Nieuws Veni-toekenningen voor tien onderzoekers van het UMC St Radboud

24 juli 2012

Dankzij een Veni van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kunnen 147 veelbelovende, pas gepromoveerde onderzoekers de komende drie jaar hun wetenschappelijke ideeën verder uitwerken. Van de dertig aangedragen ideeën vanuit het UMC St Radboud heeft de NWO maar liefst tien aanvragen gehonoreerd.

Een Veni-financiering bedraagt maximaal 250.000 euro en is één van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren. Veni maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. Veni's zijn maximaal drie jaar geleden gepromoveerd. Ze zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.

Veel aanvragen voor Veni

In totaal dienden 939 onderzoekers een aanvraag voor Veni in. 147 wetenschappers ontvangen uiteindelijk een Veni, wat neerkomt op een toekenningpercentage van 15,7%. Met een toekenningpercentage van 33% scoort het UMC St Radboud ruim boven het landelijk gemiddelde. De honoreringen vonden plaats na een selectie door vakgebiedspecifieke beoordelingscommissies van gerenommeerde wetenschappers.

Veni-toekenningen aan onderzoekers binnen het UMC St Radboud:



Doorbreken van slechte eetgewoontes

Dr. E. (Esther) Aarts, RU – Donders Institute for Brain, Cognition, and Behaviour

We eten allemaal wel eens meer dan we nodig hebben. De onderzoekers gaan bekijken of een mindfulness-training dit soort ongecontroleerd eetgedrag kan tegengaan, en hoe genetische verschillen tussen mensen het effect van de training in de hersenen bepalen.



Defecte antennes in de nieren

Dr. H.H. (Heleen) Arts, UMC St Radboud – Genetica

Cellen zijn voor een goede communicatie afhankelijk van het oppikken en doorgeven van signalen. Daarom dragen veel cellen in het menselijk lichaam antennes. Dit onderzoek gaat na wat er misgaat in antennes van nieren bij kinderen met erfelijk nierfalen.



De DNA-code van Polycomb-regulatie

Dr. S.J. (Simon) van Heeringen, RU – Moleculaire ontwikkelingsbiologie

Tijdens de ontwikkeling van een organisme is het correct uitschakelen van bepaalde genen van groot belang. Polycomb-eiwitten binden aan het DNA om dit te regelen. In dit onderzoek gebruiken de onderzoekers computeralgoritmen om de achterliggende DNA-code te ontcijferen.



De poppenspelers van het malaria-genoom

Dr. W.A.M. (Wieteke) Hoeijmakers, RU – Moleculaire Biologie

Eiwitten zijn essentieel voor de groei en vermenigvuldiging van malariaparasieten in het menselijk lichaam. Welke eiwitten aanwezig zijn is afhankelijk van zogenaamde 'activatie' van stukjes DNA. De onderzoekers willen bekijken welke enzymen deze stukjes DNA activeren.



Remmen los tegen kanker

Dr. J.F.M. (Hans) Jacobs, UMC St Radboud – Laboratoriumgeneeskunde

Ons afweersysteem is in staat afwijkende lichaamscellen te herkennen en op te ruimen. Doordat kankercellen dit proces plaatselijk onderdrukken ontsnappen ze aan het afweersysteem. Door het opheffen van deze rem wil de onderzoeker een krachtige afweerreactie opwekken tegen kanker.



Nieuwe behandeling voor schildklierkanker

Dr. Th.S. (Theo) Plantinga, UMC St Radboud – Endocrinologie

Schildklierkanker wordt steeds vaker ontdekt en is te vaak ongeneeslijk en daardoor dodelijk, ondanks de bestaande therapieën. De onderzoekers gaan de processen in kaart brengen die leiden tot onbehandelbare schildkliertumoren en gaan daarmee nieuwe aangrijpingspunten voor behandeling identificeren en toepassen. 



Virussen verbouwen het cellulaire interieur

Dr. H.M. (Hilde) van der Schaar, UMC St Radboud – Medische Microbiologie

Virussen hebben gastheercellen nodig om zich te vermenigvuldigen. De onderzoekers bestuderen hoe virussen verschillende eiwitten en lipide membranen van hun gastheercel kapen om fabrieken te maken voor productie van nieuwe virale genomische RNA-moleculen.



Op zoek naar de erfelijkheid van ouderdomsdoofheid

Dr. M. (Margit) Schraders, UMC St Radboud – KNO

Veel ouderen hebben last van gehoorproblemen. Erfelijke factoren spelen hierbij een belangrijke rol maar hoeveel en welke is nog grotendeels onbekend. Onderzoekers gaan deze factoren opsporen met behulp van de nieuwste technieken voor DNA-onderzoek.



De vermenigvuldiging van virussen loopt gesmeerd

Dr. ir. J.R.P.M. (Jeroen) Strating, UMC St. Radboud – Medische Microbiologie

Virussen hebben gastheercellen nodig om zich te vermenigvuldigen. Hiervoor kapen ze eiwitten en lipiden (vetten) van de gastheer. De onderzoekers gaan uitzoeken welke lipiden de virussen kapen, hoe ze dat doen en welke rol die lipiden spelen bij de vermenigvuldiging.



Uitzicht op behoud van zicht

Dr. H.A.R. (Erwin) van Wijk, UMC St Radboud – Keel-, Neus-, en Oorheelkunde

Ogen registreren de wereld om ons heen. Door een foutje in de genetische code is dit bij sommige mensen echter niet het geval. Dit onderzoek richt zich op het maskeren van deze foutjes om het zicht voor deze mensen te behouden.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet