Nieuws Wetenschappers ontdekken natuurlijke oplossing voor geheugenverlies

3 september 2013

Nijmeegse onderzoekers werkten mee aan een studie die een mogelijke behandeling voor geheugenverlies door cognitieve veroudering beschrijft. De resultaten werden op 1 september gepubliceerd in Nature Neuroscience.

Een team van wetenschappers uit Nijmegen, Graz en Berlijn gebruikte fruitvliegjes (Drosophila melanogaster) om te laten zien dat het aanvullen van een bepaalde klasse metabolieten, die van nature aanwezig is in de hersenen, voldoende is om leeftijdsafhankelijke achteruitgang van het geheugen te verlichten. Net als mensen worden fruitvliegjes met de leeftijd steeds vergeetachtiger. 

Memory-metabolieten

De gebruikte metabolieten heten polyamines. Zowel bij fruitvliegen als bij mensen gaat de hoeveelheid polyamines in de hersenen omlaag tijdens het ouder worden. De studie in Nature Neuroscience toont aan dat het voeren van de specifieke polyamine spermidine aan fruitvliegjes voldoende is om de hoeveelheid polyamines in hun vergrijzende hersenen te herstellen. Dit gaat leeftijdsafhankelijk geheugenverlies tegen, een verschijnsel dat afhankelijk is van het cellulaire proces autofagie - een mechanisme waarmee cellen zichzelf ontdoen van disfunctionele onderdelen zoals kapotte eiwitten en organellen.

De Nijmeegse onderzoekers ontrafelden de gevolgen van het spermidine-dieet op de globale genactiviteit in de vergrijzende fruitvlieghersenen. Hun resultaten tonen aan dat spermidine een aantal  beschermende en positieve effecten op de hersenfunctie uitoefent. Deze bevindingen zijn een eerste stap naar een beter begrip van de moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan de beschermende rol van spermidine in de hersenen.

Toepassing bij mensen

Cognitieve veroudering is een groot probleem in onze vergrijzende maatschappij. De studie geeft inzicht in de moleculaire mechanismen achter cognitieve veroudering en suggereert bovendien dat natuurlijke polyamines misschien te gebruiken zijn in de behandeling van leeftijdsafhankelijke cognitieve veroudering in mensen.

De Nijmeegse onderzoekers werken in de ‘Drosophila models of brain disorders’-groep binnen de afdeling Human Genetics, en op de afdeling Molecular Biology van het UMC St Radboud. De gezamenlijke studie werd gecoördineerd door onderzoekers van de Freie Universität Berlin en de University of Graz.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet