Over weten­schappelijk onderzoek op de afdeling Psychiatrie

De afdeling Psychiatrie van het Radboudumc staat bekend om haar uitstekende zorg voor patiënten. Die goede zorg is geworteld in wetenschappelijk onderzoek. Ons wetenschappelijk onderzoek is gericht op een beter begrip van psychiatrische stoornissen om zo de zorg voor onze patiënten te verbeteren.


Research projects

Op de pagina Research Projects vindt u meer informatie (Engelstalig) over de onderzoeksprojecten van de afdeling Psychiatrie.

naar de research-pagina

Wetenschappelijk onderzoek


ADHD en autisme

Wij doen grootschalig onderzoek naar ontwikkelingsstoornissen als ADHD en autisme. Centraal binnen dit onderzoek staan genetisch onderzoek, neuroimaging en de combinatie hiervan. We willen meer inzicht krijgen in processen die een rol spelen in het ontstaan en in stand houden van ADHD en autisme.


Onderzoek naar hersen­processen en genees­middelen

Wij doen experimenteel neurocognitief en farmacologisch onderzoek naar de controle van menselijk gedrag, emoties en gedachten. De focus ligt hierbij op psychologische en biologische processen die een rol spelen in het ontstaan en in stand houden van psychiatrische stoornissen, zoals verslaving.


Kwetsbaarheid­factoren in gedrag en hersenen

Wij onderzoeken neurocognitieve kwetsbaarheidsfactoren (in gedrag en in de hersenen) die een rol spelen in het ontstaan en in stand houden van stressgerelateerde stoornissen. De meeste onderzoeken richten zich op depressie en angst- en agressieregulatiestoornissen.


Mindful­ness

De afdeling Psychiatrie onderzoekt de effectiviteit en het werkingsmechanisme van Mindfulness. Wij doen dit onderzoek bij groepen mensen met verschillende psychiatrische of lichamelijke ziektes. Doel is om inzicht te krijgen in hoe en hoe goed Mindfulness werkt bij verschillende groepen mensen.

naar de website
inloggen