Zorg die dichterbij voelt letterlijk en figuurlijk

De wens om zorg dichter bij huis te bieden én een tekort aan behandelplekken vormden de aanleiding voor een nieuwe aanpak: immunotherapie toedienen buiten het ziekenhuis, in een kleinschalige en rustige setting. Samen met de afdeling Medische Oncologie hebben we een locatie ingericht in Nijmegen-Noord. Hier ontvingen patiënten hun behandeling in een huiselijke sfeer, zonder reistijd naar het ziekenhuis of parkeerkosten.

Immunotherapie thuis

In 2018 startte het project 'Immunotherapie thuis'. Hierbij kregen mensen hun behandeling thuis toegediend. Patiënten waren positief, maar deze vorm van zorg bleek te kostbaar en moeilijk schaalbaar. Daarom gingen we op zoek naar een haalbaar alternatief. Tijdens deze zoektocht onderzochten we verschillende scenario’s. De meest haalbare optie bleek een zogenoemde hub-locatie buiten het Radboudumc.

Onze aanpak

We werkten in fases met een MVP (minimum viable product) vanuit gezondheidscentrum De Boog. Voordat we daar startten hebben we op papier getest of het logistiek zou kunnen werken. Daarna is een interne pilot uitgevoerd, binnen het Radboudumc.

Een oncologieverpleegkundige van het Radboudumc diende op één dag per week de immunotherapie toe. Medicatie kwam via fietskoerier, het mengproces (VTGM) vond ter plekke plaats en er was online controle vanuit het ziekenhuis. We gebruikten evaluaties, enquêtes en observaties om bij te sturen.

Resultaten

Immunotherapie bleek veilig en patiëntvriendelijk te kunnen worden toegediend buiten het ziekenhuis. In Nijmegen-Noord werd hier een locatie voor ingericht. Zowel patiënten als verpleegkundigen waren tevreden over deze vorm van zorg. Vanwege organisatorische en capacitaire overwegingen is het initiatief toch gestopt.

Wat leerden wij ervan?

De lessen die wij uit dit traject hebben gehaald:

  • Het kan veilig: immunotherapie buiten het ziekenhuis is technisch en organisatorisch haalbaar.
  • Patiënten voelen zich gehoord: minder reistijd, vertrouwde gezichten, informele sfeer.
  • Personeel is gemotiveerd: meer zelfstandigheid, minder prikkels, meer tijd per patiënt.
  • Efficiëntie is een voorwaarde: om structureel op te schalen zijn ruimere locaties en meerdere dagen nodig.
  • Een goede business case is cruciaal: de inzet van mensen en middelen moet doelmatig zijn.

‘De zorg was net zo goed, maar voelde prettiger.’
 – deelnemer pilot

Samenwerking

Het traject 'Immunotherapie dichtbij' ontwikkelden en doorliepen we samen met het Centrum voor Oncologie en diverse stafdiensten van Radboudumc: Huisvesting, Hygiëne & Infectiepreventie, de Apotheek en de afdeling Medische Technologie & Klynische Fysica. Buiten Radboudumc werkten we samen met Gezondheidscentrum De Boog.

Health Innovation Labs Ons portfolio Immunotherapie Dichtbij

Zorg die dichterbij voelt letterlijk en figuurlijk

De wens om zorg dichter bij huis te bieden én een tekort aan behandelplekken vormden de aanleiding voor een nieuwe aanpak: immunotherapie toedienen buiten het ziekenhuis, in een kleinschalige en rustige setting.

lees meer

Contact

Barend Heeren
business innovator

contactformulier

In het kort

  • Looptijd: januari 2023 - januari 2025
  • Status: afgerond
  • Resultaat: succesvolle pilot

Betrokken collega's

  • Medewerkers
  • Intranet