Over de Vulvapoli
Bij de Vulvapoli van het Radboudumc werken gynaecologen en een verpleegkundig specialist samen voor patiënten met zichtbare huidziekten van de vulva (schaamlipregio). Patiënten uit het hele land kunnen terecht voor onderzoek, behandeling en begeleiding. De meest voorkomende klachten van de vulva zijn jeuk, een branderig gevoel en pijn.
lees meerOver de Vulvapoli
Bij de Vulvapoli van het Radboudumc werken gynaecologen en een verpleegkundig specialist samen voor patiënten met zichtbare huidziekten van de vulva (schaamlipregio). De vulva is de huid rondom uw vagina en bestaat uit de buitenste schaamlippen, de binnenste schaamlippen en de clitoris. Hierbij hoort ook het gebied tussen de ingang van de vagina en de anus, ook wel perineum genoemd. De meest voorkomende klachten van de vulva zijn jeuk, een branderig gevoel en pijn. Deze problemen komen voor bij vrouwen van alle leeftijden en kunnen verschillende oorzaken hebben.
Patiënten uit het hele land kunnen terecht voor onderzoek, behandeling en begeleiding. Zo nodig werken we samen met een dermatoloog, uroloog, chirurg, bekkenfysiotherapeut, seksuoloog of medisch psycholoog.
Waarvoor kunt u bij ons terecht?
De Vulvapoli van het Radboudumc richt zich op het onderzoek, de behandeling en begeleiding van patiënten met complexe zichtbare huidafwijkingen van de vulva. We richten ons vooral op zeldzame huidaandoeningen en huidproblemen die niet goed reageren op gewone behandelingen. Dit noemen we therapieresistent. Voorbeelden hiervan zijn:
- Therapieresistente lichen sclerosus, lichen planus, morbus Zoon
- Premaligniteiten van de vulva (voorstadium van vulvakanker)
- Therapieresistente genitale condylomata (wratjes)
We behandelen geen klachten aan de vulva als het niet om een huidziekte gaat. Voorbeelden van klachten die wij niet behandelen zijn: afscheiding, terugkerende schimmelinfecties, klachten door de overgang en pijn bij het vrijen zonder dat er een huidziekte is.
Voor een afspraak op de Vulvapoli heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.
Uw eerste bezoek
Tijdens het eerste bezoek aan de Vulvapoli, wordt u in principe door een gynaecoloog in opleiding gezien. Zo nodig sluit de gynaecoloog aan. Het is belangrijk om uw actuele medicijnlijst en de tubes zalf die u gebruikt mee te nemen.
lees meerUw eerste bezoek
Tijdens het eerste bezoek aan de Vulvapoli, wordt u in principe door een gynaecoloog in opleiding gezien. Zo nodig sluit de gynaecoloog aan. Het is voor de arts die u ziet belangrijk om een goed overzicht te hebben van uw medische voorgeschiedenis en de behandelingen die u heeft gehad. Daarom is het belangrijk om het volgende tijdens uw eerste bezoek mee te nemen:
- Actuele medicijnlijst. Deze kunt u opvragen bij uw apotheek.
- De tubes zalf die u gebruikt.
Een enkele keer volgt na uw eerste bezoek aan de Vulvapoli, nog een afspraak bij de dermatoloog. Deze afspraak vindt in principe dezelfde ochtend plaats, maar dan op de polikliniek Dermatologie.
Wat gebeurt er tijdens een eerste polibezoek?
Lichamelijk onderzoek
Allereerst bespreekt u de klacht met de arts. Na dit gesprek vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Tijdens dit onderzoek zit u in een gynaecologische stoel. De arts onderzoekt u eerst uitwendig en zo nodig inwendig, bijvoorbeeld met een speculum (eendenbek). Als u wilt, kunt u meekijken via een spiegel.
Huidbiopt
Als we denken dat het een huidziekte is, wordt er soms een huidbiopt afgenomen om een diagnose te stellen. Bij een biopt halen we een klein stukje huid weg (van enkele millimeters). Het biopt wordt afgenomen na een plaatselijke verdoving. De patholoog onderzoekt vervolgens dit stukje huid.
Foto’s
Bij het lichamelijk onderzoek maken we altijd een digitale foto van de vulva. Op deze manier kunnen we veranderingen in vorm en kleur van de vulva goed volgen. Geef het aan als u hiertegen bezwaar heeft. Uiteraard slaan we deze foto’s beveiligd op. De foto’s zijn alleen toegankelijk voor de betrokken zorgverleners (uw behandelaars).
Vervolg
Als de arts een huidziekte vindt, wordt een behandeling voorgesteld en wordt een controle gepland op het controlespreekuur. Wanneer tijdens het bezoek aan de Vulvapoli blijkt dat er geen sprake is van een onderliggende (zichtbare) huidziekte, dan verwijzen wij u terug naar de huisarts of verwijzend specialist.
Het controlespreekuur
Meestal komt u op controle bij de verpleegkundig specialist. Soms ziet u een gynaecoloog (eventueel in opleiding).
lees meerHet controlespreekuur
De arts heeft een controleafspraak voorgesteld op het controlespreekuur van de Vulvapoli. Meestal is deze afspraak met de verpleegkundig specialist. Soms ziet u een gynaecoloog (eventueel in opleiding).
Wat is een verpleegkundig specialist?
De verpleegkundig specialist is onderdeel van het behandelteam op de Vulvapoli en is een van de vaste gezichten voor u. De verpleegkundig specialist heeft na de opleiding HBO-verpleegkunde, een tweejarige masteropleiding gevolgd. De verpleegkundig specialist heeft daardoor medische en verpleegkundige kennis. Zij mag beslissingen nemen op het gebied van diagnose en behandeling (bijvoorbeeld het nemen van een biopt en medicatie voorschrijven).
Wat gebeurt er tijdens een controlebezoek?
Uw klachten worden besproken en de behandeling wordt samen met u geëvalueerd. U kunt ook praten over de impact van uw klachten en praktische problemen die u ervaart. Daarnaast vindt lichamelijk onderzoek plaats en wordt een plan met u gemaakt. Er is altijd een gynaecoloog beschikbaar om (wanneer nodig) mee te overleggen/mee te kijken.
Samenwerking
Wij werken samen met het CWZ en Poli-Direct Ravenstein. Wanneer uw klachten goed onder controle zijn, kan het zijn dat u wordt verwezen naar het het CWZ en Poli-Direct Ravenstein.
lees meerOnderwijs en onderzoek
Bij de Vulvapoli geven we ook onderwijs en doen we onderzoek. Zo zijn er onder andere studenten geneeskunde en artsen in opleiding tot gynaecoloog of dermatoloog. lees meerOnderwijs en onderzoek
Bij de Vulvapoli geven we ook onderwijs en doen we onderzoek. Zo zijn er onder andere studenten geneeskunde en artsen in opleiding tot gynaecoloog of dermatoloog. Zij kunnen ’meelopen’ maar ook, afhankelijk van hun kennis en kunde, zelfstandig werkzaamheden verrichten. Er is altijd een specialist (supervisor) aanwezig op de Vulvapoli, waar zo nodig contact mee mogelijk is.Soms zouden we de gemaakte foto’s anoniem willen gebruiken voor onderwijsdoeleinden. Het kan daarom voorkomen dat wij dit aan u vragen. Als u hier geen bezwaar tegen heeft, dan vragen wij u een toestemmingsformulier in te vullen. We kunnen u ook vragen om mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek. Wij overleggen dit altijd met u. Wanneer u dit liever niet wilt, dan kunt u uw medewerking weigeren. Dit heeft uiteraard geen invloed op uw verdere behandeling.
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Huispostnummer: 782
Routebeschrijving


