Expertisecentra Expertisecentra Hemangiomen en Congenitale Vaatafwijkingen Nijmegen (HECOVAN)

Over het expertisecentrum Hecovan

Hecovan staat voor het Expertisecentrum voor Hemangiomen en Aangeboren Vaatafwijkingen. We zijn erkend als expertisecentrum door het Ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport.

lees meer

Over het expertisecentrum Hecovan

Hecovan staat voor het Expertisecentrum voor Hemangiomen en Aangeboren Vaatafwijkingen. We zijn erkend als expertisecentrum door het Ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport.

Hemangiomen

Hemangiomen ofwel aardbeienvlekken zijn goedaardige tumoren die bestaan uit snel delende cellen die extra bloedvaten vormen. Aardbeienvlekken ontstaan op de babyleeftijd en verdwijnen voor het 10e levensjaar, maar laten vaak restafwijkingen achter.

Aangeboren vaatafwijkingen

Aangeboren vaatafwijkingen (vaatmalformaties) zijn weeffoutjes bij de aanleg van vaten. Denk aan wijnvlekken maar ook aan weeffoutjes van aders, slagaders en lymfevaatjes. Hemangiomen en vaatmalformaties kunnen leiden tot pijn, zwelling, misvorming, wonden, bloedingen of andere functionele problemen. Dit is afhankelijk van wáár de afwijking zich bevindt. Lees hier meer over vaatmalformaties.

Team van specialisten

Voor het stellen van de juiste diagnose en het bepalen van de best mogelijke behandeling werken we binnen de Hecovan-werkgroep samen met dermatologen, kinderchirurgen, plastisch chirurgen, interventieradiologen, vaatchirurgen en mond-kaakchirurgen. Waar nodig roepen we de hulp in van de neuroloog, kinderarts, internist, oogarts, KNO-arts of orthopeed. De Hecovan-werkgroep bestaat al sinds 1991. Omdat we al zo lang alle (inter)nationale ontwikkelingen binnen ons vakgebied volgen, hebben we uitgebreide mogelijkheden voor onderzoek en behandeling van hemangiomen en vaatafwijkingen.

Aandoeningen en behandelingen

We behandelen hemangiomen en congenitale vaatafwijkingen. Bijvoorbeeld veneuze, lymfatische, arterioveneuze, capillaire en gecombineerde vaatafwijkingen en syndromale vaatafwijkingen met bijkomende problemen zoals het Klippel-Trenaunay syndroom en het Sturge-Weber syndroom.

De specialisten van de Hecovan-werkgroep stellen in overleg vast welke behandeling het beste is. Uiteraard heeft u daar zelf ook een stem in. Behandeling kan bestaan uit medicatie, operatie, compressietherapie (bijv. zwachtelen of een elastisch verband), injecties of embolisatie (afsluiten van een bloedvat door toediening van een bepaald middel).


Onze expertise

Hecovan is hét expertisecentrum voor hemangiomen en aangeboren vaatafwijkingen. Hecovan staat voor Expertisecentrum voor Hemangiomen en Congenitale Vaatmalformaties Nijmegen en is erkend als expertisecentrum door het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport.

lees meer

Onze expertise

Hecovan is hét expertisecentrum voor hemangiomen en aangeboren vaatafwijkingen. Hecovan staat voor Expertisecentrum voor Hemangiomen en Congenitale Vaatmalformaties Nijmegen en is erkend als expertisecentrum door het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport.

Hemangiomen

Hemangiomen ofwel aardbeienvlekken zijn goedaardige zwellingen die bestaan uit snel delende cellen die extra bloedvaten vormen. Aardbeienvlekken ontstaan op de babyleeftijd en verdwijnen voor het 4e-10e levensjaar, maar laten vaak restafwijkingen achter.

Aangeboren vaatafwijkingen

Aangeboren vaatafwijkingen (vaatmalformaties) zijn weeffoutjes bij de aanleg van vaten. Denk aan wijnvlekken maar ook aan weeffoutjes van aders, slagaders en lymfevaatjes. Hemangiomen en vaatmalformaties kunnen leiden tot pijn, zwelling, misvorming, wonden, bloedingen of andere functionele problemen. Dit is mede afhankelijk van wáár de afwijking zich bevindt.

Team van specialisten

Voor het stellen van de juiste diagnose en het bepalen van de best mogelijke behandeling werken we binnen het Radboudumc expertisecentrum Hecovan samen met dermatologen, kinderchirurgen, plastisch chirurgen, interventieradiologen, kinderartsen, internisten. Waar nodig roepen we de hulp in van de mond-kaakchirurgen neuroloog, oogarts, KNO-arts of orthopeed.  Ook werken er verpleegkundig specialisten (VS) en een Physician Assistant (PA).

Hecovan bestaat al sinds 1991. Omdat we al zo lang alle (inter)nationale ontwikkelingen binnen ons vakgebied volgen, hebben we uitgebreide mogelijkheden voor onderzoek en behandeling van hemangiomen en vaatmalformaties.

Aandoeningen en behandelingen

We behandelen hemangiomen en congenitale vaatafwijkingen. Bijvoorbeeld veneuze, lymfatische, arterioveneuze, capillaire en gecombineerde vaatafwijkingen en syndromale vaatafwijkingen met bijkomende problemen of overgroei, zoals het Klippel-Trenaunay syndroom en het Sturge-Weber syndroom.

De specialisten van Hecovan stellen in overleg vast welke behandeling het beste is. Uiteraard heeft u daar zelf ook een stem in. Behandeling kan bestaan uit medicatie, operatie, compressietherapie (bijv. zwachtelen of een elastisch verband), injecties of embolisatie (afsluiten van een bloedvat door toediening van een bepaald middel).


Afspraak maken en eerste bezoek

Vraag uw huisarts of specialist u te verwijzen naar één van de specialisten van ons expertisecentrum. We nodigen u dan uit voor een afspraak. lees meer

Afspraak maken en eerste bezoek

Vraag uw huisarts of specialist u te verwijzen naar één van de specialisten van ons expertisecentrum. We nodigen u dan uit voor een afspraak. Vaak kan de specialist u zelf al voldoende adviseren en/of behandelen. Als het nodig is, bespreekt deze arts uw dossier in het Hecovan-werkgroepoverleg. Of u mag naar het gezamenlijke Hecovan-spreekuur waarin u wordt gezien door het hele team van medisch specialisten. Dit spreekuur is elke 3e donderdag van de maand.  

Europees referentie­netwerk


Adviesaanvraag voor medisch specialisten

De hoofdbehandelaar van de patiënt kan een adviesaanvraag indienen bij het expertisecentrum.

naar formulier

Omgaan met een zeldzame aandoening bij kinderen

De impact en behoeften bij zeldzame aandoeningen zijn anders dan bij ziektes die vaker voorkomen. Waar krijgen u, uw kind en uw gezin mee te maken en wat kunt u doen?

lees meer

Aandoeningen en behandelingen


Orphacodes aandoeningen

Op Orphanet staat informatie over zeldzame aandoeningen, expertisecentra en patiëntorganisaties. Het ministerie van VWS heeft de volgende aandoeningen officieel erkend voor dit expertisecentrum. bekijk aandoeningen

Orphacodes aandoeningen

Orphanet is een internationaal erkend classificatiesysteem voor zeldzame aandoeningen. Elke zeldzame aandoeningen in de Orphanet database heeft een uniek identificatienummer. Het ministerie van VWS heeft de volgende aandoeningen officieel erkend voor dit expertisecentrum:

Op de Orphanet website staat informatie over zeldzame aandoeningen, expertisecentra en patiëntorganisaties.


Hemangioom bij kinderen

Bij een hemangioom is een stukje huid dikker. Dit komt door cellen die snel delen en extra bloedvaten vormen. lees meer

Vaat­malformaties (aangeboren vaatafwijkingen)

Vaatmalformaties zijn weeffoutjes bij de aanleg van vaten. Er zijn verschillende soorten vaatmalformaties: van haarvaten, aders, slagaders en lymfevaten. lees meer

Wetenschappelijk onderzoek en onderwijs


Meedoen aan onderzoek

Binnen het Radboudumc expertisecetrum Hecovan verrichten we wetenschappelijk onderzoek met nieuwe medicatie, naar het beloop van aandoeningen en het effect van behandelingen. lees meer

Meedoen aan onderzoek

Binnen het Radboudumc expertisecetrum Hecovan verrichten we wetenschappelijk onderzoek met nieuwe medicatie, naar het beloop van aandoeningen en het effect van behandelingen. Daarmee willen we de zorg voor toekomstige patiënten verder verbeteren. Hiervoor verwerken we de gegevens van alle patiënten in een database. Dit gebeurt anoniem, de onderzoeker weet dus niet van wie de medische gegevens zijn die hij/zij voor het onderzoek gebruikt. Foto’s van uw aandoening worden nooit gebruikt. 

Tijdens een van de bezoeken aan de polikliek vragen we uw toestemming om uw gegevens (anoniem) te verwerken in deze database.

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet