Nieuws Nijmeegse organisaties pleiten voor bundeling krachten Nijmegen en Oss

23 augustus 2010

De Radboud Universiteit Nijmegen, het UMC St Radboud, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de gemeente Nijmegen gaan zich gezamenlijk inzetten voor het behoud van de kennis- en infrastructuur die opgebouwd is binnen MSD Oss. Ze hebben de minister van Economische Zaken laten weten dat ze hun bijdrage willen leveren aan een ‘oplossing' die expertise en krachten bundelt van Nijmegen en Oss.

Science Park Oss

Een van de mogelijkheden die nu wordt onderzocht is de ontwikkeling van een Science Park in Oss. De Nijmeegse organisaties zijn echter van mening dat voor een succesvolle ontwikkeling van dat Science Park meerdere sterke kennisdragers nodig zijn. Omdat het onduidelijk is of dit soort (nieuwe) kennisdragers zich ook daadwerkelijk op het Science Park in Oss zullen gaan ontwikkelen, hebben de vier organisaties de minister van EZ laten weten dat ze graag ook andere opties willen onderzoeken.

Bundeling van krachten

Zij zijn ervan overtuigd dat bundeling van krachten van Nijmegen met Oss meer mogelijkheden biedt voor behoud van de kennisinfrastructuur met wellicht geringere investeringen. Vanwege de aanwezige kennisinfrastructuur, de expertise op het gebied van ‘life sciences & health', de high-techcampussen, de faciliteiten voor startende bedrijven en de opleidingsfaciliteiten is Nijmegen een interessante samenwerkingskandidaat.

Samenwerking

De samenwerking tussen Radboud Universiteit, UMC St Radboud en Organon was essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Er lopen nog steeds tientallen onderzoeks- en innovatieprojecten en verschillende Organonmedewerkers hebben aanstellingen als hoogleraar aan de universiteit.



Van de 20.000 medewerkers van UMC St Radboud, Radboud Universiteit en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is een groot deel actief op het gebied van de ‘life sciences & health'. Veel studenten zijn opgeleid in de levenswetenschappen. De HAN heeft zich verbonden met ROC de Leigraaf in Oss met als doel om meer en beter geschoolde MLO- en HLO-afgestudeerden te kunnen leveren. Een deel van de MLO activiteiten is geconcentreerd in Nijmegen.

Actief netwerk

Nijmegen heeft twee campussen met een groot aantal kennisintensieve bedrijven. Radboud universiteit, UMC en HAN hebben een actief valorisatiebeleid, waardoor jaarlijks circa tien innovatieve bedrijven kunnen starten. De kennisinstellingen bieden de startende bedrijven ondersteuning in de vorm van adviezen, subsidies en leningen. De in Nijmegen gevestigde succesvolle high-techbedrijven op het terrein van de ‘life sciences' zijn goed voor een werkgelegenheid van circa 2000 arbeidsplaatsen, waarvan het belangrijkste bedrijf Synthon is.' Via ‘Health Valley' heeft Nijmegen een actief netwerk van circa 300 kennisinstellingen en bedrijven in de medische en farmaceutische sector.

Cruciaal

De vier organisaties vinden het cruciaal dat er op basis van de Organon/MSD kennis nieuwe economische bedrijvigheid ontstaat. Ze dringen bij de minister aan op een nieuwe kenniswerkersregeling om bedrijven door de moeilijke beginfase te loodsen en de inzet van financiële instrumenten van de Provincie Gelderland die zich voor deze problematiek lenen.

 

 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet