Nieuws Radboudumc voert 300ste cryoablatie uit

2 juli 2014

De afdeling Cardiologie van het Radboudumc heeft voor de 300ste keer een cryoablatie uitgevoerd. Deze patiëntvriendelijke ingreep kan worden toegepast wanneer een patiënt last heeft van een bepaalde hartritmestoornis. Het gaat hier om een  veel voorkomende hartritmestoornis: boezemfibrilleren. In plaats van dat er één ritmisch, herhalende elektrische prikkel door het hart wordt gestuurd, is er sprake van tientallen elektrische prikkels. De boezems van het hart trekken hierdoor te snel en onregelmatig samen. Hierdoor werkt het hart minder effectief, wat tot allerlei klachten kan leiden zoals vermoeidheid en hartkloppingen.

Boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren ontstaat vaak in de longaders en kan met medicijnen worden behandeld, waardoor de ritmestoornissen minder heftig en minder lang worden. Indien medicatie onvoldoende werkt en/of bijwerkingen geeft, kan een (cryo)ablatie worden uitgevoerd. Een cryoablatie is een veilige en eenvoudige manier om een ablatie uit te voeren.

Bij de cryoablatie wordt via de lies een ballonkatheter ingebracht tot tegen de longader. Wanneer de ballon de longader goed afsluit, wordt de ballon gedurende vier minuten bevroren tot -60 graden Celsius. Door de bevriezing worden er kleine littekentjes gemaakt rondom de longader. Het littekenweefsel dat daarbij ontstaat, zorgt ervoor dat de elektrische prikkels die het ritme verstoren de boezem niet meer kunnen bereiken. Hierdoor ontstaat er weer een normaal hartritme.

Regiofunctie

Cardioloog Sjoerd Westra: “De afdeling Cardiologie van het Radboudumc vervult een regiofunctie voor mensen met hartritmestoornissen. We zijn in maart 2010 gestart met het uitvoeren van cryoablaties en hebben inmiddels 300 unieke patiënten op deze manier behandeld. Naast het feit dat het een snelle en minder pijnlijke ingreep is, zijn ook de resultaten van de behandeling goed. Ruim 70% van de patiënten is voor langere tijd van de hartritmestoornissen af.”

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet