Patiënten met leverkanker of uitzaaiingen in de lever die niet geopereerd kunnen worden, kunnen sinds deze zomer in het Radboudumc behandeld worden met stereotactische radiotherapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de modernste scan- en bestralingstechnieken. Het grote voordeel van deze behandeltechniek is dat er nauwelijks bijwerkingen zijn.
Het Radboudumc is momenteel het enige ziekenhuis in de regio Nijmegen dat deze behandelmethode biedt. De eerste patiënt is inmiddels behandeld.
Stereotactische bestraling
Stereotactische bestraling (radiotherapie) bij een tumor in de lever heeft als doel de tumor te vernietigen of inactief te maken. Stereotactische radiotherapie is een moderne bestralingstechniek waarbij er met zeer hoge precisie vanuit veel richtingen in een klein aantal keren wordt bestraald. De tumor kan op deze manier met een hoge dosis straling heel gericht behandeld worden en het gezonde weefsel eromheen krijgt weinig straling. Veel ervaring met stereotaxie is opgedaan bij de behandeling van tumoren en uitzaaiingen in de long, wat sinds 2011 in het Radboud mogelijk is. Daarnaast is het binnenkort mogelijk om uitzaaiingen in de hersenen op deze manier te behandelen.
De meest gebruikte behandeling voor patiënten met een tumor in de lever is operatieve verwijdering hiervan. “Maar voor sommige patiënten is dat niet de beste optie”, stelt radiotherapeut-oncoloog dr. Pètra Braam. “Het gaat veelal om oudere patiënten die een verhoogd operatierisico hebben, omdat ze bijvoorbeeld meerdere aandoeningen tegelijkertijd hebben. Als je hen opereert, is het risico op blijvende invaliditeit of overlijden soms groot. Dan is stereotactische bestraling een goed alternatief.” Een andere indicatie is een tumor die vlak bij de grote vaten gelegen is. Die kun je niet goed opereren en dan is bestralen een goed alternatief. Een groot voordeel is dat deze methode niet invasief is en nauwelijks bijwerkingen kent. Er wordt van buitenaf bestraald en er is dus geen punctie of snede nodig.
Tumor gericht behandelen
Tot nu toe werden patiënten met tumoren in de lever voor deze behandeling doorverwezen naar het VUmc of naar het Erasmus MC. Sinds deze zomer kunnen ze ook in het Radboudumc terecht. De behandeling in Nijmegen wordt uitgevoerd met een 4D-CT-scan en VMAT-bestraling, een relatief nieuwe methode in Nederland. Met de 4D-CT-scan kan voorafgaand aan de behandeling precies worden vastgesteld hoe de tumor door de ademhaling beweegt. De computergestuurde VMAT-techniek maakt het mogelijk om de tumor vanuit verschillende richtingen heel gericht te raken. “Met deze twee technieken zorgen we ervoor dat we per keer meer straling kunnen geven, zodat er veel minder behandelingen nodig zijn dan bij gewone radiotherapie: drie tot twaalf behandelingen”, aldus Braam.
In het Radboudumc worden alle patiënten met uitzaaiingen in de lever of leverkanker multidisciplinair besproken. Bij dit wekelijkse overleg zijn verschillende specialisten aanwezig: chirurg, oncoloog, patholoog, radioloog, nucleair geneeskundige en de radiotherapeut. Iedere patiënt wordt besproken om gezamenlijk tot het beste behandelplan te komen. Soms is dat één behandeling, maar dit kan ook een combinatie van verschillende behandelingen zijn, zoals eerst chirurgie en dan stereotactische radiotherapie of chemotherapie. Braam: “Deze intensieve samenwerking leidt tot betere zorg voor de patiënt. We zorgen als één team voor de patiënt en laten de verschillende behandelingen naadloos op elkaar aansluiten.”
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.