Nieuws Zie, hoor, proef en voel technologie achter de wetenschap
17 augustus 2015

Wetenschap gaat pas leven als je er zelf iets mee doet. Daarom staat LUX op 25 september vol met interactieve demonstraties en live experimenten. Bezoekers mogen van alles uitproberen, kunnen deelnemen aan de experimenten, korte lezingen bezoeken en mogen natuurlijk vragen stellen aan de aanwezige wetenschappers. In totaal zijn er meer dan 37 programmaonderdelen. Zo moet je niet raar staan te kijken als je een dode ooievaar ziet overvliegen, kun je de allerverslavendste chocolade proeven, is er een modeshow van kleding die je smartphone op kan laden en kun je naar deelnemen aan een wetenschappelijke filmquiz.

Ook wetenschappers van het Radboudumc laten je deelnemen in experimenten of tonen hun werk:

Tongrollen

Wist je dat er een gen is dat bepaalt of je je tong kunt rollen? Is je aanleg voor sport genetisch bepaald? En hoe zit het met die rookverslaving? Al je vragen over erfelijkheid mag je vanavond stellen aan geneticus Joris Veltman. Op basis van je genetisch profiel en uiterlijk maakt sneltekenaar Frank Landsbergen bovendien een persoonlijke 'genetische' tekening voor je.

Tour door een tumor

Immuuncellen die kwaadaardige tumorcellen bevechten. Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Daar kom je achter tijdens de visual talk van celbioloog Bettina Weigelin, die je met behulp van state of the art microscopie meeneemt op een 3D-reis door de tumor. 

App voor kankerpreventie

Om mensen met een hoog risico op kanker te ondersteunen bij het nastreven van een gezondere leefstijl, ontwikkelt het Radboudumc een app. Gedragsonderzoeker Christine Swankhuisen vertelt hoe gedragsinterventies in de app gecombineerd met wearables zowel patiënten als artsen kunnen helpen.

De gekwantificeerde mens

Stap in de wereld van de gekwantificeerde mens. In deze ‘photobooth’ vol meetapparatuur (weegschaal, bloeddruk, etc.) monitor je jouw eigen gezondheid. Onderzoekers van het REshape Center van het Radboudumc leggen je uit hoe dat precies in zijn werk gaat en wat dit gaat betekenen voor de gezondheidszorg.

De Radboud Researchers night is onderdeel van de European Researchers’ Night, een avond waarop in honderden Europese steden wetenschap en onderzoekers voor het voetlicht komen.

Lees over alle programma-onderdelen op http://www.ru.nl/researchersnight/programma/demo'-live/

Kaarten kosten 7,50 euro (5 euro voor studenten) en zijn verkrijgbaar via www.radboudresearchersnight.nl.

Meer nieuws


Samenwerking Nederland en Scandinavië in precisiegeneeskunde bij kanker

26 november 2021

De Scandinavische landen gaan in samenwerking met Nederlandse centra vergelijkbare klinische studies opzetten als de pionierende Nederlandse DRUP-studie

lees meer

Samenwerking Universiteit Twente en Radboudumc

24 november 2021

De groep Biomaterials Science and Technology (BST) van de Universiteit Twente heeft een formele academische samenwerkingsovereenkomst getekend met de afdelingen Nefrologie en Fysiologie van het Radboudumc.

lees meer

Nimma Hacks: hoe kom je aan personeel voor Health en Hightech?

23 november 2021

Hoe los je het personeelstekort in de Health en Hightech sector op? Dat antwoord zoeken ze in Nijmegen via een hackathon.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet