Patientenzorg Aandoeningen Vaatmalformaties

Wat zijn vaatmalformaties?

Vaatmalformaties zijn weeffoutjes bij de aanleg van vaten. Er zijn verschillende soorten vaatmalformaties: van haarvaten, aders, slagaders en lymfevaten.

lees meer

Wat zijn vaatmalformaties?

Vaatmalformaties zijn weeffoutjes bij de aanleg van vaten. Ze zijn al bij de geboorte aanwezig en groeien met het kind mee. Er zijn verschillende soorten vaatmalformaties: weeffoutjes van haarvaten, aders, slagaders en lymfevaten. 

Capillaire malformatie

Een vaatmalformatie van de haarvaten noemen we capillaire malformatie of wijnvlek. Onder de huid zitten dan op één plaats meer haarvaatjes dan normaal. Deze vaatjes zijn ook wijder dan normaal. Je kunt ze door de huid heen zien als een rode vlek. Vaak hebben ze een netvormig patroon: de wijnvlek.

Veneuze malformatie

Een vaatmalformatie van de aders (venen) noemen we veneuze malformatie. Normale aders voeren bloed af van weefsel of organen. Aders die niet goed zijn aangelegd, doen dat niet goed waardoor pijn en stuwingsklachten kunnen ontstaan. Een veneuze malformatie kan er uitzien als een ‘bosje’ vaten met een blauwe kleur. Soms ziet het eruit als spataders. Ze kunnen zichtbaar zijn door de huid, maar ze kunnen ook dieper liggen, bijvoorbeeld in spieren.

Arterioveneuze malformatie

Een arterioveneuze malformatie is een foutje in de aanleg van de verbinding tussen slagaders (arteriën) en aders (venen). Slagaders zorgen normaal gesproken voor de bloedaanvoer van weefsels en organen. Als er te veel slagaders zijn aangelegd zonder juiste verbindingen raken deze arteriën en venen chronisch verwijd, waardoor er te veel bloed op één plek komt. Deze plek heet een arterioveneuze malformatie.

Lymfatische malformatie

Een lymfatische malformatie is een foutje in de aanleg van lymfevaatjes. Normaal voeren lymfevaatjes het weefselvocht (lymfe) af. Dit gaat terug naar het hart. Bij lymfatische malformaties hebben lymfevaatjes kleine of grote holten die geen verbinding hebben met de normale lymfebanen. 

Gecombineerde vaatmalformaties

Sommige mensen hebben complexe vaatmalformaties (veneus, lymfatisch, capillair (wijnvlek) of arterioveneus) gecombineerd met over- of ondergroei en andere verschijnselen. Voorbeelden zijn Klippel-Trenaunay syndroom en Sturge-Weber syndroom.

Contact

Expertisecentrum Hecovan

024 361 31 31 (8.00 – 17.00 uur)
contact

Afspraak maken en eerste bezoek

Vraag uw huisarts of specialist u te verwijzen naar één van de specialisten van ons expertisecentrum. We nodigen u dan uit voor een afspraak.

lees meer

Afspraak maken en eerste bezoek

Vraag uw huisarts of specialist u te verwijzen naar één van de specialisten van ons expertisecentrum. We nodigen u dan binnen 6 weken uit voor een afspraak. Vaak kan de specialist u zelf al voldoende adviseren en/of behandelen. Als het nodig is, bespreekt deze arts uw dossier in het Hecovan-werkgroep-overleg. Of wordt u verwezen naar het gezamenlijke Hecovan-spreekuur waarin u wordt gezien door het hele team van medisch specialisten. Dit spreekuur is elke 3e donderdag van de maand.  

Meer informatie over het eerste consult en het zorgpad vindt u hier.

Oorzaak en ontstaan

Vaatmalformaties zijn al bij de geboorte aanwezig en groeien met het kind mee. De oorzaak is niet helemaal bekend.

lees meer

Oorzaak en ontstaan

Vaatmalformaties zijn weeffoutjes bij de aanleg van vaten. Ze zijn al bij de geboorte aanwezig en groeien met het kind mee. De oorzaak is niet helemaal bekend. Er zijn aanwijzingen dat er afwijkingen in het DNA (eigenschappen van de cel) een rol spelen. Soms zit dat in alle cellen van het lichaam. Hierdoor kunnen vasculaire afwijkingen soms erfelijk bepaald kan zijn. Vaker zit de DNA-afwijking alleen in de aangedane cellen of weefsels (mozaïek); dan is er over het algemeen geen kans op overerving.

Vaatmalformaties kunnen niet uitgroeien tot kanker.
 

Symptomen en verloop

Afhankelijk van de soort vaatmalformatie kunt u verschillende soorten symptomen en klachten ervaren.

 • Een wijnvlek is een rode en soms roodblauwe verkleuring van de huid. Ze zijn onschuldig, maar vaak niet mooi. Een wijnvlek is vanaf de geboorte al aanwezig.

  lees meer


  Capillaire malformatie

  Een wijnvlek is een rode en soms roodblauwe verkleuring van de huid. Als u erop drukt, verdwijnt de kleur op de huid. De kleur wisselt ook bij verandering van temperatuur en activiteit. Wijnvlekken zijn onschuldig, maar vaak niet mooi. Een wijnvlek is vanaf de geboorte al aanwezig. Een wijnvlek groeit mee met het ouder worden, maar blijft naar verhouding steeds even groot. Op latere leeftijd kan de huid wat dikker worden en een blauwpaarse kleur krijgen met een hobbelig oppervlak.

 • Arterioveneuze malformatie

  Normaal gesproken wordt bloed via de aders vanuit de weefsels afgevoerd. Maar in een arterioveneuze malformatie (AVM) is er een directe verbinding tussen slagaders en aders waardoor de aders veel extra bloed moeten afvoeren en daardoor wijder worden. Klachten hangen af van de grootte en kunnen bestaan uit:
  • Roodheid. Soms is het alleen een rode plek (die op een wijnvlek lijkt) op de huid.
  • Pijn. Als de afwijking dieper ligt, kan de plek pijn doen of gevoelig zijn.
  • Kloppend gevoel.
  • Verdikking.
  • Zweren en bloedingen. In een AVM kan een zweer/niet genezende wond of korst ontstaan met daarnaast kans op bloedingen.
  • Hartproblemen. Een groot AVM kan belastend zijn voor het hart. Het hart heeft dan moeite om het hele lijf van bloed te voorzien en er kan hartfalen ontstaan.

 • Veneuze malformatie

  De klachten bij een veneuze malformatie zijn afhankelijk van de grootte en de plek waar hij zit. Sommige mensen hebben er maar weinig last van. U kunt klachten krijgen als:
  • een zwaar, opgezet of stuwend gevoel
  • pijn door aderontsteking
  • pijn bij stoten
  • cosmetische klachten
  • zwelling en pijn na inspanning

 • Lymfatische malformatie

  Lymfatisch malformaties zijn er in verschillende vormen: oppervlakkig, diep en combinaties van oppervlakkig en diep. Vaak merken mensen met een lymfatische malformatie dat deze reactief is en bijvoorbeeld bij verkoudheid of griep opspeelt, of dikker en gevoelig wordt. 
  • Oppervlakkig. Bij een oppervlakkige lymfatische malformatie kunnen er kleine blaasjes van een paar milimeter groot op uw huid zichtbaar zijn. Deze blaasjes zijn gevuld met helder en soms bloederig vocht. Deze blaasjes kunnen opengaan en een tijdje lekken. Er kunnen ook nieuwe blaasjes bijkomen. Het lekken is een vervelend probleem.
  • Diep. Lymfatische malformaties die dieper liggen, zijn cysten onder de huid. Ze zijn dik en kunnen pijn doen. 

 • Gecombineerde vaatmalformaties

  De klachten en het beloop zijn afhankelijk van welke vaatmalformaties u heeft en welke bijkomende problemen er zijn. Bij aandoeningen aan de benen moeten we bijvoorbeeld het beenlengteverschil en de groei goed in de gaten houden. Soms kijkt en behandelt een orthopeed, kinderarts of kinderneuroloog mee. In sommige gevallen kan een spataderbehandeling nodig zijn.

Waarom naar het Radboudumc?

Hecovan is hét expertisecentrum voor hemangiomen en aangeboren vaatafwijkingen. Hecovan staat voor Expertisecentrum voor Hemangiomen en Congenitale Vaatmalformaties Nijmegen en is erkend als expertisecentrum door het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Hecovan is hét expertisecentrum voor hemangiomen en aangeboren vaatafwijkingen. Hecovan staat voor Expertisecentrum voor Hemangiomen en Congenitale Vaatmalformaties Nijmegen en is erkend als expertisecentrum door het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport.

Hemangiomen

Hemangiomen ofwel aardbeienvlekken zijn goedaardige tumoren die bestaan uit snel delende cellen die extra bloedvaten vormen. Aardbeienvlekken ontstaan op de babyleeftijd en verdwijnen voor het 4e-10e levensjaar, maar laten vaak restafwijkingen achter.

Aangeboren vaatafwijkingen

Aangeboren vaatafwijkingen (vaatmalformaties) zijn weeffoutjes bij de aanleg van vaten. Denk aan wijnvlekken maar ook aan weeffoutjes van aders, slagaders en lymfevaatjes. Hemangiomen en vaatmalformaties kunnen leiden tot pijn, zwelling, misvorming, wonden, bloedingen of andere functionele problemen. Dit is afhankelijk van wáár de afwijking zich bevindt.

Team van specialisten

Voor het stellen van de juiste diagnose en het bepalen van de best mogelijke behandeling werken we binnen de Hecovan-werkgroep samen met dermatologen, kinderchirurgen, plastisch chirurgen, interventieradiologen, vaatchirurgen en mond-kaakchirurgen. Waar nodig roepen we de hulp in van de neuroloog, kinderarts, internist, oogarts, KNO-arts of orthopeed. De Hecovan-werkgroep bestaat al sinds 1991. Omdat we al zo lang alle (inter)nationale ontwikkelingen binnen ons vakgebied volgen, hebben we uitgebreide mogelijkheden voor onderzoek en behandeling van hemangiomen en vaatafwijkingen.

Aandoeningen en behandelingen

We behandelen hemangiomen en congenitale vaatafwijkingen. Bijvoorbeeld veneuze, lymfatische, arterioveneuze, capillaire en gecombineerde vaatafwijkingen en syndromale vaatafwijkingen met bijkomende problemen zoals het Klippel-Trenaunay syndroom en het Sturge-Weber syndroom.

De specialisten van de Hecovan-werkgroep stellen in overleg vast welke behandeling het beste is. Uiteraard heeft u daar zelf ook een stem in. Behandeling kan bestaan uit medicatie, operatie, compressietherapie (bijv. zwachtelen of een elastisch verband), injecties of embolisatie (afsluiten van een bloedvat door toediening van een bepaald middel).

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 22.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

Radboudumc Expertise­centrum Hemangiomen en Congenitale Vaatmalformaties Nijmegen (HECOVAN)

Hecovan is hét expertisecentrum voor hemangiomen en aangeboren vaatafwijkingen.

lees meer

Onze mensen