Nieuws Onderzoeksrapport Vierdaagse 2015 gepubliceerd

27 november 2015

Vochtbalans

In het eerste onderzoek werden de fysiologische reacties van vijftig getrainde wandelaars vergeleken met achtenveertig ongetrainde wandelaars. Opvallend was dat getrainde wandelaars gemiddeld een langere afstand wandelen, en die met een hogere snelheid voltooien. De hartslag was daarentegen niet verschillend tussen beide groepen en het inspanningsniveau kan worden geclassificeerd als matig-intensief. Met uitzondering van de eerste dag (eenentwintig procent van de onderzoekspopulatie was uitgedroogd) was de vochtbalans tijdens het wandelen redelijk goed onder controle. Voldoende drinken tijdens de eerste Vierdaagsedag blijft daarom van groot belang. Deze aanbeveling staat los van de getraindheid van de wandelaar, aangezien er geen verschillen in de vochtbalans tussen beide groepen werd gevonden.

Energie-inname

Aan de hand van de voedingsvragenlijst die 2722 wandelaars via de onderzoekswebsite hebben ingevuld, is de gemiddelde dagelijkse inname aan energie, koolhydraten, vetten, eiwitten, vezels, alcohol, vitamines en mineralen per persoon berekend. Mannen krijgen gemiddeld 2350 kcal per dag binnen met hun voedingspatroon en vrouwen 1980 kcal per dag. Vet is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de energie-inname, eiwitten voor vijftien procent en koolhydraten voor vierenveertig procent. Dit is in overeenstemming met de richtlijnen voor goede voeding van de Gezondheidsraad.

Groente- en fruitinname

Daarnaast blijken Vierdaagse wandelaars veel groente en fruit te eten. Waar de gemiddelde Nederlander 1 stuks fruit per dag eet, consumeren Vierdaagse wandelaars bijna 2 stuks fruit per dag. Tevens voldoet bijna vijftig procent van het Vierdaagse legioen aan de fruitnorm (200 gram per dag) tegenover acht procent van de Nederlanders. Eenzelfde beeld is gevonden voor groenteconsumptie. Vierdaagse wandelaars eten 160 gram groente per dag, terwijl de gemiddelde Nederlande slechts 123 gram groente per dag eet. Ook voldoen meer Vierdaagse wandelaars (eenendertig procent) aan de groentenorm (200 gram per dag) in vergelijking met de Nederlandse bevolking (dertien procent). Aangezien groente en fruit een rijke bron van vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten zijn kan hierdoor het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten, suikerziekte en kanker verder verlaagd worden.

Vitamines en mineralen

Bij 1107 wandelaars is op de zondag of maandag voorafgaand aan de Vierdaagse bloed afgenomen. Hieruit bleek dat het aantal wandelaars met tekorten aan vitamines of mineralen heel erg klein is. Voor vitamine B12 en foliumzuur is bij respectievelijk 1,4 procent en 1,6 procent van de deelnemende wandelaars een tekort gemeten terwijl in een doorsnee populatie er bij zo’n tien procent afwijkende waarden gevonden worden. Verder valt op dat vrouwen in vergelijking tot mannen relatief hogere waarden hebben voor vitamine B12, foliumzuur en het hemoglobinegehalte. De deelnemende wandelaars hadden verder een gemiddelde vitamine D waarde van 91 nmol/L, wat wordt gekwalificeerd als optimaal. In Nederland heeft bijna veertig procent van de mensen boven de vijftig jaar een vitamine D tekort. Van de deelnemende wandelaars had slechts 3,4 procent een vitamine D tekort. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D en mogelijk dragen de vele wandelkilometers in de buitenlucht bij aan de hogere vitamine D gehaltes bij Vierdaagse wandelaars.

Zelden tekort

Vierdaagse wandelaars eten opvallend gezond en meer groenten en fruit dan de gemiddelde Nederlander. Daarnaast blijken tekorten aan vitamines en mineralen maar zelden voor te komen onder het wandellegioen. Niettemin voldoen nog niet alle wandelaars aan de adviezen van de Gezondheidsraad en valt er dus nog steeds winst te behalen door gezonder te eten.

 

 

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontdekken nieuwe zenuwbaan in hersenen

17 oktober 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben met diverse beeldvormende technieken een nieuwe zenuwbaan in de hersenen van mensen ontdekt. De vondst heeft mogelijk gevolgen voor de behandeling van onder andere aangezichtspijn.

lees meer

Radboudumc test noodstroom

15 oktober 2018

Op woensdag 17 oktober 2018 om 16.00 uur test het Radboudumc ziekenhuisbreed de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte stroomstoring. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Nauwelijks overlap tussen patiënten met schizofrenie Onderzoek op groepsniveau zegt weinig over de individuele patiënt

11 oktober 2018

Patiënten met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Onderzoekers van het Radboudumc toonden samen met collega’s uit Engeland en Noorwegen aan dat slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in de hersenen voorkomt bij meer dan twee procent van de patiënten.

lees meer

Acht Radboudumc vrouwen in de Viva400

8 oktober 2018

Acht vrouwen binnen het Radboudumc zijn genomineerd in de jaarlijkse VIVA400-lijst. Stuk voor stuk ambitieuze, ondernemende vrouwen die afgelopen jaar het verschil wisten te maken.

lees meer

Grote subsidie voor ontwikkeling e-health hartrevalidatie Eurostar subsidie van 1,9 miljoen voor project CaRe

4 oktober 2018

Hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc gaat samen met Deense en Zwitserse bedrijven een e-health programma opzetten voor hartrevalidatie. Zij krijgen hiervoor een Eurostar subsidie van 1,9 miljoen euro.

lees meer

Erfelijke aanleg voor overgewicht groter in dikmakende omgeving

3 oktober 2018

Kinderen worden niet automatisch te dik als ze daar een erfelijke aanleg voor hebben. Deze aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt.

lees meer
  • Snel naar