Nieuws Zie, hoor, proef en voel technologie achter de wetenschap
17 augustus 2015

Wetenschap gaat pas leven als je er zelf iets mee doet. Daarom staat LUX op 25 september vol met interactieve demonstraties en live experimenten. Bezoekers mogen van alles uitproberen, kunnen deelnemen aan de experimenten, korte lezingen bezoeken en mogen natuurlijk vragen stellen aan de aanwezige wetenschappers. In totaal zijn er meer dan 37 programmaonderdelen. Zo moet je niet raar staan te kijken als je een dode ooievaar ziet overvliegen, kun je de allerverslavendste chocolade proeven, is er een modeshow van kleding die je smartphone op kan laden en kun je naar deelnemen aan een wetenschappelijke filmquiz.

Ook wetenschappers van het Radboudumc laten je deelnemen in experimenten of tonen hun werk:

Tongrollen

Wist je dat er een gen is dat bepaalt of je je tong kunt rollen? Is je aanleg voor sport genetisch bepaald? En hoe zit het met die rookverslaving? Al je vragen over erfelijkheid mag je vanavond stellen aan geneticus Joris Veltman. Op basis van je genetisch profiel en uiterlijk maakt sneltekenaar Frank Landsbergen bovendien een persoonlijke 'genetische' tekening voor je.

Tour door een tumor

Immuuncellen die kwaadaardige tumorcellen bevechten. Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Daar kom je achter tijdens de visual talk van celbioloog Bettina Weigelin, die je met behulp van state of the art microscopie meeneemt op een 3D-reis door de tumor. 

App voor kankerpreventie

Om mensen met een hoog risico op kanker te ondersteunen bij het nastreven van een gezondere leefstijl, ontwikkelt het Radboudumc een app. Gedragsonderzoeker Christine Swankhuisen vertelt hoe gedragsinterventies in de app gecombineerd met wearables zowel patiënten als artsen kunnen helpen.

De gekwantificeerde mens

Stap in de wereld van de gekwantificeerde mens. In deze ‘photobooth’ vol meetapparatuur (weegschaal, bloeddruk, etc.) monitor je jouw eigen gezondheid. Onderzoekers van het REshape Center van het Radboudumc leggen je uit hoe dat precies in zijn werk gaat en wat dit gaat betekenen voor de gezondheidszorg.

De Radboud Researchers night is onderdeel van de European Researchers’ Night, een avond waarop in honderden Europese steden wetenschap en onderzoekers voor het voetlicht komen.

Lees over alle programma-onderdelen op http://www.ru.nl/researchersnight/programma/demo'-live/

Kaarten kosten 7,50 euro (5 euro voor studenten) en zijn verkrijgbaar via www.radboudresearchersnight.nl.

Meer nieuws


Verrassend besluit FDA vrijgeven aducanumab als alzheimermedicijn Nederlandse neurologen hebben twijfels

18 juni 2021

Amerikaanse medicijnwaakhond besluit het middel aducanumab vrij te geven als alzheimermedicijn; Nederlandse neurologen zijn verrast over dit besluit. Onderzoeken laten andere uitkomst zien.

lees meer

Nieuw genetisch onderzoek geeft inzicht in mannelijke onvruchtbaarheid Promotie van Manon Oud op 18 juni om 12.30 uur

18 juni 2021

Manon Oud onderzocht tijdens haar promotietraject de rol van genetica bij mannelijke onvruchtbaarheid. Hierdoor is een stap gezet in het ontrafelen van de oorzaken van onvruchtbaarheid bij de man.

lees meer

Radboudumc en Astherna slaan handen ineen voor nieuwe therapie voor de ziekte van Stargardt

17 juni 2021

RNA-therapie voor patiënten met ernstige erfelijke oogaandoening

lees meer