Over leven na kanker

Na de behandeling van kanker breekt een nieuwe periode aan: leven na kanker. lees meer

Over leven na kanker

Na de behandeling van kanker breekt een nieuwe periode aan: leven na kanker.
Meestal laat het ziek zijn sporen na. Veel patiënten ervaren onzekerheid over het effect van de behandeling. Ook is het heel voorstelbaar dat u na de langdurige of ingrijpende behandeling van kanker een tijdje last hebt van lichamelijke en/of psychische klachten. Daarom bieden wij u tijdens en na behandeling van kanker de ondersteuning, revalidatie en nazorg die u nodig hebt.

Regelmatige op controle

Na de behandeling van kanker komt u in de eerste tijd regelmatig op controle bij uw hoofdbehandelaar. Deze controles zijn vooral gericht op het effect van de behandeling(en). Daarnaast controleert uw arts of er signalen zijn die op terugkeer van de tumor wijzen. Hoe vaak u op controle komt, hangt af van de tumorsoort waarvoor u bent behandeld en uw persoonlijke situatie. Meestal neemt het aantal controlebezoeken na verloop van tijd af. Uiteraard kunt u bij vragen of problemen altijd tussendoor contact opnemen met uw arts.

Wat gebeurt er tijdens een controlebezoek?

Tijdens een controlebezoek bespreekt u met uw arts hoe het gaat. Meestal krijgt u ook een algemeen lichamelijk onderzoek. Afhankelijk van de tumorsoort kan aanvullend onderzoek worden gedaan, zoals een röntgenonderzoek. De uitslagen hiervan kunnen aanleiding geven om verder onderzoek te doen.

Lichamelijk herstel

De behandeling van kanker kan lichamelijk heel zwaar zijn. lees meer

Lichamelijk herstel

Ook na afloop van een succesvolle behandeling kunt u last hebben van vervelende bijwerkingen, zoals pijn, benauwdheid, vermoeidheid, moeite met plassen of vochtophoping (lymfoedeem). Door deze klachten kan het lang duren voordat u uw normale bezigheden weer kunt hervatten. Daarom is het belangrijk om na te gaan of u thuis hulp nodig hebt. Bespreek dit zo nodig op de polikliniek. Wanneer u een vraag hebt of uw klachten aanhouden, kunt u altijd contact opnemen met uw arts en/of verpleegkundig specialist.

Radboudumc Expertise­centrum Late Effecten na Kanker

Het expertisecentrum Late Effecten na Kanker is een expertisecentrum voor langetermijneffecten van kankerbehandelingen en bestaat uit de poli LATER, LATER-SCT en BETER.

lees meer

Vermoeid­heid

Vermoeidheid na kanker kan samenhangen met veel verschillende factoren, zoals somberheid, angst, te veel of juist te weinig activiteit, of slaapproblemen. lees meer

Vermoeid­heid

Vermoeidheid na kanker kan samenhangen met veel verschillende factoren, zoals somberheid, angst, te veel of juist te weinig activiteit, of slaapproblemen. Het Helen Dowling Instituut biedt hulp bij het omgaan met vermoeidheid en andere psychologische klachten als gevolg van kanker.
  • Medewerkers
  • Intranet