Over je baby voelen bewegen

Vanaf 16 tot 20 weken zwangerschap kun je jouw baby meestal voelen bewegen. Als je merkt dat de baby rustiger wordt of anders beweegt dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. lees meer

Over je baby voelen bewegen

Het voelen van jouw baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16 tot 20 weken zwangerschap kun je jouw baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker als uw baby groeit. Dit noemen we ook wel ‘leven voelen’.

Waarom is leven voelen belangrijk?

Jouw baby krijgt voeding en zuurstof via de placenta (moederkoek). Als de werking van de placenta vermindert, kan de conditie van het kind achteruit gaan. De baby gaat minder bewegen. Het is belangrijk dat je de bewegingen van je baby voelt zoals je dat gewend bent. Als je merkt dat jouw baby rustiger wordt of anders beweegt dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.
 

Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Een normaal bewegings­patroon

Jouw baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon, waarin hij of zij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Maar zodra de baby wakker is, is het actief. Het blijft belangrijk dat je de baby regelmatig voelt. lees meer

Een normaal bewegings­patroon

De eerste bewegingen

De meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 16 en 20 weken zwangerschap. Als je al eerder een baby hebt gehad, herken je het bewegen van jouw baby in de buik waarschijnlijk eerder. Als dit jouw eerste zwangerschap is, is het ook normaal dat je de baby pas na de 20e week voelt. Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als ‘belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes’ of ‘zoals je darmen, maar dan toch anders’. Als je de baby eenmaal voelt, herken je de bewegingen. Je gaat jouw baby steeds vaker voelen.

Vanaf 28 weken

De bewegingen in je buik worden steeds krachtiger. Je kunt schoppen, draaien, golven en porren voelen. Jouw partner kan het nu ook voelen. Als de baby erg actief is, kun je je buik zien bewegen. Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon, waarin hij of zij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs 1 uur, maar meestal niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt de baby niet of nauwelijks. Maar zodra je baby wakker is, is het actief. De meeste baby’s bewegen in de middag en avond. Tot de 32e week van de zwangerschap neemt het aantal bewegingen toe. In de laatste weken en rond de uitgerekende datum kunnen de bewegingen anders en minder krachtig worden. Dit komt doordat jouw baby minder ruimte heeft. Veel vrouwen ervaren ‘schuiven’ in hun buik. Het blijft belangrijk dat je de baby regelmatig voelt. Of je baby nu in hoofd- of stuitligging ligt, dat maakt niet uit.

Rustige en drukke baby’s

Sommige baby’s zijn druk en andere rustig. Dit kan per zwangerschap verschillen. Zorg ervoor dat je vertrouwd raakt met de bewegingen van de baby.

Ligging van de placenta

Als de placenta (moederkoek) aan de voorkant van je baarmoeder zit, kun je de baby tot 28 weken minder goed voelen. Na 28 weken worden de bewegingen van je baby zo krachtig dat je de bewegingen voelt.

Houding

Hoe vaak je jouw baby voelt, hangt onder andere samen met je houding. Als je ligt, voel je de baby beter bewegen dan wanneer je staat. Als je aan het werk bent, ervaar je minder beweging dan je gewend bent. Dan is je aandacht op andere dingen gericht.

Medicijnen, alcohol, roken

Als je pijnstillers met morfine of kalmerende middelen gebruikt, is jouw baby wat slomer. Je voelt dan minder bewegingen. Roken en alcohol drinken kunnen de bewegingen van de baby ook beïnvloeden.
 

Een afwijkend bewegings­patroon

Als je na 24 weken de baby nog niet gevoeld hebt, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Na 28 weken moet je jouw baby regelmatig kunnen voelen. Als jouw baby minder beweegt dan normaal, neem dan de tijd om beweging in je buik te voelen. lees meer

Een afwijkend bewegings­patroon

Tot 24 weken

Niet alle vrouwen voelen dagelijks leven in hun buik. Als je na 24 weken jouw baby nog niet gevoeld hebt, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij luistert naar de harttonen van je kind. Je krijgt een afspraak voor een echo.

Van 24 tot 28 weken

In deze periode is het patroon van de bewegingen van jouw baby per dag nog erg verschillend. Bij twijfel of je jouw baby nog voldoende voelt, neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Zo nodig krijg je een extra controle.

Vanaf 28 weken

Nu moet je jouw baby elke dag regelmatig kunnen voelen. Als je baby minder beweegt dan normaal, neem dan de tijd om beweging in je buik te voelen. Je voelt de baby het best als je op je linkerzijde ligt. In die houding is de doorbloeding van de placenta optimaal. Het volgende raden we aan:
  • Ga 2 uur op je linkerzij liggen.
  • Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog als je minder dan 10 bewegingen voelt tijdens deze 2 uur of twijfelt over de kracht van de bewegingen en niet gerustgesteld bent.
  • Wacht niet tot de volgende dag!

Controle bij de verloskundige

Doet de verloskundige jouw controles? Dan vraagt zij of je langskomt op de praktijk of ze komt bij jou thuis. Ze vraagt naar het bewegingspatroon van je baby en de veranderingen. Ze luistert naar de harttonen van jouw baby. Als er nog steeds onzekerheid is, dan verwijst de verloskundige je naar de gynaecoloog.

Controle bij de gynaecoloog

Als je onder controle bent van een gynaecoloog, of doorverwezen bent door de verloskundige, dan ga je naar de afdeling of de polikliniek Verloskunde. In het ziekenhuis vraagt de verloskundige of gynaecoloog naar het bewegingspatroon van jouw baby en de verandering ervan. De hartslag van je baby registreren we minimaal een half uur. Als je baby beweegt, gaat het hartje sneller kloppen. Dat is een teken van goede conditie. Daarna of de volgende dag krijg je een echo ter controle van het vruchtwater.

Controle goed

Als het resultaat van de controle goed is, is je baby in goede conditie. Veel vrouwen voelen hun baby dan ook weer goed. Je krijgt uitleg over wat je moet doen als je baby opnieuw minder beweeglijk is.

Opnieuw onzeker over de bewegingen van je baby?

Als je naar huis gaat, krijg je het advies om goed te letten op de bewegingen van jouw baby. Neem contact op met de verloskundige of gynaecoloog als je opnieuw een periode hebt dat je de baby minder goed voelt bewegen. Twijfel niet om weer te bellen. Het maakt niet uit als dit vaker nodig is.

Controle niet goed

Bij twijfel over de conditie van je baby zijn extra controles nodig. Afhankelijk van de resultaten van de controles en hoeveel weken je zwanger bent, kunnen we adviseren dat jouw baby zo snel mogelijk geboren moet worden.
 
 

Verloskunde

De afdeling Verloskunde wil graag een betrouwbare partner zijn en je zo veilig, vriendelijk en persoonlijk mogelijk begeleiden tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet