Malariavaccin ontwikkelen

Dankzij de gecontroleerde malaria-infecties bij gezonde vrijwilligers kunnen onderzoekers de afweerreactie op malaria bestuderen. Met deze kennis willen we nieuwe en betere malariavaccins ontwikkelen.

We onderzoeken bijvoorbeeld hoe de malariaparasiet zelf gebruikt kan worden als vaccin. Hiervoor besmetten we gezonde vrijwilligers herhaaldelijk met malaria terwijl zij een antimalaria geneesmiddel slikken. Dankzij het antimalariamiddel worden de vrijwilligers niet ziek, maar komt het afweersysteem wel in aanraking met de parasiet en leert het hoe het de parasiet kan vernietigen. Als deze vrijwilligers opnieuw gestoken worden door malariamuggen, dit keer zonder antimalaria middelen, worden zij niet meer ziek.


Samen met het Leids Universitair Medisch Centrum en het Amerikaanse bedrijf Sanaria, Inc., is in het Radboudumc ook een verzwakte malariaparasiet gemaakt, waarbij twee genen zijn verwijderd. Deze ‘genetisch gemodificeerde’ parasiet stopt vroeg in zijn ontwikkeling. Hierdoor veroorzaakt hij naar verwachting geen klachten bij de mens, maar wordt hij wel herkend door het afweersysteem. In 2017 zullen we testen of deze parasiet als vaccin kan worden gebruikt.

Testen van malariavaccins

Het testen van een nieuw vaccin gebeurt eerst uitvoerig op proefdieren. In een later stadium worden de vaccins getest op gezonde vrijwilligers. Nadat is vastgesteld dat een malariavaccin veilig is bij gezonde vrijwilligers, onderzoeken we of het effectief is in het voorkomen van malaria. Dit kan onderzocht worden bij een groep vrijwilligers in een land waar malaria veel voorkomt, zoals in Afrika. In de praktijk is het vaak lastig om zo’n onderzoek op te zetten en uit te voeren in Afrika. Om de ontwikkeling van malariavaccins te bevorderen, kunnen we dit soort onderzoek daarom ook uitvoeren bij gezonde vrijwilligers in landen waar malaria niet natuurlijk voorkomt. Zij krijgen dan het nieuwe vaccin en worden daarna onder streng gecontroleerde omstandigheden besmet met malaria om te kijken of het vaccin effectief malaria kan voorkomen.

Lopende onderzoeken Malariaonderzoek

Hoewel het aantal gevallen van malaria de afgelopen 10 jaar gehalveerd is, worden er nog veel mensen ziek en sterven er nog mensen aan. Ook groeit de resistentie tegen de bestaande antimalaria middelen. Daarom richt ons onderzoek zich op de ontwikkeling van een goed werkend vaccin. 

Bij dit onderzoek besmetten we gezonde onderzoeksdeelnemers met malaria door ze te laten steken door met malaria geïnfecteerde muggen. Daardoor kunnen we het verloop van de infectie volgen en meer te weten komen over de ziekte. Op basis daarvan kunnen we bestaande behandelingen tegen malaria verbeteren. Ook kunnen de effectiviteit testen van een nieuw malaria-vaccin.

Waarom testen op gezonde onderzoeksdeelnemers?

De huidige dierproefmodellen zijn niet nauwkeurig genoeg om te achterhalen hoe de ziekte, de behandeling en het vaccin werken bij de mens. Daarom testen we op gezonde deelnemers. We doen dit onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden en hebben hier al meer dan 15 jaar ervaring mee.

Momenteel zijn er geen lopende onderzoeken. Wel kunt u zich alvast aanmelden, zodat u bij toekomstige onderzoeken direct informatie van ons ontvangt. 


Malaria-onderzoek bij gezonde onderzoeks-deelnemers

Hoewel het aantal gevallen van malaria de afgelopen 10 jaar gehalveerd is, worden er nog veel mensen ziek en sterven er nog mensen aan. Ook groeit de resistentie tegen de bestaande antimalariamiddelen. Daarom richt ons onderzoek zich op de ontwikkeling van een goed werkend vaccin.

lees meer

Malaria-onderzoek bij gezonde onderzoeks-deelnemers

Hoewel het aantal gevallen van malaria de afgelopen 10 jaar gehalveerd is, worden er nog veel mensen ziek en sterven er nog mensen aan. Ook groeit de resistentie tegen de bestaande antimalaria middelen. Daarom richt ons onderzoek zich op de ontwikkeling van een goed werkend vaccin. 

Bij dit zo genoemde vaccinonderzoek besmetten we gezonde onderzoeksdeelnemers met malaria door ze te laten steken door met malaria geïnfecteerde muggen. Daardoor kunnen we het verloop van de infectie volgen en meer te weten komen over de ziekte. Op basis daarvan kunnen we bestaande behandelingen tegen malaria verbeteren. Ook kunnen de effectiviteit testen van een nieuw malaria-vaccin.

Waarom testen op gezonde onderzoeksdeelnemers?

De huidige dierproefmodellen zijn niet nauwkeurig genoeg om te achterhalen hoe de ziekte, de behandeling en het vaccin werken bij de mens. Daarom testen we op gezonde onderzoeksdeelnemers. We doen dit onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden en hebben hier al meer dan 15 jaar ervaring mee.

Het verloopt van het malaria-onderzoek

Stap 1: Medische keuring
U krijgt een uitgebreide medische keuring. Alleen wanneer u volledig gezond bent, kunt u meedoen aan het malaria-onderzoek.

Stap 2: De malaria-infectie
We plaatsen een kooitje met muggen die besmet zijn met Plasmodium falciparum parasieten tegen uw onderarmen. Deze muggen zijn in de malaria unit van het Radboudumc gekweekt en nooit in de buitenwereld geweest. De malariaparasieten zijn gekweekt volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden en zijn gevoelig voor de gebruikelijke antimalariamiddelen. We weten dus dat we een infectie kunnen behandelen. 
 
Stap 3: Medische controles
Onze artsen controleren u dagelijks om te kijken of u malaria heeft. Dit gebeurt binnen 21 dagen, meestal tussen de 7e en 11e dag na blootstelling aan de besmette muggen. Vanaf de 6e dag na blootstelling nemen we daarom ook dagelijkse bloed af om te controleren of de infectie ‘gelukt’ is.


Stap 4: Behandeling voor malaria
Zodra we malariaparasieten in uw bloed vinden, krijgt u zeer effectieve antimalariamiddelen. Deze zorgen ervoor dat uw klachten én de malariaparasieten binnen enkele dagen verdwijnen. Door de malariabesmetting kunt u griepachtige klachten krijgen zoals hoofdpijn, spierpijn, moeheid en koorts. Na de behandeling zijn de malariaparasieten geheel uit uw lichaam verdwenen en is er geen kans dat de infectie opnieuw opspeelt.


Malaria

Malaria is een infectieziekte die in Afrika, Azië en Zuid-Amerika voorkomt. De ziekte wordt veroorzaakt door een besmetting met de parasiet Plasmodium. lees meer

Malariavaccin ontwikkelen

Dankzij de gecontroleerde malaria-infecties bij gezonde deelnemers kunnen onderzoekers de afweerreactie op malaria bestuderen. Met deze kennis willen we nieuwe en betere malariavaccins ontwikkelen.

lees meer

Meedoen aan

Regelmatig zijn we op zoek naar gezonde deelnemers voor onze malaria-onderzoeken. Heb je interesse in deelname of wil je meer informatie ontvangen? Aanmelden

Onze Projecten

  • Momenteel zijn er geen lopende projecten met gezonde onderzoeksdeelnemers.

    lees meer


    Lopende projecten

    Momenteel zijn er geen lopende projecten met gezonde onderzoeksdeelnemers, maar we zijn druk bezig met de voorbereidingen van een aantal nieuwe onderzoeken. Meer informatie volgt.


  • Afgeronde projecten

    Onderzoek met nieuw transmissie-blokkerend malariavaccin (STOP-TRANS) 2021-2022

    R0.6C is een vaccinatie (inenting) gericht op het blokkeren van de verspreiding van malaria. In dit onderzoek (genaamd STOP-TRANS studie) bekijken we de veiligheid en mogelijke bijwerkingen van het R0.6C vaccin en of het R0.6C vaccin afweer opwekt bij gezonde onderzoeksdeelnemers. We testen R0.6C in twee verschillende sterktes bij gezonde proefpersonen. De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk om het R0.6C vaccin verder te ontwikkelen om de verspreiding van malaria te stoppen.

    Resultaat: volgt binnen een jaar.

    TB31F geneesmiddelenonderzoek (2019-2021)

    ​TB31F is een antistof dat de besmettelijkheid van muggen blokkeert en zo de verspreiding van malaria onder de bevolking voorkomt. Het doel van dit onderzoek was het testen van de veiligheid en mogelijke bijwerkingen van TB31F bij gezonde onderzoeksdeelnemers. In dit onderzoek werd TB31F in verschillende doseringen getest.  TB31F was in het laboratorium en op dieren getest, maar nog niet eerder op mensen. De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk om TB31F verder te ontwikkelen als middel om de verspreiding van malaria te stoppen. Deze studie is afgerond in maart 2021.

    Resultaat: 

    Dit nieuwe medicijn TB31F blokkeert de overdracht van malariaparasieten door muggen van mens op mens.  Toediening bij gezonde deelnemers blijkt veilig en het medicijn in hun bloed zorgt dat malariaparasieten zich niet meer kunnen voortplanten in hun tussengastheer de mug, die daardoor geen nieuwe menselijke slachtoffers kunnen besmetten. Een enkele injectie van het middel zou de overdracht van parasieten gedurende een heel malariaseizoen kunnen voorkomen. 

    Dit betreft nog maar een eerste stap bij het testen van dit medicijn. Verdere onderzoeken, met name in malariagebieden, zijn nodig voordat het breed ingezet zou kunnen worden.

    Publicatiehttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35963275/

     

    CPS135 malaria-onderzoek (2019-2020)

    In dit onderzoek onderzochten we hoe veilig en werkzaam de immunisatie met malaria-sporozoïeten (NF135) is tegen een homologe en heterologe gecontroleerde humane malaria-infectie in gezonde onderzoeksdeelnemers woonachtig in Nederland. Dit onderzoek is eind 2020 afgerond.

    Publicatie: https://doi.org/10.1186/s12916-023-02788-9

    CHMI-Trans1 & CHMI-Trans2 onderzoek (2018)

    Het primaire doel van deze onderzoeken is de ontwikkeling van een gecontroleerd humaan malaria-infectie model of een ‘challenge model’ te ontwikkelen voor de evaluatie van transmissie-blokkerende interventies. CHMI-Trans2 is een vervolgstudie op CHMI-trans1 om het model verder te optimaliseren.

    Resultaat: Een klinisch protocol om de (natuurlijke) overdracht van de parasiet van de mens naar de mug te meten.  Hiermee is een nieuw klinisch model beschikbaar om interventies te testen die verspreiding van malaria in de populatie zouden kunnen blokkeren.

    Links: 
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29482720
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32239171/
     

    PbVac Onderzoek (2017/2018)

    Dit Onderzoek was gericht op het testen van de veiligheid en werkzaamheid van genetisch gemodificeerde Plasmodium berghei (Pb(PfCS@UIS4)) malariaparasieten in gezonde deelnemers. Dit Multi-center onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het Erasmus MC.   

    Resultaat: Immunizatie met Pbvac is veilig en wordt goed getolereerd waarbij een functionele immuun reactie wordt opgeroepen zoals bepaald in verschillende  laboratorium testen. Er was geen complete bescherming maar wel een significante vertraging in het optreden van parasitaemie na een challenge infectie.

    Linkhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32434846/

    GA1 Onderzoek (2017/2018)

    De onderzoeksvraag in deze studie was het testen van de veiligheid en beschermende werking van genetisch verzwakte PfSPZ-GA1 malariaparasieten in gezonde Nederlandse deelnemers. Het GA1 onderzoek was een multi-center Onderzoek in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum.

    Resultaat: Immunizatie met PfSPZ-GA1 is veilig en wordt goed getolereerd. Opgeroepen immuun reacties en bescherming zijn bescheiden.Echter, op basis van deze trial kan geen afdoende conclusie worden getrokken over de potentiele beschermende effectiviteit van dit vaccin.

    Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32434847/


Wetenschaps­dossier Malaria


Internationale samenwerkingen

Met onze internationale samenwerkingen ondersteunen wij de strijd tegen malaria met fundamentele en gerichte  onderzoeksactiviteiten.  

Foto: Universität Tübingen, Christoph Jäckle

lees meer

Meer informatie


Principal Investigator

prof. dr. Benjamin Mordmüller

contact

Principal Investigator

dr. Matthew McCall

contact

Clinical trial coördinator

contact

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet