

Als uw kindje geboren is na een zwangerschap van meer dan 24 weken, dan is het verplicht om aangifte van geboorte en overlijden te doen. Wanneer u nog geen aangifte van geboorte heeft gedaan, kunnen beide aangiftes gecombineerd worden. Geef dit aan bij het maken van de afspraak bij de gemeente.
  
De aangifte van overlijden kunt u zelf doen of door de uitvaartondernemer laten regelen. Voor de aangifte van overlijden heeft u de overlijdenspapieren van de arts nodig (dit zijn twee formulieren).
 
Als uw kindje geboren is na een zwangerschap van minder dan 24 weken, dan is aangifte niet verplicht maar wel mogelijk als u dat zelf graag wilt. Hiervoor ontvangt u van de afdeling de benodigde verklaring.

Verzorgen op het mortuarium

Lijnen en infusen worden door ons verwijderd en wondjes worden verzorgd en afgeplakt. Dit valt onder de zogenaamde noodzakelijke zorg.

Wanneer u uw kindje nog een keertje wilt wassen of verzorgen kan dat en mag dat. Wij hebben op het mortuarium alle benodigdheden. U mag ook verzorgingsspulletjes van thuis meenemen. U mag uw kindje wassen, verschonen en aankleden. Als u het prettig vindt helpen wij u daarbij. Indien u dit liever niet zelf doet, dan doen wij dat graag voor u.

Op bezoek bij uw kindje

Wanneer uw kindje bij ons in het mortuarium blijft, kunt u een of meerdere keren bij uw kindje op bezoek komen. lees meer

Op bezoek bij uw kindje

Wanneer uw kindje bij ons in het mortuarium blijft, kunt u een of meerdere keren bij uw kindje op bezoek komen. Wij hebben een speciale babykamer waar u in een warme en veilige omgeving samen met uw kindje kunt zitten. Uiteraard zijn eventuele broertjes en zusjes ook welkom. Wanneer u met meer mensen komt hebben wij daar een grotere bezoekruimte voor. U kunt uw eigen muziek meenemen, (ingelijste) foto’s van uw kindje, tekeningen of bloemen. Wij zorgen er graag voor dat u zich welkom en ‘thuis’ voelt in ons mortuarium en dat u alle tijd heeft om rustig bij uw kindje te zijn. We geven u de ruimte om afscheid te nemen op uw eigen manier. Bezoeken kunnen alleen op afspraak.
 
Wanneer u als moeder nog op de afdeling en in bed moet blijven, dan kan de verpleegkundige uw kindje ophalen in het mortuarium om nog even bij u te zijn. Overleg dit met de verpleegkundige.

De uitvaart

Wanneer uw kindje bij ons blijft, komt u of de uitvaartondernemer uw kindje op de dag van de uitvaart bij ons ophalen. Mocht u een rituele wassing willen voor uw kindje, is dat ook bij ons mogelijk. lees meer

De uitvaart

Wanneer uw kindje bij ons blijft, komt u of de uitvaartondernemer uw kindje op de dag van de uitvaart bij ons ophalen. Dit kan met een rouwauto maar ook met uw eigen auto. Alle persoonlijke bezittingen die nog bij uw kindje zijn, geven we aan u of de uitvaartondernemer mee. Het is ook mogelijk om een afscheidsdienst in ons mortuarium te houden. Wij hebben plaats voor een gezelschap van ongeveer 40 personen. Een geestelijk verzorger van het Radboudumc kan de dienst leiden, als u dat wenst. U mag dit uiteraard ook zelf regelen.

Rituele wassing

In sommige culturen en religies is het belangrijk dat de overledene op een speciale manier gewassen wordt. Ook bij overleden kindjes. Vaak wordt dit gedaan door een geestelijk leider en/of een daarvoor aangestelde wasgroep. U kunt deze mensen zelf benaderen of het door uw uitvaartverzorger laten regelen. Voor deze rituelen beschikt ons mortuarium over een rituele wasruimte.
 
De nabestaanden kunnen terecht in onze bezoekruimte, grenzend aan de rituele wasruimte. Voor de rituele wassing spreekt u of uw uitvaartverzorger een tijdstip met ons af.

Crematie met lot­genootjes voor kindjes jonger dan 24 weken

Voor kindjes die overleden zijn binnen 24 weken van de zwangerschap, heeft het Radboudumc een speciale regeling; een crematie met lotgenootjes. lees meer

Crematie met lot­genootjes voor kindjes jonger dan 24 weken

Een crematie of begrafenis kost geld, ook voor een kindje. Wanneer uw kindje wordt geboren en overlijdt voor 24 weken zwangerschap of wanneer de arts heeft aangetoond dat uw kindje voor 24 weken in de buik is overleden (ook al wordt uw kindje na 24 weken geboren), hoeft u uw kindje volgens de Wet op de Lijkbezorging niet officieel te begraven of cremeren. Voor deze kindjes heeft het Radboudumc een speciale regeling; een crematie met lotgenootjes.

Zes keer per jaar worden deze kindjes samen in een kistje of mandje gelegd en gecremeerd bij crematorium Jonkerbos in Nijmegen. U mag niet aanwezig zijn bij de crematie zelf. Maar u wordt ongeveer twee weken later wel uitgenodigd om, samen met alle ouders van de kindjes die met uw kindje zijn gecremeerd, bij de asverstrooiing bij het Vlindermonument bij Jonkerbos te zijn. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
 

Kosten van onze diensten

Aan alle diensten die het mortuarium levert zijn kosten verbonden, zoals dat ook bij een uitvaartondernemer het geval is. Als u een uitvaartverzekering heeft, worden de kosten mogelijk vergoed.

lees meer

Kosten van onze diensten

Tarieven mortuarium 2024

Voor baby's tot 1 jaar

Koelen  
Gebruik koeling < 3 uur € 0,00
Gebruik koeling > 3 uur (1e ligdag*) € 65,00
Gebruik koeling opvolgende ligdag(en) (per ligdag*) € 45,00
Vriezen (per ligdag*) € 65,00
Verzorgen  
Kleden (totale verzorging) en/of kisten € 105,00
Kleden (totale verzorging) en/of kisten met nabestaanden € 160,00
Bezoeken  
1e bezoek per uur € 160,00
Vervolgbezoek(en) per uur (per bezoek) € 120,00
Overig  
Rituele wassing € 270,00
Uitgifte/binnenbrengen buiten werktijden** € 120,00
Toeslag buiten werktijden** € 60,00
Uitstel voor uitvaart later dan 6e dag of Medical Statement € 50,00
Gebruik ruimte door derden (per half uur) € 80,00

* ligdag = 24 uur
** werktijden:

  • Maandag t/m vrijdag: 8.00 – 17.30 uur
  • Zaterdag, zondag en feestdagen: 9.00 - 12.00 uur
  • Klik hier voor een uitleg van de tarieven
  • Medewerkers
  • Intranet