Naast MDS komen problemen met de bloedaanmaak door andere oorzaken ook vaak voor bij ouderen. Ongeveer een derde van mensen ouder dan 80 jaar heeft bloedarmoede. Vaak is de oorzaak onbekend en wordt deze bloedarmoede toegeschreven aan een normaal verouderingsproces. Recent onderzoek suggereert echter dat veel mensen met deze zogenaamde ouderdomsbloedarmoede genetische afwijkingen hebben in de bloedstamcellen. Deze personen zouden eigenlijk gediagnosticeerd en behandeld moeten worden als MDS-patiënten. Hoewel er verschillende behandelingen voor MDS zijn, is nog niet duidelijk welke behandeling het beste is.
Internationale samenwerking
In het nieuwe onderzoeksproject MDS-RIGHT gaan hematologen, moleculair biologen, biostatistici, epidemiologen, bioinformatici en medische wetenschappers uit 16 Europese landen samenwerken om de genetische oorzaak van MDS verder te ontrafelen en de beste behandelopties vast te stellen. Het onderzoeksteam gaat kijken wat de invloed van behandeling op de levensduur en de kwaliteit van leven is bij patiënten met MDS met verschillende genetische defecten.
Aan de studie doen meer dan 1.600 Europese MDS-patiënten mee en 500 gezonde ouderen met bloedarmoede. Binnen deze laatste groep zal worden onderzocht in hoeverre zich hieronder inderdaad personen bevinden die genetische defecten in hun bloedcellen hebben, die wijzen op de aanwezigheid van MDS. Het onderzoek wordt geleid door onderzoekers uit de afdelingen Hematologie, Tumorimmunologie en Laboratoriumgeneeskunde van het Radboudumc.
Het onderzoeksteam van de MDS-RIGHT studie. Van links naar rechts: Martijn Gerretsen (Valorisatie), Gerwin Huls (Hematologie), Corine van Marrewijk (Hematologie), Theo de Witte (Tumorimmunologie), Joop Jansen (Laboratoriumgeneeskunde) en Bert van der Reijden (Laboratoriumgeneeskunde).
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.