UMC St Radboud opent twee nieuwe kamers voor hartkatheterisatie
Op woensdag 25 januari neemt het Hartlongcentrum van het UMC St Radboud twee nieuwe kamers voor hartkatheterisatie in gebruik. Beide kamers zijn uitgerust met de modernste systemen. Zij worden onder meer gebruikt bij de toepassing van implanteerbare defibrillatoren (ICD). Minister Hoogervorst van VWS heeft met onmiddellijke ingang het UMC St Radboud vergunning verleend voor deze behandeling. De nieuwe hartkatheterisatiekamers en de ICD-behandeling complementeren het zorgaanbod voor hartpatiënten in het verzorgingsgebied van het Nijmeegse Hartlongcentrum.
Dankzij de ICD-vergunning*) kan het UMC St Radboud de meest optimale therapie geven aan patiënten met levensbedreigende hartritmestoornissen. Met een ICD (Implantable Cardioverter Defibrillator) kan plotselinge dood door hartritmestoornissen worden voorkomen. Een ICD is een geavanceerde pacemaker met meerdere mogelijkheden om hartritmestoornissen te behandelen. Hij stimuleert het hart wanneer de eigen hartslag te traag wordt en corrigeert een te snelle hartslag, zelfs bij een extreem hoog ritme (kamerfibrilleren). De ICD is van belang voor patiënten die een verhoogd risico hebben op een plotselinge dood door hartstilstand, bijvoorbeeld patiënten die een eerdere hartstilstand hebben overleefd, patiënten met een ernstig verminderde hartfunctie en ook sommige patiënten met een aangeboren hartafwijking.
De ICD wordt onder de huid bij het linker sleutelbeen geplaatst en verbonden met draden die via de bloedbaan in het hart geplaatst zijn. De informatie die in de ICD wordt opgeslagen, kan door de huid heen worden uitgelezen. Zo kan de cardioloog te allen tijde zien of er zich ritmestoornissen hebben voorgedaan en hoe die behandeld zijn.
Digitale technieken
De ICD-implantatie is een van de technieken die Nijmeegse cardiologen gaan toepassen in de nieuwe hartkatheterisatiekamers die op 25 januari in gebruik worden genomen.Het aantal kamers voor hartkatheterisatie wordt daarmee van twee naar drie uitgebreid. De hartkatheterisatiekamers, onder andere bestemd voor dotterbehandelingen, zijn ingericht met de modernste systemen voor diagnostiek en behandeling van hartpatiënten. Bovendien zijn ze uitgerust met de nieuwste beeldvormende technieken, waardoor beelden digitaal kunnen worden opgeslagen en verstuurd naar de verwijzers in andere ziekenhuizen. Daarmee zijn de cardiologen helemaal voorbereid op de invoering van het elektronische patiëntendossier (EPD).
Met de ICD-vergunning en de nieuwe systemen complementeert het Hartlongcentrum van het UMC St Radboud het zorgaanbod voor hartpatiënten in zijn verzorgingsgebied. Zowel volwassen patiënten als kinderen biedt het UMC een breed zorgaanbod, variërend van acute zorg bij hartinfarcten tot langdurige behandeling bij chronisch hartfalen en van poliklinische zorg tot klinische zorg bij gecompliceerde hartchirurgie.
*) volgens artikel 2 van de Wet op bijzondere medische verrichtingen (WBMV).
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.