Nieuws UMC St Radboudpenning voor dr. Joop Koopman

5 mei 2005

Op 3 januari 2005 ontving dr. Joop Koopman de UMC St Radboudpenning. Dr. Koopman is de directeur van het Centraal Dierenlaboratorium (CDL) van het UMC St Radboud. Hij heeft zich gedurende vele jaren ingezet voor inrichting en organisatie, kwaliteit, continuïteit, huisvesting en beeldvorming van het proefdieronderzoek in Nijmegen. Binnen het CDL bestaat groot begrip voor mensen die bezwaar hebben tegen proefdieronderzoek. Het antwoord van dr. Koopman is openheid.

Dr. Koopman ontving de penning uit handen van prof. dr. Kees van Herwaarden, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC St Radboud. Met het CDL, dat in 2005 50 jaar bestaat, beschikt het UMC St Radboud over een centrum voor proefdieronderzoek van nationale en internationale betekenis.

Faciliteiten

Naast het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs /opleidingen van het UMC St Radboud en de Radboud Universiteit Nijmegen profiteren nog tientallen andere instellingen en organisaties van de faciliteiten van het CDL. Het CDL biedt ondersteuning aan interne en externe onderzoeksgroepen.

Alle onderzoek voldoet aan de huidige wettelijke en proefdierkundige eisen. De kwaliteit is dan ook van een hoog niveau. Het CDL verzorgt eveneens onderwijs in de proefdierkunde, een zelfstandige multidisciplinaire tak van wetenschap. Hiermee levert het instituut een fundamentele bijdrage aan het verantwoord gebruik van proefdieren.

Communicatiebeleid

Opmerkelijk in de wereld van proefdieronderzoek is dat het CDL onder leiding van dr. Joop Koopman sinds vele jaren een communicatiebeleid voert dat niet alleen is gericht op professionele relaties, maar ook op het grote publiek en op groepen die bezwaren hebben tegen het gebruik van proefdieren in biomedisch onderzoek.

In de communicatie van het CDL staan openheid, wederzijds begrip en interactie centraal. Het CDL biedt uitgebreide publieksvoorlichting over het gebruik van proefdieren voor biomedisch onderzoek.

De informatievoorziening verloopt onder meer via onderwijs, de publieksmedia, de website en rondleidingen. Het CDL laat graag zien wat er precies gebeurt bij dierproeven, omdat het belangrijk is wetenschappelijk onderzoekers bij proefdieronderzoek letterlijk op de vingers te kijken.

Radboudpenning

De Radboudpenning wordt een keer per jaar uitgereikt aan een persoon of een groep die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de realisering van de doelstellingen van het UMC St Radboud als topkenniscentrum voor geneeskunde en gezondheidszorg.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet