Nieuws Kwaliteit NCMLS en NCEBP is ‘excellent’ en ‘outstanding’

24 juni 2009

Het onderzoek aan het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences (NCMLS) en Nijmegen Centre for Evidence Based Practice (NCEBP) blijkt bij internationale vergelijking van zeer hoog niveau. Dat rapporteren de twee onafhankelijke visitatiecommissies die begin dit jaar beide onderzoeksinstituten grondig hebben doorgelicht in opdracht van de Radboud Universiteit Nijmegen. Op donderdagmiddag 30 juni worden de visitatierapporten door prof.dr. Kees Blom, rector magnificus, aangeboden aan prof. dr. Dirk Ruiter, decaan en vice voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC St Radboud.


De twee internationaal samengestelde visitatiecommissies hebben onder meer de kwaliteit van het onderzoek en van het onderzoeksmanagement, en de wetenschappelijke en sociaal-economische betekenis van beide onderzoeksinstituten beoordeeld. De visitatiecommissie van het NCMLS was onder de indruk van de unieke samenwerking in de Researchtoren door onderzoekers van het UMC St Radboud en van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit.

Verschillende onderzoeksprogramma’s op gebied van de moleculaire levenswetenschappen werden als excellent en internationaal grensverleggend beoordeeld, bijvoorbeeld het onderzoek op gebied van tissue engineering en van genetisch-metabole aandoeningen. Net als bij het NCMLS werd ook bij het NCEBP de samenhang tussen fundamenteel onderzoek en klinisch, toegepast onderzoek van grote betekenis geacht. De visitatiecommissie noemde de wetenschappelijke reputatie van het NCEBP outstanding met internationaal leidend onderzoek, bijvoorbeeld op gebied van kwaliteitsbeleid en medische ethiek.

De twee onderzoeksinstituten van het UMC St Radboud zijn de eerste van de 22 onderzoeksinstituten verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, die worden gevisiteerd volgens het Standard Evaluation Protocol 2003-2009 for Public Research Organizations. Dit systeem van zesjaarlijkse onafhankelijke visitaties wordt doorgevoerd op alle Nederlandse universiteiten. De visitaties hebben tot doel de onderzoekskwaliteit te bevorderen door internationale toetsing. Daarnaast leggen de onderzoekinstellingen hiermee openbaar verantwoording af aan subsidieverstrekkers, overheid en samenleving.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet