Gezamenlijk bericht RAV Gelderland-Zuid en UMC St Radboud
Vanaf 8 april 2008 zijn alle 17 ambulances in de regio Gelderland-Zuid uitgerust met een nieuw medisch apparaat: de AutoPulse. Met dit apparaat kan het ambulanceteam bij reanimaties mechanische hartmassage verrichten bij de patiënt.
Deze nieuwe ontwikkeling in Nederland bij reanimatiezorg buiten het ziekenhuis is een initiatief van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Gelderland-Zuid en de afdeling Cardiologie van het UMC St Radboud.
In de loop van 2008 start een groot internationaal onderzoek waarbij mechanische hartmassage vergeleken wordt met hartmassage met de hand. De RAV Gelderland-Zuid en het UMC St Radboud treffen voorbereidingen voor deelname aan het onderzoek.
Mechanische hartmassage
In de regio Gelderland-Zuid vinden jaarlijks buiten het ziekenhuis zo’n 250 reanimaties plaats. Indien snel wordt begonnen met reanimatie en zo nodig met het toedienen van een schok om het hartritme te herstellen (defibrilleren), nemen de overlevingskansen van deze reanimaties buiten het ziekenhuis toe. Op dit moment is de overlevingskans ongeveer tien procent. Uit recent onderzoek bij reanimaties blijkt dat een constante en ononderbroken hartmassage essentieel is voor de zuurstofvoorziening van hart en hersenen. Ook wordt hierdoor het hart gevoeliger voor defibrillatie. Uit onderzoek blijkt ook dat mechanische hartmassage de bloedsomloop zeer goed ondersteunt.
Op dit moment zijn wereldwijd 2500-3000 AutoPulse apparaten in gebruik, voornamelijk op de ambulance. Reanimatie met behulp van de AutoPulse is een geaccepteerde methode naast de handmatig uitgevoerde reanimatietechniek.
AutoPulse
De AutoPulse bestaat uit een hard ondergedeelte waarop het hoofd en het bovenlichaam van de patiënt worden gelegd. Vervolgens wordt een band (Lifeband) aangebracht om het bovenlichaam (zie illustratie) die, met behulp van een elektrische motor, de borstkas ritmisch comprimeert, net als bij manuele hartmassage.
Autopulse met lifeband
De AutoPulse is gecertificeerd en in Nederland geregistreerd voor gebruik. Op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het UMC St Radboud is de AutoPulse inmiddels meer dan een jaar in gebruik.
Ambulancemedewerkers van de RAV Gelderland-Zuid hebben, evenals medewerkers van de afdelingen SEH en de Hartcatherisatiekamer, een training gevolgd voor het omgaan met de AutoPulse.
CIRC-trial
In de loop van 2008 starten centra in Europa en de Verenigde Staten met een groot internationaal onderzoek, de CIRC-trial. CIRC staat voor Circulation Improving Resuscitation Care. In deze studie wordt bij patiënten met een hartstilstand buiten het ziekenhuis de overleving na mechanische hartmassage vergeleken met handmatig uitgevoerde hartmassage.
De RAV Gelderland-Zuid en het UMC St Radboud willen deelnemen aan dit Amerikaans-Europese onderzoek en zijn bezig met de opzet ervan.
Tot aan de beoogde deelname aan de CIRC-trial kunnen ambulancemedewerkers voldoende ervaring opdoen met de Autopulse.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.