Nieuws Nico Karssemeijer benoemd tot hoogleraar Computer Aided Diagnosis

30 mei 2011

Prof. dr. Nico Karssemeijer van het UMC St Radboud is per 1 juni 2011 benoemd tot hoogleraar Computer Aided Diagnosis. Karssemeijer is verbonden aan de afdeling Radiologie, waar hij onder andere methoden ontwikkelde voor de automatische herkenning van borstkanker. Steeds meer wordt in medisch onderzoek gebruik gemaakt van complexe beelden.

Nieuwe beeldvormende systemen bieden veelbelovende mogelijkheden voor vroege opsporing van ziekten en monitoring bij behandeling. Daarbij wordt het gebruik van intelligente computerprogramma’s die zelfstandig relevante afwijkingen in beelden kunnen herkennen steeds belangrijker. Prof. Karssemeijer zal nieuwe innovatieve methoden voor computerondersteunde detectie en diagnostiek verder ontwikkelen en toepassen. 



Nico Karssemeijer studeerde toegepaste natuurkunde aan de TU Delft. Tot 1983 werkte hij als docent natuurkunde. Van 1983 tot 1985 werkte hij als computerwetenschapper in het Laboratory of Kinesiology van de  Universiteit Leiden. In 1985 trad Karssemeijer in dienst van het lab voor Medische fysica en biofysica van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij promoveerde er in 1989 op onderzoek naar het gebruik van probabilistische modellen voor analyse van medische beelden.



Daarna begon Karssemeijer als wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling radiologie van dezelfde universiteit en werkte hij met financiering van onder andere de Nederlandse Kankerbestrijding en industriële partners aan de ontwikkeling van computerondersteunde detectie van borstkanker. Dit onderzoek was zeer succesvol en een Amerikaans bedrijf ontwikkelde de techniek samen met Karssemeijer verder, wat leidde tot de eerste grootschalige toepassing van computerondersteund lezen van beelden in de radiologie.

Nico Karssemeijer werkt nauw samen met het Duitse Fraunhofer Instituut MeVis in Bremen. Zijn leerstoel is gevestigd bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Meer nieuws


Healthtech Nexus: Radboudumc en Universiteit Twente slaan handen ineen Verstevigde samenwerking op het raakvlak van medische technologie en gezondheid

15 mei 2024

Radboudumc verstevigt samenwerking met Universiteit Twente in Hightech Nexus; een knooppunt voor kennisontwikkeling en innovatie. Met de uitnodiging voor andere organisaties om aan te sluiten. 

lees meer

Ruimte voor risicovolle research in Nijmegen

15 mei 2024

Zes Nijmeegse onderzoeksprojecten krijgen een subsidie binnen de NWO Open Competitie ENW-XS.

lees meer

Meer inzicht in genetische en immunologische aspecten van de ziekte van Lyme

14 mei 2024

Welke genen en genetische variaties spelen een rol bij de ziekte van Lyme, zoals bijvoorbeeld bij de gevoeligheid, ernst en duur van de ziekte? Onderzoekers vonden 31 nieuwe genetische locaties die van invloed zijn en een nieuwe genvariant die een verhoogde gevoeligheid geeft voor de ziekte.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet