Nieuws Sporters vertonen ijzertekort na topprestaties

2 juli 2014

Tijdens het WK voetbal worden topprestaties verwacht van de deelnemende teams. Dat vereist optimale ijzerspiegels in het lichaam van de voetballers, want bij een ijzertekort word je zo slap als een dweil. IJzer is namelijk essentieel voor zuurstoftransport en energieproductie. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat sporters direct na topprestaties een ijzertekort vertonen. Dat kan nadelig uitpakken.

Dorine Swinkels, hoogleraar Klinische Chemie in het Radboudumc, onderzoekt de ijzerstofwisseling bij patiënten en sporters. Samen met Australische sportwetenschappers vond ze dat bij sporters na topprestaties het hormoon hepcidine stijgt in het bloed. Die stijging veroorzaakt een ijzertekort bij de sporters. Swinkels verwacht dat deze bevinding - ijzertekort na forse inspanning - zal leiden tot nieuwe inzichten die de prestaties van topsporters kunnen verbeteren.

Van ijzer krijg je energie

IJzer is een essentieel onderdeel van ons dieet. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor de opbouw van hemoglobine. Hemoglobine zit in rode bloedcellen en vervoert zuurstof naar de spieren. Bij een ijzertekort is de zuurstoftoevoer naar de spier dus onvoldoende. Swinkels: “Daarnaast is ijzer ook een essentieel onderdeel van de eiwitten die betrokken zijn bij de energieproductie in onze lichaamscellen. IJzer speelt dus een belangrijke rol bij de fysieke prestaties van topsporters, ook bij de prestaties van onze voetballers tijdens het WK.”

IJzertekort bij sporters

Bij topsporters wordt vaak een ijzertekort vastgesteld. Dit is het gevolg van ijzerverlies bij inspanning door afbraak van rode bloedcellen, bloedverlies met de urine en de ontlasting, en door zweten. Swinkels: “Wij vonden dat forse inspanning leidt tot een kortdurende ontstekingsreactie. De ontstekingsreactie zorgt ervoor dat de lever meer hepcidine gaat produceren. Hepcidine is een hormoon dat het ijzertransport  in het lichaam regelt. Bij een verhoogd hepcidine wordt ijzer minder goed uit de voeding opgenomen en kan het minder goed worden vrijgemaakt uit de voorraden van het lichaam. Het gevolg is dat er minder ijzer beschikbaar is voor zuurstoftransport en productie van energie in de mitochondriën, de energiecentrales in onze cellen. In het verdere onderzoek richten we ons op het optimaal benutten van de ijzervoorraad en het beste tijdstip van een ijzerrijk dieet na de inspanning.”

 

 

Meer nieuws


NWO subsidie voor ontwikkeling van innovatief volgsysteem

2 mei 2024

Het LiveScope project van Bernhard Englitz en Judith Homberg heeft een subsidie ontvangen van het NWO Open Technologie Programma.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Geriater Marcel Olde Rikkert krijgt lintje voor buitengewone inzet voor ouderenzorg in Nederland en daarbuiten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet