13 december 2022

Het einde van 2022 nadert en het ODYSSEY team deelt graag het eerste onderzoek dat gepubliceerd is met data van de ODYSSEY studie! Hier volgt een samenvatting van het onderzoek van Dr. Merel Ekker:

Een beroerte op een jonge leeftijd (18-50 jaar) komt minder vaak voor dan in de populatie van boven de 50 jaar. Om de oorzaak van een beroerte te classificeren wordt vaak de ’Trial of Org 10172 in Acute Stroke Treatment’ (TOAST) classificatie gebruikt. Echter, dit classificatie systeem is ontwikkeld voor de oudere populatie en wordt nu toegepast op de gehele groep patiënten met een herseninfarct, inclusief de jongere groep patiënten. Een herseninfarct op oudere leeftijd wordt vaak veroorzaakt door aderverkalking of een ritmestoornis van het hart, waarbij bij een groot deel van de herseninfarctenop jonge leeftijd de oorzaak juist onbekend blijft. Het eerste onderzoek van ODYSSEY studie onderzocht of een risicofactoren classificatie systeem ontwikkeld voor herseninfarcten bij kinderen (‘International Pediatric Stroke Study’, ofwel de IPSS) beter zicht geeft op mogelijke oorzaken van een herseninfarct op jonge leeftijd kan verklaren.

De IPSS maakt het mogelijk om binnen één patiënt meerdere risicofactoren aan te wijzen. Binnen de ODYSSEY studie zijn er 333 patiënten waarbij geen oorzaak gevonden was gevonden als de TOAST classificatie voor volwassenen gebruikt werd. Wanneer de IPSS kinderclassificatie gebruikt werd, waren er nog maar 10 patiënten voor wie geen enkele risicofactor gevonden werd. Voor alle andere patiënten werden er één of meerdere risicofactoren geïdentificeerd zoals bijvoorbeeld toch een afwijking in de bloedstollingswaarden bij laboratoriumonderzoek, migraine, zwangerschap, cannabis of ander drugsgebruik of meer klassieke vasculaire risicofactoren waaronder hoge bloeddruk, roken, suikerziekte en hoog cholesterol. Belangrijk om te vermelden hierbij is dat een risicofactor niet hetzelfde is als een oorzaak. Een oorzaak is de reden waarom iemand een herseninfarct krijgt, waarbij een risicofactor alleen potentieel het risico op een beroerte verhoogd.

Dr. Ekker en haar collega’s laten zien dat het huidige classificatie systeem niet compleet en daardoor minder goed toepasbaar is op de jongere populatie. Het gebruiken van de kinderclassificatie kan mogelijkheden bieden om meer inzicht te krijgen in factoren die mee hebben kunnen spelen in het ontstaan van een herseninfarct in deze groep patiënten. Wellicht kan dit een basis zijn voor het ontwikkelen van een classificatie voor oorzaken specifiek voor de jongere populatie.

Mochten er nog vragen zijn over dit onderzoek, neemt gerust contact met ons op via odyssey.neuro@radboudumc.nl. Dan rest het ons alleen nog om iedereen fijne kerstdagen te wensen en een gelukkig en gezond 2023! Wij hopen in het nieuwe jaar nog veel onderzoeken met jullie te kunnen delen.

Namens het ODYSSEY team

  • Medewerkers
  • Intranet