Nieuws Zes keer per dag à la carte

1 oktober 2015

Unieke voedingsformule
Het Radboudumc wil voorop lopen in innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg. Persoonsgerichte zorg is hiervoor een belangrijk uitgangspunt. FoodforCare past daar naadloos in; de voeding is op de patiënt afgestemd en de patiënt kiest zelf wat hij wil eten. Zes keer per dag gaan voedingsassistenten met gerechten langs bij patiënten. De patiënt krijgt ter plekke uitleg over de ingrediënten en besluit dan wat hij lekker vindt. Het assortiment bestaat uit een zeer breed aanbod verse gerechten: shakes, smoothies, salades, soepshots, snacks en een warme maaltijd in een pannetje.

Oorsprong
In 2013 gaven jongeren met kanker op de afdeling Medische Oncologie aan dat het eten in het ziekenhuis hen niet smaakte, vooral niet tijdens chemokuren. Een signaal dat de afdeling graag oppakte. Samen met diëtisten, Maison van den Boer, een fooddesigner en de jongeren zelf werden kleine gerechten ontwikkeld, die qua geur, kleur, smaak en voedingsbehoefte aansloten bij hun behoeften. Na een pilot van zes weken bleken patiënten een grotere eetlust te hebben, zich conditioneel beter te voelen en hadden ze minder medicatie tegen misselijkheid nodig. Een bijkomend voordeel is dat er minder eten weggegooid wordt. Dat was aanleiding om het voedingsconcept verder te ontwikkelen en begin 2015 in een grotere pilot bij vijf patiëntgroepen van het Radboudumc te starten. Na opnieuw zeer positieve ervaringen wordt FoodforCare vanaf 1 oktober stapsgewijs in het hele ziekenhuis geïntroduceerd. Naar verwachting gebruiken vanaf maart 2016 alle patiëntenafdelingen het nieuwe assortiment.

Wetenschappelijke toets
Er wordt een FoodforCare Foundation opgericht, onder verantwoordelijkheid van het Radboudumc. Deze stichting bewaakt de principes van het voedingsconcept en ondersteunt wetenschappelijk onderzoek door het Radboudumc. Hierin wordt onder meer de relatie tussen voeding, gezondheid en meetbaar herstel onderzocht, als ook emotionele effecten en welbevinden van patiënten.

Samenwerking Maison van den Boer
Het Radboudumc en Maison van den Boer hebben FoodforCare, in samenspraak met jongeren met kanker, ontwikkeld. Het Radboudumc is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat de voedingsformule introduceert en ziekenhuisbreed doorvoert.

Foodforcare zal worden vermarkt door Maison van den Boer. Hiervoor heeft de cateraar het nieuwe bedrijfsonderdeel FoodforCare opgericht. De patiëntenvoeding van het Radboudumc gaat als volledige uitbesteding over naar dit nieuwe bedrijf. Maison van den Boer zal het concept ook aanbieden aan andere ziekenhuizen en eerstelijns zorg.


Koninklijke Van den Boer Groep BV
De Koninklijke Van den Boer Groep B.V. is de holdingmaatschappij van Maison van den Boer, Oseven Happening and Food en FoodforCare. Met deze merken is zij actief in de Europese markt van corporate, public- en private events en zorgcatering. Met deze merken verzorgt dit familiebedrijf, dat is opgericht in 1906, de hospitality van sport- en entertainment venues, zorgcatering alsmede meerdaagse sport- en cultuur-evenementen. Food en gastvrijheid spelen daarin een hoofdrol. De onderneming is voornamelijk werkzaam binnen Nederland en Duitsland. Meer informatie over de Maison van den Boer is te vinden op www.maisonvandenboer.com

Radboudumc
Het Radboudumc is een universitair medisch centrum voor patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs, gevestigd in Nijmegen. Het Radboudumc wil voorop lopen in de ontwikkeling van een innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg. Onze missie luidt: ‘to make a significant impact on healthcare’. Die missie verwezenlijken we met persoonsgerichte zorg, aantoonbaar onderscheidende kwaliteit, doelmatigheid en duurzame netwerken. Bijna 10.000 medewerkers en ruim 3.000 studenten werken daarmee aan de toekomst van gezondheidszorg en medische wetenschappen.

Meer nieuws


Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Geriater Marcel Olde Rikkert krijgt lintje voor buitengewone inzet voor ouderenzorg in Nederland en daarbuiten.

lees meer

Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer

Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet