Nieuws Flitspresentaties tijdens Famelab

20 februari 2015

Van de 30 deelnemers aan deze voorronde doen er 24 onderzoek aan het Radboudumc en de Radboud Universiteit, 6 werken bij andere Nederlandse universiteiten of umc’s.

De flitspresentaties van de winnaars

Jeroen van Baar: Mensen zijn meestal aardig tegen elkaar,ook als dat niet per se nodig is. Maar als het brein werkt als een computer, hoe berekent het dan de (meer)waarde van gulheid, eerlijkheid en gewoon 'aardig' zijn? Die vraagt probeert Jeroen te beantwoorden met zijn onderzoek.

Johan Mentink: Magnetisme is magisch! Johan vertelde over zijn onderzoek dat steeds snellere en betere dataopslag mogelijk maakt met behulp van magnetisme.

Wilco Verberk: Met een reuzenlibel in zijn hand legde Wilco uit waarom ongewervelden gigantisch groot kunnen worden als ze in ijskoud water leven, en waarom grote dieren gevoeliger zijn voor opwarming dan kleine.

Encarna Mico Amigo: Encarna gebruikte ballonnen en een naald om het mechanisme achter de ziekte van Parkinson uit te leggen en vertelde daarna over haar werk als 'biomechanische goochelaar' en hoe dat helpt om symptomen van Parkinson eerder te kunnen herkennen.

Radboud Universiteit, Radboudumc & Famelab

De jury van de middagronde bestond uit Marloes ten Kate (wetenschapsredacteur NTR), Teun Bousema (malariaonderzoeker en lid van de Jonge Akademie) en Merel van Goch (taalwetenschapper). De avondjury bestond uit Marloes ten Kate, Joris Veltman (geneticus en Vici-winnaar) en Mark Dingemanse. Beide rondes werden gepresenteerd door Marcel Wortel, wetenschapsvoorlichter van het Radboudumc.

Famelab is een internationale presentatiewedstrijd voor jonge bèta-onderzoekers tussen de 21 en 40 jaar. De uitdaging is om je onderzoek te presenteren in slechts 3 minuten, zonder gebruik van een PowerPoint of ander beeldmateriaal.

Dit jaar doen naast Het Radboudumc en de Radboud Universiteit ook de umc’s en universiteiten van Leiden, Wageningen en Groningen mee. Vanuit iedere lokale voorronde gaan vier winnaars naar een tweedaagse masterclass science communication, verzorgd door de KNAW. Aan het einde van deze masterclass vallen nog zes kandidaten af. De tien overgebleven onderzoekers strijden tegen elkaar in de Nederlandse finale in Museum Boerhaave in Leiden. De landelijke winnaars treffen elkaar vervolgens in Groot Brittannië voor de internationale finale, georganiseerd door Cheltenham Festivals en de British Council.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet