Wat is WOM?

WOM is een samenwerkingsproject tussen Radboudumc en Johnson & Johnson dat tot doel heeft een nieuwe uitkomstmaat te ontwikkelen voor gebruik in de arbeidsgerichte zorg.

lees meer

Wat is WOM?

“WOM is een samenwerkingsproject tussen Radboudumc en Johnson & Johnson dat tot doel heeft een nieuwe uitkomstmaat te ontwikkelen voor gebruik in de arbeidsgerichte zorg.”

Samenvatting van het project

Project WOM (work outcome measure) is gestart om een passende vragenlijst te ontwikkelen die ingezet kan worden als meetinstrument in de arbeidsgerichte zorg. In het project zullen experts op het gebied van arbeidsgerichte zorg worden geïnterviewd. Er zal een literatuuronderzoek worden gedaan en daarmee wordt de nieuwe uitkomstmaat ontwikkeld.

Doel van het project

Het doel van project WOM is het ontwikkelen van een ​​persoonsgerichte vragenlijst die rekening houdt met de unieke aspecten van de persoonlijke situatie en het werk van een patiënt. Bestaande uitkomstmaten op het gebied van werk en gezondheid gaan voornamelijk over de productiviteit van de werkende. Zoals de ernst van de ziekte, of de  mate van arbeidsongeschiktheid en invaliditeit. Deze maten kunnen nuttig zijn, maar houden geen rekening met andere belangrijke factoren in het leven van een patiënt (kwaliteit van leven, kwaliteit van werk, sociaal maatschappelijke participatie (meedoen in de maatschappij), functioneren, acceptatie van en adaptatie aan de ziekte). Er is dus geen goede maat die al deze diverse aspecten kan meten om op een holistische manier de huidige situatie van het individu te 'vangen'. Die holistische benadering is wel een belangrijk uitgangspunt in de arbeidsgerichte zorg. Bij de ontwikkeling van de nieuwe WOM zal rekening worden gehouden met de wens dat de WOM voor verschillende patiëntengroepen en modaliteiten gebruikt kan worden. Deze nieuwe uitkomstmaat kan  worden gebruikt om de effectiviteit van interventies, ondersteuning en behandelingen (farmacologisch en niet-farmacologisch) te meten. De nieuwe WOM zal een belangrijk meetinstrument zijn voor het evalueren en bevorderen van arbeidsgerichte zorg.


Het onderzoek

Het project zal gedurende de gehele looptijd worden gemonitord en geëvalueerd.

lees meer

Het onderzoek

Onderzoekers van het team Klinisch Arbeidsgeneeskundigen (KAG-team) van het Radboudumc zullen experts interviewen om te achterhalen welke onderwerpen in de nieuwe uitkomstmaat moeten worden opgenomen. Vragen zoals: wat zijn veelvoorkomende problemen met studie/werk waar mensen met een chronische ziekte mee te maken krijgen? Welke bestaande vragenlijsten of maten vindt u effectief? Welke problemen zijn moeilijk te meten in bestaande vragenlijsten of maten? Ook zal een literatuurstudie worden opgezet. De resultaten van de interviews met experts en de  literatuurstudie zullen vervolgens worden gebruikt voor de ontwikkeling van de nieuwe WOM.


Contact

Heeft u vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met WOM- Eerstelijnsgeneeskunde via onderstaand formulier.
contactformulier

Arbeidsgerichte netwerkzorg

Dit onderzoek maakt onderdeel uit van Arbeidsgerichte Netwerkzorg.

lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet