Centrum voor Oncologie Ondersteunende zorg Ondersteuning voor partners

Over ondersteuning voor partners

De diagnose kanker heeft niet alleen impact op de persoon die de diagnose en behandeling krijgt, maar ook op u als partner. De informatie op deze pagina is gemaakt met partners van vrouwen met borstkanker, maar de informatie is vaak ook relevant voor partners van mensen met een andere tumor. lees meer

Over ondersteuning voor partners

De diagnose kanker heeft niet alleen impact op de persoon die de diagnose en behandeling krijgt, maar ook op u als partner. Hoe u omgaat met de situatie heeft invloed op uw partner en andersom. De informatie die op deze pagina staat is gemaakt samen met partners van vrouwen met borstkanker. Daarom sluit deze misschien minder aan bij mannen die borstkanker hebben. De onderwerpen in de filmpjes en teksten zijn meestal ook relevant voor partners van wie de partner een andere tumor heeft. 

Het informatieboekje en de filmpjes zijn mede mogelijk gemaakt door Pink Ribbon.

Contact

Heeft u na het lezen nog vragen of wilt u gratis het boekje ‘Mijn vrouw heeft borstkanker’ ontvangen? Stuur dan een bericht via het contactformulier en wij nemen contact met u op.
contactformulier

Mijn vrouw heeft borstkanker


Diagnose

De diagnose kanker heeft niet alleen impact op de persoon die de diagnose krijgt, maar ook op de partner. Hoe gaat u als partner daarmee om? lees meer

Diagnose


  • Huilen, boos zijn, ongeloof, hulpeloosheid, schuld, shock, ontkenning, angst, paniek of uzelf terugtrekken. Er is geen goede of foute manier van reageren als u hoort dat uw partner borstkanker heeft. U belandt in een emotionele achtbaan, waarbij allerlei vragen door uw hoofd gaan over wat er met uw partner en uw leven samen gaat gebeuren.

    Uw reactie kan worden beïnvloed door veel verschillende dingen, zoals hoeveel u weet over borstkanker, de manier waarop de diagnose wordt verteld en of u al eerdere ervaringen met kanker heeft gehad. Maar ook telt mee: wat voor persoon ben u, hoe reageert u normaal op heftige situaties, hoe zit u nu in uw vel en hoe reageert uw partner?


De behandeling

Na de diagnose wordt u al snel geconfronteerd met veel beslissingen over de behandeling van uw partner. De behandeling van borstkanker is een heftige tijd met veel informatie en indrukken. Hoe kunt u uw partner dan steun bieden? lees meer

De behandeling


  • Er zijn veel verschillende zorgverleners betrokken bij de behandeling van uw partner: een radioloog, chirurg, verpleegkundig specialist en afhankelijk van de behandeling bijvoorbeeld ook nog een radiotherapeut, internist-oncoloog en/of plastisch chirurg. Alle zorgverleners die uw partner tegenkomt zijn gespecialiseerd in borstkanker. Dit heet ketenzorg: iedere zorgverlener is een schakel die als een keten met elkaar is verboden. De hele keten staat voor de behandeling van borstkanker. Juist bij ketenzorg, zoals bij borstkanker het geval is, is het prettig om één vast aanspreekpunt te hebben. Vraag daar naar in het ziekenhuis. Een vast aanspreekpunt biedt duidelijkheid en vertrouwen tijdens de behandeling.


Relatie

Als uw partner kanker krijgt verandert ook de relatie. Het kan lastig zijn om de juiste balans te vinden tussen serieuze en luchtige gesprekken. Hoe blijf je in zo’n intensieve periode partners van elkaar? lees meer

Relatie


  • Een belangrijk onderdeel van een succesvolle relatie is het praten met en luisteren naar elkaar. Misschien heeft u gemerkt dat het alledaagse gesprek is veranderd en dat onderwerpen niet gerelateerd aan de borstkanker minder relevant lijken. Het vinden van de juiste balans tussen serieuze en luchtige gespreken kan lastig zijn, maar beide zijn even belangrijk in een gezonde relatie.

    In staat zijn tot een goed gesprek komt vaak neer op tijd en rust hebben. In drukke tijden kan het helpen daarvoor tijd te maken, op een moment dat jullie niet gestoord kunnen worden. Maar u zult ook merken dat u de ene keer makkelijker en openlijker kunt praten dan een andere keer. Soms bent u bang uw partner verdriet te doen als u alles deelt waar u over nadenkt. Toch is het altijd beter om vanaf het begin eerlijk en open te zijn. Dat maakt het gemakkelijker eventuele problemen of misverstanden op te lossen en zorgt dat jullie elkaar kunnen steunen.


Zorgen voor uzelf

Als partner wilt u sterk zijn en ondersteunend. Maar hoewel u niet degene bent die borstkanker heeft zijn er ook momenten dat u het misschien even niet meer aankunt. Hoe kunt u ook voor uzelf zorgen in een tijd dat uw partner u hard nodig heeft? lees meer

Zorgen voor uzelf

Als partner wilt u sterk zijn en ondersteunend. Maar er zullen ook momenten zijn dat u zich onder druk gezet voelt staan en stress ervaart. Als u die druk niet kwijtraakt, kan er een moment komen dat u niet meer in staat bent om met de situatie om te gaan. Hoewel u niet degene bent die borstkanker heeft, deelt u wel veel gedachten en gevoelens met uw partner. Net als zij, moet ook u een eigen manier vinden om te leren omgaan met deze gevoelens.


  • Soms denken partners dat het laten zien van gevoelens een teken van zwakte is, of een teken is dat u de situatie niet meer onder controle hebt. Maar emoties horen erbij, zijn normaal en het vergt moed om ze te laten zien.
     


Toekomst

De behandeling van borstkanker kan maanden of zelfs jaren duren. Ook na de behandeling zijn er afspraken in het ziekenhuis om te kijken of alles goed blijft gaan. Dit kan zorgen voor angsten en gedachten over de mogelijkheid dat de borstkanker weer terugkomt. lees meer

Toekomst

De behandeling van borstkanker kan enkele maanden of zelfs jaren (in geval van hormoontherapie) duren. Ook na de behandeling zijn er check-ups en afspraken in het ziekenhuis om te kijken of alles goed blijft gaan. Rondom deze afspraken kunnen er herinneringen terugkomen, samen met angsten en gedachten over de mogelijkheid dat de borstkanker weer terugkomt. De periode rondom een controle afspraak kan daarom altijd intensief en spannend blijven voor jullie beiden.

Het is normaal dat met de tijd de spanning en angst langzaam afnemen - ook tussen de controle afspraken in. Als u merkt dat u continue bang blijft dat de kanker terugkomt, is het goed om dit eens te bespreken met uw partner, de verpleegkundig specialist of behandelend arts in het ziekenhuis, of de huisarts . Er zijn hiervoor ondersteuningsmogelijkheden.
 
De behandeling verschilt van persoon tot persoon, en de tijd die het kost om te herstellen ook. De lichamelijke en emotionele gevolgen van borstkanker kunnen ook na de behandeling grote impact hebben. Het kan een grote opluchting zijn dat de behandeling voorbij is, maar het kan ook zorgen voor angst nu de controle op de medische situatie van uw partner minder wordt. Het kan zijn dat u een leegte ervaart, nu ziekenhuisafspraken wegvallen en u onzeker bent over de rollen van binnen uw relatie. Een deel van u wil waarschijnlijk zo snel mogelijk het leven weer op de rails krijgen en terug naar hoe het vroeger was. Terwijl een andere deel voelt, dat het nooit meer helemaal wordt zoals het was.



Tips van partners


  • Bij Arjans vrouw is begin 2016 borstkanker vastgesteld. Ze heeft zes chemo’s gehad, daarna in beide borsten een borstsparende operatie, en daarna nog 21 bestralingen. Voorafgaand aan de bestraling is de helft van de schildklier verwijderd. Er zijn geen uitzaaiingen gevonden. Ze krijgt nu hormoontherapie. 

    Arjan en zijn vrouw hebben drie jonge kinderen.

    TIP

    Bespreek dingen open met je kinderen en betrek ze erbij. Ook op school. Dat is voor ons in ieder geval erg fijn geweest.

    TIP

    “Praat met mensen over de ziekte, maar daarna ook over andere dingen. Dat is belangrijk: dat je probeert de dingen te doen die je normaal ook doet. Dat valt niet altijd mee, maar het is wel de manier om die moeilijke tijd door te komen.”

    TIP

    “Je kunt meer aan dan je denkt. Vertrouw daarop. Je komt er doorheen.”


Meer weten?

Wilt u meer informatie of hulp? Vraag het aan het behandelteam in het ziekenhuis, uw huisarts of kijk op de volgende websites:

Informatieboekje Mijn vrouw heeft borstkanker

Wanneer uw partner borstkanker krijgt, is het ‘normale’ leven plotseling niet meer zo normaal. Doel van dit informatieboekje is door ervaringen van anderen, informatie en tips u meer inzicht te geven en te laten zien hoe anderen met deze heftige ervaring omgaan. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet