Nieuws Zilveren jubileum voor in vitro-fertilisatie in Radboud

2 april 2009

In 1984 slaagde het Nijmeegse Sint Radboudziekenhuis er voor het eerst in om met in vitro-fertilisatie (ivf) een zwangerschap tot stand te brengen. Dat is nu 25 jaar geleden. In die periode heeft ivf een enorme vlucht genomen. Na een ivf-behandeling in Nijmegen zijn er tot nu toe zo’n vijfduizend kinderen geboren.

Het UMC St Radboud viert het zilveren ivf-jubileum op 9 april met een middagsymposium.


Gezonde jongen

De eerste ivf-baby van het toenmalige Sint Radboudziekenhuis werd eind augustus 1985 geboren. Het was een gezonde jongen. De honderdste zag in 1990 het levenslicht en de vijfhonderdste in 1994. Daarna ging het hard. Momenteel zijn er al zo’n vijfduizend Nijmeegse ivf-baby’s ter wereld gekomen.

Onderzoek naar de mogelijkheden van ivf was in Nijmegen al veel langer aan de gang. Al in 1973 was bioloog Bart Bastiaans gepromoveerd op een proefschrift over ivf bij goudhamsters. Hij zou later één van de belangrijkste Nijmeegse ivf-pioniers worden.

Aanvankelijk was het zwangerschapspercentage van de ivf-behandeling erg laag. Met andere woorden: verreweg de meeste pogingen mislukten. In de loop van de jaren negentig werden de slagingspercentages zò geregistreerd, dat ze door de tijd heen vergeleken konden worden. Anno 2009 ligt het zwangerschapspercentage na ivf rond de 25 procent per poging. In Nederland krijgen paren drie pogingen vergoed, wat er toe leidt dat hier de kinderwens van bijna de helft van de paren vervuld kan worden.

Hoog aangeschreven

De voortplantingsgeneeskundigen van het UMC St Radboud behoren tegenwoordig met patiëntenzorg en onderzoek tot de wereldtop. De Dutch Infertility Awards, die de patiëntenvereniging Freya sinds 2002 uitreikt aan de meest patiëntvriendelijke ivf-kliniek, zijn alle drie toegekend aan het Nijmeegse ivf-team. Niet in de laatste plaats vanwege de zeer succesvolle digitale ivf-poli, die het patiënten mogelijk maakt om hun medische gegevens te bekijken en om te chatten met hun lotgenoten en behandelaars.

Het Nijmeegs wetenschappelijk onderzoek naar vruchtbaarheid en vruchtbaarheidsbehandelingen staat internationaal hoog aangeschreven. Het ivf-team van het UMC St Radboud behoorde tot de eersten, die aantoonden, dat het terugplaatsen van één embryo in plaats van twee of meer, kosteneffectief kan zijn, zonder dat de kans op zwangerschap noemenswaard vermindert. Het plaatsen van niet meer dan één embryo in de baarmoeder leidt tot minder complicaties, waaronder meerlingen.

Ook doen Nijmeegse onderzoekers belangrijk fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet