Deelnemen

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar patiënten van het Radboudumc die:

  • in de afgelopen 3 jaren minimaal 2 gesprekken met een klinisch arbeidsgeneeskundige hebben gehad, en;
  • 18 jaar of ouder zijn, en;  
  • willen deelnemen aan een interview.

U kunt deelnemen aan ons onderzoek als:

  • U de Nederlandse taal goed begrijpt, kunt lezen en schrijven.
  • Als u in staat bent te reizen naar het Radboudumc waar het interview zal plaatsvinden of u in staat bent aan een online interview deel te nemen.
  • Als u in staat bent de duur van het interview vol te houden.
  • Als u makkelijk durft te spreken of uw mening durft te geven.

Geïnteresseerden kunnen dan mailen naar de Postbus Zorg voor arbeid.


Wat is WorkCare?

WorkCare betreft een onderzoeksproject en is de afkorting voor: Work-ORiented networK Care across domAins: a Realist Evaluation.

lees meer

Wat is WorkCare?

WorkCare betreft een onderzoeksproject en is de afkorting voor: Work-ORiented networK Care across domAins: a Realist Evaluation

WorkCare is een onderzoek dat kijkt naar hoe zorgprofessionals samenwerken om mensen met een chronische ziekte te helpen met werken en deelnemen aan de maatschappij. Dit gebeurt in het Radboudumc. Het doel is om te onderzoeken hoe zorg die zich richt op werk, kan helpen bij het verbeteren van het leven van mensen met een chronische ziekte.

Samenvatting van het project

Chronische ziekten hebben veel invloed op hoe mensen kunnen meedoen in de maatschappij en op hun kwaliteit van leven. Traditionele zorg richt zich vaak niet genoeg op werk en deelname aan de samenleving. Dit zorgt ervoor dat zorg, werk en sociale ondersteuning niet goed samenwerken. Patiënten hebben hulp nodig die begint vanaf het moment van diagnose en die kijkt naar hun persoonlijke situatie en doelen.

Dit onderzoek richt zich op een nieuw soort zorg die werkt aan het verbeteren van werk en het leven van patiënten. De eerste resultaten zijn positief. Het doel van het onderzoek is te begrijpen wat ervoor zorgt dat dit model goed werkt. De vragen in het onderzoek gaan over hoe we het zorgmodel kunnen verbeteren en hoe we patiënten beter kunnen helpen om actief mee te doen in de maatschappij.

Het onderzoek maakt gebruik van een speciale manier van kijken, genaamd Realist Evaluation. Hierbij wordt gekeken naar hoe de zorg werkt in verschillende situaties en hoe deze bijdraagt aan de deelname aan de samenleving en de kwaliteit van leven van mensen met een chronische ziekte.

Het onderzoek heeft verschillende fasen. In de eerste fase wordt bestaande informatie geanalyseerd om te begrijpen hoe de zorg werkt. In de tweede fase worden gesprekken gehouden met patiënten, zorgverleners en andere betrokkenen, om meer te leren over hoe de zorg in de praktijk werkt.

We hopen meer kennis te krijgen over wat de zorg oplevert en welke factoren daarbij belangrijk zijn. Dit zal helpen om de zorg te verbeteren voor verschillende groepen patiënten.

Doel van het project

Het doel van dit project is te begrijpen hoe zorg die zich richt op werk kan helpen om mensen met een chronische ziekte beter mee te laten doen in de maatschappij en hun kwaliteit van leven te verbeteren.


Het onderzoek

Dit onderzoek maakt gebruik van een onderzoeksmethode die heet Realist Evaluation. Deze manier van onderzoeken helpt niet alleen te begrijpen of de zorg werkt, maar ook hoe en waarom het werkt en voor wie het werkt.

lees meer

Het onderzoek

Dit onderzoek maakt gebruik van een onderzoeksmethode die heet Realist Evaluation. Deze manier van onderzoeken helpt niet alleen te begrijpen of de zorg werkt, maar ook hoe en waarom het werkt en voor wie het werkt. Dit is belangrijk om de zorg verder te verbeteren.

De studie kijkt naar drie groepen patiënten met verschillende ziektes:

  1. Mensen met een ziekte die steeds erger wordt, zoals de ziekte van Parkinson.
  2. Mensen met ziekten die af en toe opflakkeren, zoals darmontstekingsziekten (IBD).
  3. Mensen die een ziekte hebben die heftig begint, zoals kanker of een beroerte, en  die ook langdurige gevolgen kan geven.

We verwachten dat mensen in deze groepen anders deelnemen aan de maatschappij. Bij mensen met een ziekte die steeds erger wordt, neemt de deelname vaak af. Dit is bij de andere twee groepen niet altijd het geval. Ook de factoren die de zorg beïnvloeden, zullen per groep verschillen. Bij ziekten die opflakkeren, is het belangrijk om vroeg in te grijpen om te voorkomen dat mensen uitvallen van werk. Bij ziekten die heftig beginnen, ligt de eerste focus op het behandelen van de ziekte, met oog voor het behouden van werk op de lange termijn.


Contact

Heeft u vragen over het onderzoek? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.
contactformulier

Deelnemen

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar patiënten van het Radboudumc die aan een aantal voorwaarden voldoen.

lees meer

Arbeidsgerichte netwerkzorg

Dit onderzoek maakt onderdeel uit van Arbeidsgerichte Netwerkzorg.

lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet