Informatie voor verwijzers
In- en exclusiecriteria
De belangrijkste in- en exclusiecriteria voor deelname aan de studie zijn als volgt:
Inclusiecriteria:
- De patiënt is 18 tot 80 jaar oud.
- De patiënt gebruikt al 3 of meer maanden tranylcypromine, aan een dosis van 30 mg of meer per dag.
Bij voorkeur selecteren we proefpersonen die bij het instellen van de tranylcypromine ofwel opgenomen waren ofwel behandeld werden op de polikliniek van één van de deelnemende centra, met de daarbijhorende bloeddrukmetingen opgenomen in het elektronische patiëntendossier.
Exclusiecriteria:
- De patiënt is zwanger of geeft borstvoeding.
Extra onderzoeksgegevens
Het BOLT-onderzoek is een observationele studie naar de bloeddrukeffecten (BP) van langdurig tranylcypromine (TCP)-gebruik (zowel voorbijgaande hypertensie of TH, alsook orthostatische hypotensie of OH).
Het BOLT-onderzoek heeft dan ook de volgende doelstellingen:
- Het kwantificeren van de mogelijk BP-effecten na toediening van TCP (TH en OH) bij een cohort volwassen proefpersonen die gestabiliseerd zijn op TCP-behandeling (≥30 mg dagelijks gedurende ≥3 maanden).
- Het vergelijken van huidige BP-data (TH en OH) met retrospectieve metingen van bij de initiële opstartfase van TCP.
Om deze doelstellingen te bereiken, zullen we:
- Het effect beoordelen van de toediening van TCP op de systolische en diastolische BP in liggende positie 30-60-90 minuten na toediening.
- De effecten van TCP beoordelen op de systolische en diastolische BP 1 en 3 minuten na het opstaan (waarbij deze metingen vóór medicatie en 90 minuten na medicatie worden uitgevoerd).
- Trachten om de bekomen BP-data te vergelijken met retrospectieve data uit medische dossiers van bij de opstart van de TCP-behandeling.
Meer informatie
Gegevensverzameling zal multicenter zijn, en zal plaatsvinden in drie zorginstellingen (Radboudumc, Erasmus MC en Parnassia/Psy-Q) waar voldoende ervaring bestaat met patiënten die tranylcypromine gebruiken. Voor alle subjects zullen we proberen om retrospectieve bloeddrukmetingen te verkrijgen (daterende van bij de opstartfase van tranylcypromine).
Contact
Heeft u vragen over het onderzoek? Of wilt u overleggen of uw patiënt in aanmerking komt? Stuur dan een e-mail naar vincent.vandeneynde@radboudumc.nl.