Nieuws Twee subsidies voor onderzoek persoonsgerichte medicatie

24 juli 2015

Prostaatkanker

Nielka van Erp krijgt een subsidie van 519.000 euro voor het onderzoeksvoorstel REFINE. Het doel van dit onderzoek is om vooraf vast te stellen hoe patiënten met prostaatkanker zullen reageren op een behandeling met de middelen abiraterone-acetaat en enzalutamide. Van Erp gaat hiervoor gecombineerde metingen doen aan de geneesmiddelblootstelling en de aanwezigheid van genetisch materiaal van prostaattumoren in het bloed van prostaatkankerpatiënten. Op basis van deze waarden is uit te maken of patiënten optimaal behandeld kunnen worden, of misschien minder goed zullen reageren op de medicijnen of er zelfs resistent tegen zijn.

Infectie en overgewicht

Roger Brüggemann krijgt voor het onderzoeksvoorstel AMIGO een bedrag van 246.000 euro. Het doel van zijn onderzoek is om het gedrag van antibiotica te voorspellen bij patiënten met een hoge mate van overgewicht. De vroegtijdige behandeling van infectieziekten met het juiste middel in de juiste dosering is essentieel voor de overleving van patiënten met bacteriële infecties. Vooral bij patiënten met overgewicht is er weinig duidelijkheid over de optimale dosering van antibiotica. Door de wereldwijde sterke toename van obesitas komt de adequate behandeling van infecties sterk in het gedrang. De AMIGO studie is moet leiden tot doseerrichtlijnen voor de antibiotica vancomycine, gentamicine en tobramycine bij patiënten met overgewicht.

Brede samenwerking

Het REFINE onderzoek wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team van de afdelingen Apotheek, Urologie, Health Evidence en Medische Oncologie van het Radboudumc, samen met het CWZ (urologie), Jeroen Bosch ziekenhuis (medische oncologie), Isala Kliniek (medische oncologie), VUmc (medische oncologie) en NKI/AvL (apotheek). Het AMIGO onderzoek wordt uitgevoerd vanuit de afdelingen Apotheek en Medische Microbiologie van het Radboudumc in samenwerking met het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein (afdelingen apotheek, chirurgie en anesthesiologie) en het UMCG (apotheek).

Meer nieuws


Healthtech Nexus: Radboudumc en Universiteit Twente slaan handen ineen Verstevigde samenwerking op het raakvlak van medische technologie en gezondheid

15 mei 2024

Radboudumc verstevigt samenwerking met Universiteit Twente in Hightech Nexus; een knooppunt voor kennisontwikkeling en innovatie. Met de uitnodiging voor andere organisaties om aan te sluiten. 

lees meer

Ruimte voor risicovolle research in Nijmegen

15 mei 2024

Zes Nijmeegse onderzoeksprojecten krijgen een subsidie binnen de NWO Open Competitie ENW-XS.

lees meer

Meer inzicht in genetische en immunologische aspecten van de ziekte van Lyme

14 mei 2024

Welke genen en genetische variaties spelen een rol bij de ziekte van Lyme, zoals bijvoorbeeld bij de gevoeligheid, ernst en duur van de ziekte? Onderzoekers vonden 31 nieuwe genetische locaties die van invloed zijn en een nieuwe genvariant die een verhoogde gevoeligheid geeft voor de ziekte.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet