Nieuws Zie, hoor, proef en voel technologie achter de wetenschap
17 augustus 2015

Wetenschap gaat pas leven als je er zelf iets mee doet. Daarom staat LUX op 25 september vol met interactieve demonstraties en live experimenten. Bezoekers mogen van alles uitproberen, kunnen deelnemen aan de experimenten, korte lezingen bezoeken en mogen natuurlijk vragen stellen aan de aanwezige wetenschappers. In totaal zijn er meer dan 37 programmaonderdelen. Zo moet je niet raar staan te kijken als je een dode ooievaar ziet overvliegen, kun je de allerverslavendste chocolade proeven, is er een modeshow van kleding die je smartphone op kan laden en kun je naar deelnemen aan een wetenschappelijke filmquiz.

Ook wetenschappers van het Radboudumc laten je deelnemen in experimenten of tonen hun werk:

Tongrollen

Wist je dat er een gen is dat bepaalt of je je tong kunt rollen? Is je aanleg voor sport genetisch bepaald? En hoe zit het met die rookverslaving? Al je vragen over erfelijkheid mag je vanavond stellen aan geneticus Joris Veltman. Op basis van je genetisch profiel en uiterlijk maakt sneltekenaar Frank Landsbergen bovendien een persoonlijke 'genetische' tekening voor je.

Tour door een tumor

Immuuncellen die kwaadaardige tumorcellen bevechten. Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Daar kom je achter tijdens de visual talk van celbioloog Bettina Weigelin, die je met behulp van state of the art microscopie meeneemt op een 3D-reis door de tumor. 

App voor kankerpreventie

Om mensen met een hoog risico op kanker te ondersteunen bij het nastreven van een gezondere leefstijl, ontwikkelt het Radboudumc een app. Gedragsonderzoeker Christine Swankhuisen vertelt hoe gedragsinterventies in de app gecombineerd met wearables zowel patiënten als artsen kunnen helpen.

De gekwantificeerde mens

Stap in de wereld van de gekwantificeerde mens. In deze ‘photobooth’ vol meetapparatuur (weegschaal, bloeddruk, etc.) monitor je jouw eigen gezondheid. Onderzoekers van het REshape Center van het Radboudumc leggen je uit hoe dat precies in zijn werk gaat en wat dit gaat betekenen voor de gezondheidszorg.

De Radboud Researchers night is onderdeel van de European Researchers’ Night, een avond waarop in honderden Europese steden wetenschap en onderzoekers voor het voetlicht komen.

Lees over alle programma-onderdelen op http://www.ru.nl/researchersnight/programma/demo'-live/

Kaarten kosten 7,50 euro (5 euro voor studenten) en zijn verkrijgbaar via www.radboudresearchersnight.nl.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Eerste podcast ‘AI for Life’ over Artificiële Intelligentie in Nijmegen Podcast over medische beeldverwerking met Bram van Ginneken, Ritse Mann en Eva van Rikxoort

10 juli 2020

De eerste podcast over Artificiële Intelligentie (AI) in Nijmegen is vandaag verschenen. In deze podcast op spotify en anchor spreken Bram van Ginneken, Ritse Mann en Eva van Rikxoort over AI en medische beeldverwerking.

lees meer

ATRO Medical, Radboudumc en Samaplast ontwikkelen nieuwe meniscusprothese Consortium ontvangt EUROSTARS-subsidie voor innovatief project

10 juli 2020

Een internationaal consortium onder leiding van ATRO Medical, een spin-off van Radboudumc en DSM, ontvangt € 800.000 Europese financiering voor een innovatie gericht op patiënten met knie-artrose.

lees meer

Minder registreren leidt tot meer tijd voor de patiënt

9 juli 2020

Zorgverleners zijn per dienst ruim 50 minuten kwijt aan het registreren van gegevens.

lees meer

'Idea Generator' beurs voor Nijmeegse virologen

9 juli 2020

Kunnen door muggen overgebrachte ziekten milieuvriendelijker bestreden worden?

lees meer

Verpleegkundigen rouleren tussen Regionale Ambulancevoorziening en Spoedeisende Hulp ‘Je hoeft niet te kiezen voor het een of het ander’

7 juli 2020

In een pilot werken SEH-verpleegkundigen en ambulanceverpleegkundigen afwisselend op de ambulance en de Spoedeisende Hulp. Boeien en binden van verpleegkundigen, dát is het doel van de raamovereenkomst die RAV en Radboudumc in mei afgesloten hebben. Maar het verbetert ook de kwaliteit van zorg.

lees meer

Radboudumc behandelt coronapatiënten die ontwennen van beademing

6 juli 2020

Een deel van de coronapatiënten op de Intensive Care wordt kunstmatig beademd. Van de beademing afkomen, kan voor deze groep lastig zijn. Het Radboudumc beschikt als enige in Nederland over een expertisecentrum waar IC-patiënten ontwennen van de beademing.

lees meer