Wetenschap gaat pas leven als je er zelf iets mee doet. Daarom staat LUX op 25 september vol met interactieve demonstraties en live experimenten. Bezoekers mogen van alles uitproberen, kunnen deelnemen aan de experimenten, korte lezingen bezoeken en mogen natuurlijk vragen stellen aan de aanwezige wetenschappers. In totaal zijn er meer dan 37 programmaonderdelen. Zo moet je niet raar staan te kijken als je een dode ooievaar ziet overvliegen, kun je de allerverslavendste chocolade proeven, is er een modeshow van kleding die je smartphone op kan laden en kun je naar deelnemen aan een wetenschappelijke filmquiz.
Ook wetenschappers van het Radboudumc laten je deelnemen in experimenten of tonen hun werk:
Tongrollen
Wist je dat er een gen is dat bepaalt of je je tong kunt rollen? Is je aanleg voor sport genetisch bepaald? En hoe zit het met die rookverslaving? Al je vragen over erfelijkheid mag je vanavond stellen aan geneticus Joris Veltman. Op basis van je genetisch profiel en uiterlijk maakt sneltekenaar Frank Landsbergen bovendien een persoonlijke 'genetische' tekening voor je.
Tour door een tumor
Immuuncellen die kwaadaardige tumorcellen bevechten. Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Daar kom je achter tijdens de visual talk van celbioloog Bettina Weigelin, die je met behulp van state of the art microscopie meeneemt op een 3D-reis door de tumor.
App voor kankerpreventie
Om mensen met een hoog risico op kanker te ondersteunen bij het nastreven van een gezondere leefstijl, ontwikkelt het Radboudumc een app. Gedragsonderzoeker Christine Swankhuisen vertelt hoe gedragsinterventies in de app gecombineerd met wearables zowel patiënten als artsen kunnen helpen.
De gekwantificeerde mens
Stap in de wereld van de gekwantificeerde mens. In deze ‘photobooth’ vol meetapparatuur (weegschaal, bloeddruk, etc.) monitor je jouw eigen gezondheid. Onderzoekers van het REshape Center van het Radboudumc leggen je uit hoe dat precies in zijn werk gaat en wat dit gaat betekenen voor de gezondheidszorg.
De Radboud Researchers night is onderdeel van de European Researchers’ Night, een avond waarop in honderden Europese steden wetenschap en onderzoekers voor het voetlicht komen.
Lees over alle programma-onderdelen op http://www.ru.nl/researchersnight/programma/demo'-live/
Kaarten kosten 7,50 euro (5 euro voor studenten) en zijn verkrijgbaar via www.radboudresearchersnight.nl.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.